Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Oogontsteking door adenovirus

In dit informatieblad vindt u alles wat u moet weten over een besmettelijke ooginfectie veroorzaakt door het adenovirus (dit is een verkoudheidsvirus).

Een ooginfectie met het adenovirus is vervelend en u kunt er geruime tijd last van hebben. Het is ongevaarlijk en over het algemeen geneest de infectie spontaan. Kleine littekens op het oog kunnen langere tijd klachten geven.

Zolang uw ogen geïnfecteerd zijn, bent u zeer besmettelijk voor mensen in uw omgeving gedurende twee tot drie weken na aanvang van de klachten.

Wij willen voorkomen dat u gedurende uw aanwezigheid in de Oogtoren andere patiënten ongewild besmet. Dit is voor iedereen vervelend, maar vooral voor patiënten die geopereerd moeten worden. De geplande operatie kan dan namelijk niet doorgaan.

Oogontsteking door adenovirus

Symptomen

Bij het adenovirus raakt in de meeste gevallen eerst een van uw ogen ontstoken, waarna uw andere oog snel volgt. Uw oog is rood, gezwollen en traant flink, met een branderig of zanderig gevoel. Daarnaast kunt u licht slecht verdragen en kan uw zicht tijdens de infectie verminderd zijn.

Indien u echte pijn of lichtschuwheid krijgt of als uw gezichtsvermogen minder wordt, duidt dit meestal op een uitbreiding van de ontsteking naar het oppervlak van het hoornvlies (keratitis). De klieren gelegen voor uw oorschelp kunnen ook pijnlijk gezwollen zijn.

Diagnose

Om vast te stellen of u inderdaad het adenovirus heeft opgelopen wordt u eerst door een oogarts onderzocht met een spleetlamp.

Typisch zijn de zogenaamde follikeltjes. Dit zijn kleine ronde ophopingen van witte bloedcellen onder het bindvlies (aan de binnenkant van de oogleden).

Ook wordt onderzocht of het hoornvlies of andere oogweefsels zoals de iris ook betrokken zijn bij de ontsteking.

Vervolgens kan door bijkomend onderzoek de besmetting definitief vastgesteld worden. Hiervoor wordt heel voorzichtig met een klein wattenstaafje langs het bindvlies gestreken.

Dit staafje kan dan voor verder onderzoek naar het laboratorium gestuurd worden (bijvoorbeeld voor een kweek en eventueel meer specifieke tests). Over enkele dagen is de uitslag bekend. Deze wordt door een arts telefonisch aan u doorgegeven.

De behandeling

De gemiddelde duur van een ooginfectie is gemiddeld drie weken. Soms kunt u er langer last van houden.

We adviseren u om uw ogen zo min mogelijk aan te raken en frequent uw handen te wassen. Als u last heeft van tranende ogen, dep deze dan met een tissue. Gooi deze vervolgens meteen weg. Daarnaast adviseren wij u om handdoeken, oogdruppels en oog-make-up niet met huisgenoten te delen.

Contactlenzen
Wilt u als de infectie is verdwenen weer contactlenzen dragen, overleg dan eerst met uw oogarts of contactlensspecialist.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of bellen met de afdeling Oogheelkunde van het Maastricht UMC+:

Polikliniek Oogheelkunde         043-387 68 00
op werkdagen van 8:30 uur tot 17:00 uur

Spoedeisende Hulp (SEH)         043-387 67 00
na 17:00uur en in het weekend
Vraag dan naar dienstdoende oogarts.

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021