mumc

Folder

Echogeleide barbotage van de schouder

Behandeling van kalk rond het schoudergewricht
op de afdeling Beeldvorming

U krijgt een echogeleide barbotage van de schouder (behandeling van kalk rond het schoudergewricht) op de afdeling Beeldvorming. Hier vindt u alle informatie die voor u belangrijk is bij de voorbereiding en het onderzoek.

Dit onderzoek gebeurt op de afdeling Beeldvorming van het MUMC+. De afdeling Beeldvorming heeft verschillende locaties, kijkt u goed op uw afspraakbrief waar u moet zijn. Meldt u zich aan de balie van de aangegeven locatie.

Wat is een echogeleide barbotage?

Verkalkingen in één of meerdere pezen van uw schouder kunnen klachten geven. Met echogeleide barbotage willen we het proces van het oplossen van deze verkalkingen op gang brengen. Dat doen we door het 'aanprikken' en wegspoelen van de kalk. Hierdoor wordt het lichaam aangespoord de kalkresten op te ruimen. Dat duurt enkele weken. De klachten kunnen de dagen na de ingreep eerst erger worden. Maar daarna nemen ze af om in het beste geval helemaal te verdwijnen.

Voorbereiding

U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken, behalve als uw arts u iets anders heeft verteld.

Draag gemakkelijke kleding die u ook makkelijk aan en uit kunt trekken.

Laat sieraden en waardevolle spullen thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het kwijtraken van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

Meld het als u bloedverdunners gebruikt of recent gebruikt hebt. Ook wanneer u een stollingsziekte hebt, moet u dit altijd van tevoren doorgeven aan uw behandelend arts.

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor de behandeling.

Medicijnen

Uw medicijnen kunt u op de normale manier innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw arts.

De dag van de behandeling

De behandeling vindt plaats op de echokamer. Met hulp van echografie kijkt de radioloog waar de verkalking in de pees precies zit. Met een naaldje wordt de kalk onder lokale verdoving "aangeprikt" en gespoeld, zo proberen we de stukjes kalk te verwijderen. Daarna worden er kleine gaatjes in de kalk gemaakt, daardoor breekt die in stukjes. Dit doen we een paar keer. Door de ontstekingsreactie die door het aanprikken ontstaat, gaat het lichaam de rest van de kalk opruimen. Aan het einde van de behandeling spuiten we een ontstekingsremmer in de slijmbeurs.

De behandeling duurt ongeveer 15-20 minuten.

Na het onderzoek

U mag na de behandeling naar huis.
Omdat u last kunt hebben van uw schouder raden wij u af om een auto te besturen. Daarnaast kan een autoverzekeraar problemen hebben met het feit dat u na deze behandeling zelf een auto bestuurt.

Na de behandeling kunt u een aantal dagen tot twee weken flinke napijn hebben. Hiertegen kunt u pijnstillers gebruiken, bijvoorbeeld paracetamol (maximaal zes keer 500 milligram per dag). U kunt ook koelen met ijs.
Verder is het belangrijk dat u na de behandeling uw schouder blijft bewegen.

Risico's en bijwerkingen

De echogeleide barbotage is een veilige ingreep die meestal geen problemen geeft. Een enkele keer treden er complicaties op, zoals een bloeduitstorting rond de plek van de ingreep of een ontsteking.

De uitslag

In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de resultaten met u. Deze afspraak moet u zelf  maken.

Contact

Kunt u niet komen of heeft u nog vragen? Bel dan met onze afdeling.

Afdeling Beeldvorming
043 - 387 75 00
Maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur.

Websites

Laatst bijgewerkt op 23 november 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-673