Mumc+ foto online folders

Folder

Corneale crosslinking

Behandeling die de vorm van het hoornvlies stabiliseert

In overleg met uw oogarts heeft u besloten een corneale crosslinking te laten uitvoeren. Deze behandeling stabiliseert de vorm van het hoornvlies. In dit informatieblad vindt u alles wat voor u van belang is in verband met deze ingreep.

Bij een corneale crosslinking wordt onder plaatselijke verdoving het hoornvlies belicht met ultraviolet A-licht. Daardoor wordt het hoornvlies stugger en gaat het minder uitpuilen. De ingreep wordt verricht bij patiënten met aandoeningen waarbij het hoornvlies in toenemende mate uitpuilt, zoals keratoconus, pellucide marginale hoornvlies degeneratie en post-LASIK ectasie.

Voorbereiding

Neem begeleiding mee als u naar het ziekenhuis komt. Na afloop van de ingreep mag u meteen naar huis, maar kunt u niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen.

De operatie

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich aan de balie van de polikliniek Oogheelkunde op niveau 3 (grijze verdieping) van de Oogtoren. Dit is het Dagcentrum van de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde Maastricht UMC+.

Vier stappen tijdens de corneale crosslinking operatie.
Vier stappen tijdens de corneale crosslinking operatie.

Voordat de eigenlijke ingreep begint, wordt boven het te behandelen oog met stift een pijl getekend. Daarna krijgt u ter voorbereiding één of meerdere oogdruppels antibiotica. Vervolgens wordt u naar de operatieafdeling gebracht.

Daar wordt het oog eerst steriel afgedekt. Dan wordt de huidlaag van het hoornvlies – het epitheel - verwijderd. Vervolgens krijgt u gedurende 30 minuten vitamine B-oogdruppels toegediend. Daarna wordt het oog 30 minuten belicht met ultraviolet A-licht. Dit licht bestraalt alleen uw hoornvlies en is niet schadelijk voor het netvlies. Na de ingreep wordt een zachte contactlens op uw oog geplaatst om het te beschermen. De ingreep duurt ruim één uur.

Eenmaal terug bij de polikliniek Oogheelkunde krijgt u de laatste instructies en mag u meteen naar huis.

Weer thuis

Eenmaal thuis adviseren wij u op de dag van de operatie en eventueel de eerste dag erna pijnstillers - bijvoorbeeld paracetamol - in te nemen tegen de postoperatieve pijn.

De eerste weken na de operatie moet u het oog indruppelen met antibioticadruppels en kunsttranen die een bevochtigingsmiddel bevatten. De juiste recepten plus instructies krijgt u voordat u naar huis gaat. Het is belangrijk dat u uw oog goed indruppelt en het rondom schoonhoudt. De eerste week plaatst u voor het slapen gaan een oogkapje. U mag de eerste twee weken niet zwemmen of de ogen opmaken. Verder mag u uw eigen contactlens de eerste vier weken niet dragen.

Mogelijke complicaties

Een corneale crosslinking is een veilige ingreep.

Meestal doet het oog een beetje pijn of voelt het ongemakkelijk aan. Bij hevige of aanhoudende pijn moet u contact met ons opnemen.

Heel soms kan een infectie optreden van het hoornvlies. Hiervoor krijgt u preventief antibiotica oogdruppels.

Contact

Wanneer zich na de operatie thuis problemen voordoen, kunt u bellen met een van de onderstaande telefoonnummers:

Polikliniek Oogheelkunde: 043 - 387 68 00 (op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur)

Spoedeisende Hulp (SEH): 043 - 387 67 00 (na 17.00 uur en in het weekend) Vraag naar de dienstdoende oogarts.

 

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-775