Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Gastroscopie met sedatie/"roesje"

Onderzoek van de slokdarm en twaalfvingerige darm

U krijgt een gastroscopie. Hieronder vindt u informatie over het onderzoek en alle praktische zaken daaromheen.

Het is verplicht dat u iemand meeneemt naar de afdeling voor het gesprek met de arts na het onderzoek én om u naar huis te brengen. U mag de rest van de dag niet zelf fietsen of auto rijden.

Aangevraagd onderzoek

De arts heeft voor u de gastroscopie aangevraagd. Hij of zij vertelde u hoe dit onderzoek gaat en welke mogelijke problemen daarbij kunnen ontstaan. En als u bloedverdunners gebruikt, hebben jullie besproken of u hiermee moet doorgaan, stoppen of dat u ze tijdelijk vervangt. Als u hierover vragen heeft, vraag het dan aan de arts die dit onderzoek heeft aangevraagd.

Afspraak

U ontvangt van de balie Endoscopie een datum wanneer het onderzoek zal gebeuren. Als u niet kunt op deze datum, belt u dan alstublieft met telefoonnummer 043 - 387 77 00.

Voorbereiding op het onderzoek

 • Omdat u sedatie (een roesje) krijgt, moet u een begeleider meenemen.
  Regelt u dat alstublieft op tijd.
 • U moet nuchter zijn:
 • Medicijnen mag u wel innemen met wat water.
 • Nuchter betekent niet eten, niet drinken en niet roken.
gastroscopie
Gastroscopie © Van der Zon - Visueel. Deze illustratie is met toestemming overgenomen van de Maag Lever Darm Stichting.

Sedatie (een roesje)

Bij het aanvragen van het onderzoek is besloten dat u tijdens het onderzoek een "roesje" krijgt. Dit is een slaapmiddel waardoor u het onderzoek makkelijker ondergaat. Het is géén narcose. U bent niet "weg" en u valt niet echt in slaap, maar we kunnen het onderzoek dan zonder problemen uitvoeren. De meeste mensen kunnen zich na afloop weinig of niets meer van het onderzoek herinneren.

Omdat sommige mensen minder diep gaan ademen, sluiten we u aan op de monitor. Hiermee bewaken we uw hartslag, bloeddruk en zuurstof-gehalte.

De rest van de dag mag u:

 • niet fietsen of auto rijden,
 • geen belangrijke beslissingen nemen, bijvoorbeeld bij een notaris
 • geen alcohol drinken.

Dag van het onderzoek

U bereikt de afdeling Endoscopie in het MUMC+ via looproute G2 groen. U meldt zich bij onze balie tien minuten vóór het begin van het onderzoek.

Op de behandelkamer controleren wij nog een keer uw naam en geboortedatum. Daarna krijgt u een polsbandje waar dit op staat.
Hierna gaat u liggen op het bed. U krijgt een infuusnaald en we sluiten u aan op de monitor.

We doen een “time out” om nóg een keer te controleren of we bij de juiste persoon het juiste onderzoek gaan doen. We vragen nog een keer naar bloedverdunners, een allergie voor medicijnen, pacemakers of implantaten in een heup of knie. Dit is ook een goed moment dat u aan ons nog dingen kunt vragen.

Hierna begint het onderzoek.

Begeleiding

U moet een begeleider meenemen. De begeleider is aanwezig bij het gesprek met de arts direct na het onderzoek én om u naar huis te brengen. Regelt u dat alstublieft op tijd. Als u geen begeleider mee heeft, gaat het onderzoek niet door.

De begeleider wacht tijdens het onderzoek in de wachtkamer. De begeleider mag niet bij het onderzoek zijn.

Het onderzoek

Bij een gastroscopie bekijkt de arts de binnenkant van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm. Dit gebeurt via de mond met een endoscoop. Een endoscoop is een dunne, flexibele slang met aan het uiteinde een camera en een lampje.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Tijdens de gastroscopie ligt u op uw linkerzij op de onderzoeksbank. Als u een kunstgebit heeft, moet u dat uitdoen. Soms krijgt u een drankje dat voorkomt dat uw maag slijm vormt tijdens het onderzoek.

De arts verdooft uw keel met een spray. Deze spray zorgt dat u minder hoeft te kokhalzen tijdens het onderzoek.

