Mumc+ foto online folders

Folder

Gipskorset

Vast- of afneembaar korset

In overleg met uw behandelend arts is besloten dat u een (afneembaar) gipskorset krijgt. Op dit blad krijgt u informatie over het gipskorset en hoe u het gipskorset moet dragen.

U krijgt het gipskorset op de gipskamer bij de polikliniek Orthopedie niveau 1 (Volg 6-1 blauw). van het Maastricht UMC+.

Het Gipskorset

Het korset wordt van verschillende materialen gemaakt onder andere van glasvezel en polyurethaan. Afhankelijk van het doel en de aandoening, kan het korset afneembaar gemaakt worden.

(Afneembaar) lumbaal korset
Een (afneembaar) lumbaal korset is bedoeld om de lendenwervels te ontlasten en te ondersteunen. Dit korset loopt vanaf de tepellijn tot tien centimeter onder de navel. De sluiting zit in het midden aan de buikzijde.

(Afneembaar) thoracaal korset
Het afneembaar thoracaal korset is bedoeld om de borst en de lenden wervels te ontlasten en te ondersteunen. Dit korset loopt over het borstbeen tot tien centimeter onder de navel. De sluiting wordt hier aan de zijkant van het lichaam gemaakt.

Afneembaar korset na scolioseoperatie
Dit korset ondersteunt het geopereerde gebied.

Een vast korset
U krijgt een vast korset bij een verse wervelbreuk.

Gipskorset

Het dragen van een Gipskorset

Het korset draagt u dus om uw wervels, borstkas en rug te ondersteunen en uw herstel voorspoedig te laten verlopen. Een korset is wel vervelend om te dragen. Het zit strak om uw lichaam gespannen en belemmert daarmee uw beweeglijkheid. Door het dragen van een korset veranderd uw houding en kunt u spierpijn krijgen. De eerste dagen kunt u hiervoor paracetamol slikken. De spierpijn verdwijnt meestal  na enkele dagen.

Door het dragen van een vast korset verliest u gewicht (spiervolume).  Hierdoor kan na een korte draagperiode  het korset niet goed meer passen en gaat schuiven. Dit kan gevolgen hebben voor de stand van de wervels. Ook kunt u klachten krijgen van een niet goed zittend korset zoals druk- en schuurplekken. Neem daarom meteen contact op met de gipskamer als een van deze twee situaties zich voordoen.

 

U mag een afneembaar korset alleen uitdoen als u een bad of douche neemt en tijdens het slapen. De arts vertelt u wanneer u het korset vaker mag afdoen. Als een afneembaar korset niet strak om het lichaam wordt aangebracht, gaat het snel verschuiven en zit niet meer comfortabel. Ook kunnen er drukplekken ontstaan die pijn doen.

Een afneembaar korset moet daarom ook maximaal worden aangespannen, zodat deze klachten zich niet voordoen. Wij adviseren u om een paar maal per dag liggend te rusten.

Lichamelijke verzorging

Met een vast korset kunt u niet douchen of in bad. U moet zich verzorgen aan de wastafel. Bij onaangename geurtjes door overmatig transpireren, kunt u gebruikmaken van Nilodor. Dit is een reukverdrijver die te koop is bij uw apotheek of deodorant.

Met een afneembaar korset hebt u deze ongemakken niet. Wel adviseren wij u onder uw afneembare korset een hemdje of T- Shirt van katoen te dragen. Dit neemt vocht op en beschadigt u uw huid niet bij het dragen van het korset.

Probeer transpiratie te voorkomen zodat het korset langer schoon blijft. Dit kan door afkoeling met bijvoorbeeld een föhn (koude stand), een ventilator of een koelpakking. luchtig kleden en luchtig slapen. Slaap bijvoorbeeld niet met én een dekbed én een fleece deken én een flanel.

Leefregels

Een vast korset kan u het gevoel geven dat u opgesloten zit. Om dit gevoel niet te versterken moet u op uw voeding letten.

  • Eet vaker kleine porties; zes maal per dag eten in plaats van vier maal.
  • Let op de keuze van uw voeding; vermijdt voedingsmiddelen die voor veel “gas” zorgen.
    Dit geeft een opgeblazen gevoel.

Een korset belemmert u in uw bewegingen. U kunt bijvoorbeeld uw rug niet buigen maar ook niet of moeilijk door uw heupen buigen. Het beste is dat u in een rechte stoel gaat zitten waarbij uw rug en armen goed ondersteund. Zorg er verder voor dat u niet onderuitgezakt gaat zitten.

Naar het toilet gaan wordt ook iets moeilijker door het korset. U kunt, als dat  nodig is, een toiletverhoger bij de thuiszorgorganisatie in uw gemeente lenen.

Tot slot is het elangrijk dat u plat op uw rug slaapt. Zo wordt de druk van het korset over uw hele lichaam verdeeld. Met name bij de borstkast zodat uw longen voldoende ruimte hebben en u `s nachts goed kunt ademhalen.

Contact

Heeft u pijnklachten, zit uw gipskorset te ruim en daardoor niet meer comfortabel of heeft u vragen over het gips? Neem dan telefonisch contact op met de gipskamer tijdens kantooruren.

Gipskamer polikliniek Orthopedie
043-387 77 47

algemeen Mumc+ (door verbinden met gipskamer)

043-3876543

Spoedeisende Hulp (SEH)
043-387 67 00 (in de avonduren en in het weekend)

Websites

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-733