U hebt een gipsverband of kunststofverband gekregen van de gipsverbandmeester. In deze folder krijgt u informatie over hoe u moet omgaan met een arm of been in een gipsverband of kunststofverband.
Doel van het gipsverband
Een verband van gips of kunststofverband zorgt ervoor dat je je arm of been niet meer kunt bewegen. De botbreuk krijgt zo de kans om goed te genezen.
Omgaan met het verband
Droogtijd
Tijdens de droogtijd moet u voorzichtig zijn met het gips.
- Gipsverband is pas na 2 dagen hard. Daarom mag u er 2 dagen niet op staan of lopen.
- Met een kunststofverband mag u al na 30 minuten staan of lopen.
- Heeft u loopgips gekregen? Dan mag u er na 30 minuten op staan of lopen.
Andere tips
U mag een been in het gips niet op een harde rand leggen. Leg daarom een kussen onder het gips.
Heeft u jeuk of is het verband warm? Gebruik dan een föhn, ventilator of een koelpakking op de huid boven het verband om te koelen.
U mag nooit met pennen, naalden of andere scherpe voorwerpen onder het gipsverband of kunststofverband krabben. U kunt dan gemakkelijk een wondje krijgen en dat wondje kan gaan ontsteken.
Leg geen deken over het gipsverband- of kunststofverband anders wordt het te warm.
Gipsverbanden en kunststofverbanden mogen niet nat worden. Er zijn speciale beschermhoezen te koop die voorkomen dat het verband nat wordt bij het douchen. U kunt deze hoezen kopen bij de apotheek of via internet.
Als u doucht, ga dan zitten in de douche.
Houd het gips hoog, droog en koel.
Voorkomen van de zwelling
Bij een armbreuk of beenbreuk ontstaat een bloeding. Daardoor krijgt u misschien een zwelling. Om zwelling te voorkomen of minder te maken, moet u het volgende doen:
Bij verband om de arm
- Draag geen ringen.
- Draag uw arm de eerste week overdag in een mitella of draagband (sling).
- Houd uw arm zoveel mogelijk hoger dan uw elleboog.
Deze oefeningen kunnen helpen bij een zwelling: - Buig en strek uw vingers krachtig door in een spons te knijpen.
- Beweeg uw schouder en elleboog een paar keer per dag.
Bij verband om de bovenarm
Oefeningen:
- Houd uw armen op schouderhoogte. Maak cirkelvormige bewegingen met uw armen.
- Houd uw hand boven uw hoofd om de schouder te oefenen.


Bij verband om het been
Leg uw been goed hoog. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kussen. Zorg dat uw enkel hoger dan uw knie ligt en dat uw knie hoger dan uw heup ligt.
Verhoog, voordat u gaat slapen, het voeteneinde van uw bed met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder anders wordt uw been te warm. Laat uw been op een bankje rusten als u zit. Zorg ervoor dat uw been dan hoger ligt dan uw heup.
Deze oefeningen en adviezen zijn vooral de eerste dagen na de breuk heel belangrijk.
Oefeningen
Doe op de eerste of tweede dag na de breuk de oefeningen die hieronder staan. Als u niet mag starten met de oefeningen, dan hoort u dit van uw arts.
Oefening voor een bovenbeen in verband:
Til uw been omhoog. Dit is best een zware oefening, maar het is belangrijk dat u deze oefening doet. Anders worden uw spieren slap en wordt uw heup stijf.
Oefening voor een onderbeen in verband:
Buig en strek uw been, uw knie en uw heup. Beweeg daarbij uw tenen.
Pijnbestrijding
Bij uw volgende bezoek op de poli krijgt u een nieuw gipsverband of kunststofverband.
Slik 1 uur voor het polibezoek 2 paracetamoltabletten van 500 milligram. U kunt suf worden als u tijdens de behandeling meer medicijnen nodig heeft. Neem daarom een vriend of familielid mee naar het polibezoek.
Autorijden
U mag met gipsverband of kunststofverband om uw been of arm niet autorijden. U mag ook niet fietsen of een scooter besturen. Doet u dit toch? Dan kan dat verzekeringstechnisch gevolgen voor u hebben. Bel voor meer informatie uw verzekeringsadviseur.
Vliegen
Gaat u weg met het vliegtuig? Bel dan met de vliegmaatschappij om te kijken of u mee mag in het vliegtuig. Op grote hoogte kan een arm of been opzwellen. Daarom kan de vliegmaatschappij beslissen dat u niet mee mag met het vliegtuig. Bij een paar vliegmaatschappijen mag u wel mee als het gipsverband of kunststofverband wordt gespleten. Bel in dat geval met de gipskamer, telefoonnummer 043-3877747.
Gips afhalen bij kinderen
Wordt het verband bij uw kind verwijderd? Kijk dan van tevoren thuis het filmpje van bijvoorbeeld 'Het Klokhuis' Hoe gaat het gips eraf?.
Die geeft veel informatie en maakt kinderen minder zenuwachtig.
Problemen thuis
Bel de gipskamer als uw gipsverband of kunststofverband gebroken of nat geworden is. Het verband geeft dan niet genoeg steun, ook als het gips op één plek blijft drukken.
Bel meteen naar de Spoedeisende Hulp (SEH) als u pijn blijft houden of als de pijn erger wordt. Bel ook met de Spoedeisende Hulp als uw vingers of tenen dik, blauw of wit worden of gaan tintelen.
Contact
Bel met klachten of vragen over het gipsverband of kunststofverband vóór 12.00 uur de Gipskamer: telefoonnummer 043-3877637
Heeft u vragen over uw vervolgafspraak op de poli? Bel dan vóór 13.00 uur met:
- poli Heelkunde: telefoonnummer 043-3877637 of
- poli Orthopedie: telefoonnummer 043-3875664.