_

Patiëntinformatie

Echogeleide barbotage van de schouder

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Algemeen

U bent door uw behandelend arts doorverwezen naar de afdeling Beeldvorming voor een echogeleide barbotage van de schouder (behandeling van kalk rond het schoudergewricht). Hier vindt u alle informatie die voor u belangrijk is bij de voorbereiding en het onderzoek.

Dit onderzoek zal plaatsvinden op de afdeling Beeldvorming van het MUMC+. De afdeling Beeldvorming heeft diverse locaties, kijkt u goed op uw afspraakbrief waar u moet zijn. Meldt u zich aan de receptie van de aangegeven locatie.

Wat is een echogeleide barbotage?

U hebt schouderklachten die veroorzaakt kunnen worden door verkalkingen in één of meerdere pezen van uw schouder. Met echogeleide barbotage willen we het proces van het oplossen van deze verkalkingen op gang brengen. Dat doen we door het 'aanprikken' en wegspoelen van de kalk. Hierdoor wordt het lichaam aangespoord de kalkresten op te ruimen. Dat kost meestal enkele weken tijd. De klachten kunnen de dagen na de ingreep eerst toenemen. Maar daarna nemen ze af om in het gunstigste geval helemaal te verdwijnen.

Hoe bereidt u zich voor op de behandeling?

Kleding; het is voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken.

Medicijnen; over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts.

Meld het als u bloedverdunners gebruikt of recent gebruikt hebt. Ook wanneer u een stollingsziekte hebt, moet u dit altijd van tevoren doorgeven aan uw behandelend arts.

Eten en drinken; u mag voor de behandeling gewoon eten en drinken, tenzij anders aangegeven door uw behandelend arts.

Meld bijzonderheden vooraf; laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor de behandeling.

De dag van de behandeling

Waar moet u zich melden?
De afdeling Beeldvorming bevind zich op meerdere locaties, kijk goed op uw afspraakbrief op welke locatie u moet zijn. U kunt zich melden aan de receptie van de juiste locatie.

De behandeling
De behandeling vindt plaats op de echokamer. Met hulp van echografie kijkt de radioloog waar de verkalking in de pees precies zit. Met een naaldje wordt de kalk onder lokale verdoving "aangeprikt" en gespoeld, zo proberen we de fragmentjes kalk te verwijderen. Daarna worden er kleine gaatjes in de kalk gemaakt, daardoor breekt die in stukjes. Dit herhalen we meedere malen. De ontstekingsreactie die door het aanprikken ontstaat, zet het lichaam aan om de rest van de kalk op te ruimen. Aan het einde van de behandeling laten we corticosteroïden achter in de slijmbeurs, dit om de ontstekingsreactie tegen te gaan. De eerste tijd na de behandeling (soms tot twee weken) kan het zijn dat u  meer pijnklachten hebt dan voor de behandeling. U kunt hier een pijnstiller tegen gebruiken of koelen met ijs. Geleidelijk zullen de klachten en de kalk afnemen.

Duur van de behandeling
Een echogeleide barbotage duurt ongeveer 15-20 minuten.

Risico's
Elke ingreep heeft risico's en dat geldt ook voor een echogeleide barbotage. Het is een veilige ingreep die meestal zonder problemen verloopt. Een enkele keer treden er complicaties op, zoals een bloeduitstorting rond de plek van de ingreep of een infectie.

Na het onderzoek

U mag na de behandeling naar huis.

Omdat u last kunt hebben van uw schouder raden wij u af om een auto te besturen. Daarnaast kan een autoverzekeraar problemen hebben met het feit dat u na deze behandeling zelf een auto bestuurt.

Na de behandeling kunt u een aantal dagen tot twee weken flinke napijn hebben. Hiertegen kunt u pijnstillers gebruiken, bijvoorbeeld paracetamol (maximaal zes keer 500milligram per dag). U kunt ook koelen met ijs.

Verder is het belangrijk dat u na de behandeling uw schouder blijft bewegen.

De uitslag

In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de resultaten met u. Deze afspraak moet u zelf  maken.

_

Contact

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming. Dan maken wij een nieuwe afspraak met u.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de eventueel aanwezige radioloog en/of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.

Afdeling Beeldvorming

Maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur.

043 - 387 75 00

Website

Laatst bijgewerkt op 3 maart 2022