Een verpleegkundige plaatst een bijtring tussen uw kaken om uw gebit en de endoscoop te beschermen. De arts brengt de endoscoop door de ring in uw keel. Vervolgens vraagt de arts u om te slikken. Doordat u de flexibele slang als het ware inslikt, komt deze makkelijk in de slokdarm terecht. Vanaf dit punt bestuurt de arts de endoscoop verder.

Mogelijke complicaties

Een gastroscopie is over het algemeen een veilig onderzoek. In een enkel geval kunnen de volgende complicaties ontstaan:

 • De kans op problemen met ademen of met het hart wordt groter. We controleren u hierop continu via een knijper op uw vinger of aan uw oor. Ook controleren we elke vijf minuten uw bloeddruk.
 • Als er nog voedsel in uw maag zit, kunt u dit tijdens het onderzoek ‘opboeren’ en u hierin verslikken. Als het voedsel in de luchtpijp komt, is er risico op een luchtweg-infectie.
 • Door krachtig opboeren tijdens het onderzoek of door moeilijk passeren van de endoscoop, kan het slijmvlies soms beschadigen. Dit kan een kleine bloeding geven.
 • Er is een kans dat u keelpijn heeft na het onderzoek. Deze pijn is meestal na een dag verdwenen.
 • Als de endoscoop moeilijk de keel passeert of als er een vernauwing in de slokdarm is, kan een scheurtje of schaafwondje in de slokdarm ontstaan.

Wegnemen van stukjes weefsel (biopten) of een poliep

Bij afwijkingen van het slijmvlies kan de arts tijdens het onderzoek besluiten om stukjes weefsel weg te nemen. U voelt dit niet, maar het kan wel wat bloedverlies geven. De patholoog beoordeelt de stukjes weefsel onder de microscoop.

Wanneer de arts tijdens het onderzoek poliepen ziet, kan hij deze meestal direct verwijderen. Dat gebeurt door een lus van metaaldraad als een lasso om de poliep heen te leggen. Door het metaaldraad gaat een elektrische stroom, waardoor de metaaldraad de poliep afsnijdt. U voelt dit niet, maar het kan wel bloedverlies geven. De patholoog onderzoekt de poliepen onder de microscoop.

Uitslag van het onderzoek en verdere behandeling

Na het onderzoek krijgt u een kaartje mee naar huis waarop staat bij wie en wanneer u de uitslag en eventuele verdere behandeling krijgt.

Het kan zijn dat uw huisarts het onderzoek heeft aangevraagd. Dan moet u zelf een afspraak maken voor de uitslag, ongeveer tien dagen na het onderzoek.

Na afloop van het onderzoek

De arts die het onderzoek uitvoert, vertelt direct na afloop wat zij gezien en gedaan heeft. Ook uw begeleider is hierbij.

Nazorg

U moet na afloop van het onderzoek ongeveer een uur op de uitslaapkamer blijven. Wanneer u goed wakker bent, krijgt u van ons iets te eten en drinken.

U krijgt een kaartje mee naar huis met de nummers die u kunt bellen als u thuis problemen krijgt. Ook staan hier de leefregels, een nieuwe afspraak en het advies over het weer starten met de bloedverdunners.

Opleiding

In het MUMC+ werken ook artsen in opleiding tot maag-darm-leverarts (MDL-arts). Het kan zijn dat een MDL-arts in opleiding het onderzoek bij u doet. In dat geval is er altijd óók een ervaren MDL-arts bij het onderzoek.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, vraag het dan aan uw arts. U kunt ook bellen met de afdeling Endoscopie van het MUMC+ op nummer 043 - 3877700. Dat kan op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur. Of u kunt een e-mail sturen naar endoscopie@mumc.nl

De afdeling Endoscopie van het MUMC+ geeft veel zorg aan deze folder. Toch is het mogelijk dat deze informatie niet volledig of niet juist is. Het MUMC+ aanvaardt hiervoor geen enkele aansprakelijkheid. Ook sluit het MUMC+ aansprakelijkheid uit voor schade die voortkomt uit of verband houdt met het gebruik van de informatie in deze folder / op deze website.

Laatst bijgewerkt op 16 mei 2022