MUMC+

Folder

Behandeling met Sorafenib

(Nexavar)

Uw behandelend arts heeft u een behandeling met Sorafenib voorgesteld. Deze informatie is een samenvatting van belangrijke informatie die u van nut kan zijn tijdens de behandeling met Sorafenib. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat u met de behandeling begint.

Doel van de behandeling is om uw (eventuele) klachten te verlichten en de kwaliteit van leven zo lang mogelijk goed te houden. Met de Sorafenib proberen we de kankercellen terug te dringen.

Hoe werkt Sorafenib?

Sorafenib is een vorm van targeted therapie. Targeted therapie wil zeggen dat de geneesmiddelen  doelgericht te werk gaan, ze richten zich enkel op specifieke celafwijkingen. Sorafenib blokkeert de tumorceldeling en de cellen kunnen daardoor niet meer groeien.

Hoe neemt u Sorafenib in?

Sorafenib neemt u als tablet in.  De aanbevolen dosering is 800 milligram per dag. U neemt twee keer per dag 400 milligram tabletten in. U moet de tabletten in nemen op vaste tijdstippen met een tussenpose van 12 uur. De tabletten worden ingenomen met water, zonder daarbij een maaltijd te gebruiken. Wilt u  u de tabletten toch tijdens een maaltijd innemen, zorg dan dat de maaltijd vetarm is. Als u een vetrijke maaltijd wilt gebruiken, neem sorafenib dan minstens één uur vóór of twee uur ná de maaltijd in.

Neem nooit een dubbele dosis, ook niet als u een keer Sorafenib bet vergeten!

Hoeveel kuren krijg ik en hoe weet ik of het effect heeft gehad?

Dit hangt af van hoe de kanker reageert op de therapie en of u bijwerkingen heeft. Uw arts bespreekt met u wanneer er bloedonderzoek en/of andere onderzoeken gedaan  worden om te kijken of de behandeling effect heeft gehad.

Bijwerkingen

Hier volgt  een  opsomming  van  de  meest  voorkomende  bijwerkingen en adviezen wat te doen als deze optreden. Als u bijwerkingen krijgt, zijn deze vaak in het begin het hevigst. Na een aantal weken neemt de intensiteit meestal af.

  • Het kan zijn dat u, als gevolg van de behandeling, een hoge bloeddruk krijgt. Meestal merkt u daar niets van, sporadisch kunt u last hebben van wazig zien of hoofdpijn. Omdat de hoge bloeddruk meestal ontstaat in het begin van de behandeling wordt de eerste zes weken geregeld de bloeddruk gecontroleerd. Als blijkt dat uw bloeddruk verhoogd is zal uw arts u bloeddrukverlagende medicijnen voorschrijven. Zelf kunt u hoge bloeddruk beperken door matig te zijn met zout, vet en alcohol, niet te roken en probeer voldoende te ontspannen.

  • Bij diarree (enkele malen per dag dunne ontlasting) kunt u starten met loperamide tabletten, waarbij u na de eerste lozing diarree start met twee tabletten, vervolgens een tablet iedere keer bij hernieuwde diarree. Het is belangrijk om tijdig te stoppen met de loperamide, omdat u door de tabletten verstopt kunt raken(obstipatie). Maximaal mag u acht tabletten per dag innemen. Houd de diarree langer dan 24 uur aan, neem dan contact op met het ziekenhuis. Om obstipatie te voorkomen is het belangrijk dat u genoeg drinkt: tenminste twee liter per dag. Ook wordt aangeraden, als dat mogelij is, zoveel mogelijk volkoren producten, groenten en fruit te eten en te bewegen. Heeft u na meer dan twee dagennog geen ontlasting of heeft u heftige buikkrampen, neem dan contact op met uw arts.

  • Deze bijwerking komt soms voor. U krijgt voor thuis, van uw arts recepten mee voor middelen tegen de misselijkheid. Als u misselijk bent, neem dan maximaal drie maal daags metoclopramide tabletten van tien milligram.

  • Meestal komt dit niet voor bij de eerste kuur, maar mogelijk in het verloop van de kuren kunt u merken dat u iets sneller vermoeid raakt. Geef hieraan toe en probeer wat extra te rusten. Blijf wel in beweging. Verdeel uw energie goed en besteed deze vooral aan het doen van leuke dingen. Als het huishouden te zwaar is, schakel dan op tijd hulp in, bijvoorbeeld een thuishulp. Bespreek dit zo nodig met uw (huis)arts. De mate van vermoeidheid is verschillend, de duur ook. Kijk voor meer informatie op onze website: https://oncologie.mumc.nl/vermoeidheid-en-kanker. (//oncologie.mumc.nl/vermoeidheid-en-kanker.)

  • In het beenmerg worden rode- en witte bloedcellen en bloedplaatjes aangemaakt. Lenvatinib kan soms de aanmaak van deze bloedcellen verminderen. Witte bloedcellen zijn een onderdeel van uw afweer en beschermen u tegen infecties. Tijdens de behandeling met Regorafenib kan een tijdelijk tekort aan witte bloedcellen ontstaan, waardoor u meer kans loopt op het krijgen van een ernstige infectie. Uw bloed wordt daarom gecontroleerd voorafgaand aan elke policontrole.

    Als er een tekort aan bloedplaatjes ontstaat, is er een verhoogd risico op bloedingen en op het ontstaan van blauwe plekken. Als u een bloedneus krijgt, tandvleesbloedingen, blauwe plekken zonder stoten of kleine rode plekjes op de onderbenen, moet u contact opnemen met het ziekenhuis. Als dat  nodig is, krijgt u een transfusie met bloedplaatjes.

  • Door de Sorafenib kan het hand-voet-syndroom ontstaan. Het hand-voet-syndroom bestaat uit pijnlijke, gezwollen, droge, rood verkleurde handen en voeten (vaak met een strakke huid) waarop blaren kunnen zitten. Wij raden ureumzalf of Bepanthen zalf of crème aan. Dit is bij de drogist verkrijgbaar. Daarnaast kan het helpen uw handen en voeten goed vet te houden, geen knellende schoenen te dragen en warm water te vermijden.

  • Een zeer klein deel van de patiënten die behandeld wordt met Sorafenib kan haren verliezen.

  • Soms ontstaan er pijnloze rechte, zwartrode lijntjes als gevolg van bloedinkjes in het nagelbed. Dit is onschuldig.

  • Het kan zijn dat zich een huidreactie in de vorm van huiduitslag voordoet.Dit uit zich in rode uitslag in het gezicht en op het lichaam. Klachten die u kunt ervaren zijn schilfering van de huid, tintelend of branderig gevoel (op de hoofdhuid), jeuk of blaasjes. Deze uitslag kan op acné lijken en begint meestal in de eerste zes weken van de behandeling.

    Enkele tips om de huiduitslag te beperken of voorkomen:

    • Douche met lauw water, gebruik na een douche een vochtinbrengende crème bij voorkeur ongeparfumeerd (de alcohol hierin droogt de huid verder uit).
    • Draag het liefst loszittende kleding. Als uzich scheert, doe dit dan minder vaak, of stop als u last heeft van uw huid.
    • Gedurende de behandeling kan de huid gevoeliger zijn voor zonlicht, we adviseren buiten in de zon een bedekking voor het hoofd te dragen en de aan de zon blootgestelde lichaamsdelen in te smeren met een zonnebrandcrème met hoge (hoger dan 30) beschermingsfactor. Als u niet goed weet of iets wel mag/kan tijdens de behandeling, vraag dit dan aan uw behandelend arts in het ziekenhuis.

Veelgestelde vragen

  • Nee, u kunt gewoon aan het verkeer deelnemen en eventueel zware machines bedienen.

  • Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen zodat u niet zwanger raakt of uw partner zwanger maakt tijdens en gedurende acht weken na de behandeling. De beleving van seksualiteit kan heel anders worden in deze periode. Lees ook de folder seksualiteit en kanker, verkrijgbaar in het ontmoetingscentrum.

    Zoenen, knuffelen en aanraken kan zonder problemen gedaan worden.

  • Als je als ouder de diagnose kanker krijgt, denk je meestal meteen aan je kinderen.

    • Hoe moet het nu met hen?
    • Hoe vertel ik het?
    • Hoe steun ik ze?

    Daarom hebben wij informatie ontwikkeld die u kunt gebruiken om het gesprek aan te gaan. In deze informatie worden ook tips per leeftijdsfase gegeven, van baby tot puber.
    www.oncologie.mumc.nl/praten-over-kanker-met-het-gezin
    Heeft u vragen of behoefte aan hulp? Bespreek dit met uw behandelend arts of verpleegkundige. Zij kunnen u doorverwijzen naar ons team Psychosociale Oncologie.

Samenvatting

Sorafenib twee keer per dag innemen op een vast tijdstip met een tussenpose van 12 uur. Bijvoorbeeld 9:00 uur ’s ochtends en 9:00 uur ’s avonds.
Neem Sorafenib in met een glas water zonder maaltijd of met een vetarme maaltijd.
Neem bij het nuttigen van een vetrijke maaltijd  Sorafenib minstens één uur vóór of twee uur na de maaltijd in.
Neem nooit een dubbele dosis, ook niet als u een keer Sorafenib bent vergeten.

MUMC+

Contact

Neem contact op met het ziekenhuis bij:

  • Koorts, temperatuur hoger dan 38.5 oC
  • Misselijkheid/braken/ waardoor meer dan 24 uur geen drinken binnen kunnen houden/krijgen
  • Ernstige diarree
  • Aanhoudende huiduitslag
  • Ernstige symptomen van hand-voet-syndroom

Contactgegevens maandag t /m vrijdag:
Polikliniek Oncologie Centrum: 043-38 764 00

Oncologieverpleegkundige Nicol Pepels-Aarts
A
anwezig van maandag t/m donderdag

Avond, nacht, weekend en feestdagen:
Afdeling A5: 043-387 65 10

 Email: nicole.aarts@mumc.nl () (nicole.aarts@mumc.nl)

Websites

www.mumc.nl
www.oncologie.mumc.nl
www.kanker.nl

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-685