Mumc+ foto online folders

Folder

Verpleegafdeling D5 Neurochirurgie, uw opname

U wordt opgenomen op verpleegafdeling D5 voor een neurochirurgische operatie. In dit informatieblad informeren wij u over uw opname en verblijf op onze afdeling.

Waar moet ik aan denken?

Meestal wordt u opgenomen op verpleegafdeling D5 voor een operatie omdat u klachten hebt. Als de klachten die u had niet meer aanwezig zijn, neem dan voor de opname nog contact op met uw behandelend arts.
Slikt u bloedverdunnende medicatie? Stop deze dan op tijd zoals met u is afgesproken. Twijfelt u wanneer en hoe lang u moet stoppen met de medicatie, neem dan contact op met uw behandeld arts. Doe dit ook als u denkt te laat te zijn met het stoppen van de medicatie. Er kan dan altijd een passende oplossing gevonden worden.

Verpleegafdeling D5

Wat moet ik meenemen als ik opgenomen word?

  • De medicijnen en een recente uitdraai van uw medicijnoverzicht is verplicht. Heeft u dit laatste niet, dan kunt u deze opvragen bij uw apotheek.
  • Gebruikt u een CPAP apparaat in verband met OSAS-klachten, neem deze dan ook mee op de dag van opname.
  • Verwijder thuis piercings en/of (trouw)ringen. Als dit niet lukt neem dan voor uw opname contact op met uw behandelend arts of het mogelijk is om deze om te houden.
  • Voldoende kleren, pyjama’s, ondergoed en een badjas.
  • Stevig schoeisel en pantoffels.
  • Tandenborstel en tandpasta, zeep, shampoo, scheerspullen, kam of borstel.
  • Hulpmiddelen zoals bril, hoortoestel.

In het ziekenhuis is overal gratis wifi beschikbaar. U mag uw mobiele telefoon gebruiken op de afdeling. We vragen u het toestel op trilstand te zetten en niet te hard te praten.

De dag van uw opname

De eerste dag in het ziekenhuis maakt u kennis met veel mensen en kunnen er verschillende onderzoeken plaatsvinden. Wij vragen u daarom op de afdeling te blijven. Wilt u toch even van de afdeling af, overleg dit dan met de secretaresse of de verpleegkundige. Op de dag van de opname:

  • Met de verpleegkundige hebt u een opnamegesprek. Hij/zij vraagt u voorafgaand aan het opname gesprek een vragenlijst in te vullen. Er wordt bloed bij u afgenomen en soms moet er nog een scan gemaakt worden.
  • U krijgt een gesprek met de zaalarts of physician assistant (PA). Hij/zij bespreekt of u nog dezelfde klachten heeft en doet een lichamelijk onderzoek. U krijgt informatie over de opname en de ingreep. Hebt u nog vragen dan kunt u deze stellen.

De zaalarts of PA heeft het vaak druk. Het kan dus voor komen, dat u enige tijd moet wachten voordat u aan de beurt bent. Neem dan ook iets mee waar u de tijd mee kunt doorkomen, bijvoorbeeld een boek.

Met wie krijgt u te maken tijdens uw verblijf op de afdeling

  • is uw behandelend specialist. In een enkel geval komt de chirurg de dag voor de operatie met u praten om uit te leggen wat precies het doel van de operatie is, wat de operatie inhoudt, welke complicaties mogelijk zijn en wat u na de operatie mag verwachten. Meestal is dit ook al met u op de poli besproken.

  • wordt breed medisch opgeleid en verdiept zich in het specialisme neurochirurgie. De PA verricht taken die vergelijkbaar zijn met die van de arts-assistent en/of zaalarts.

  • is verantwoordelijk voor de dagelijkse medische zorg en voor u de eerste aangewezen persoon als u vragen heeft. Hij/zij heeft regelmatig contact met uw behandelend specialist. De zaalarts maakt dagelijks in de voormiddag samen met een verpleegkundige een ronde over de afdeling. Daar is dan ook een coassistent bij en een arts in opleiding.

  • zijn studenten die geneeskunde studeren. U bent opgenomen in een academisch ziekenhuis. Het komt regelmatig voor dat uw opname, deels of geheel wordt doorgenomen door de semi-arts of coassistent. Deze functioneren onder de supervisie van de zaalarts of PA.
    Als u toch graag met de zaalarts of PA wilt spreken, kunt u dit bij het gesprek aangeven.

  • wisselen elkaar driemaal per etmaal af. Elke verpleegkundige heeft de zorg voor meerdere patiënten verdeeld over meerdere patiëntenkamers. Welke verpleegkundige dienst heeft op uw kamer, kunt u zien op het planbord dat bij kamer 4 op de gang hangt. U kunt aan deze verpleegkundige al uw vragen stellen. Er is altijd - dag en nacht, zeven dag per week - een verpleegkundige aanwezig. In de avond, nacht en in het weekend is er een dienstdoende arts oproepbaar voor noodgevallen.

    Als u iets niet begrijpt, geef dit dan direct aan. Schrijf vragen die bij u opkomen als de arts of verpleegkundige niet aanwezig is, op. Zo onthoudt u ze voor een later moment.

Voorbereiding op de operatie

  •  De operatie vindt gewoonlijk plaats op de tweede dag van uw opname. Dus als u bijvoorbeeld maandag wordt opgenomen, is de operatie dinsdag. Het is belangrijk dat u de avond voor de operatie een douche neemt en nagellak, piercings en make-up verwijdert.
  • Bij een operatieve ingreep aan het hoofd, vragen wij om uw haren te wassen met Betadien shampoo.
  • Voor de operatie moet u nuchter zijn. Na twaalf uur ’s nachts mag u niet meer eten, drinken of roken.
  • Op de dag van de operatie krijgt u een operatiehemd en TED-kousen aan. TED-kousen zijn elastische kousen die de doorstroming van het bloed in uw benen bevorderen en zo de kans op vorming van bloedproppen verminderen. Ze blijven aan tot u met ontslag gaat en mogen alleen uit tijdens de verzorging.
  • U krijgt (eventuele) premedicatie ter voorbereiding op de narcose. Op de afgesproken tijd brengt de verpleegkundige u naar de operatieafdeling.

Bezoek

Bezoekers zijn welkom tussen 15.00 en 20.00 uur. In verband met de hygiëne zijn geen bloemen en planten toegestaan op de afdeling.
Als het groene lampje boven de deur van uw kamer brandt, wil dit zeggen dat de verpleging bezig is met de verzorging op de kamer. In verband met de privacy van de patiënten vragen wij het bezoek even op de gang te wachten tot na de verzorging.

Contact

Tijdens het opnamegesprek vraagt de verpleegkundige aan u de naam en het telefoonnummer van een contactpersoon. Uitsluitend aan deze contactpersoon geven wij informatie over u als patiënt. De contactpersoon kan op elk tijdstip (ook ’s nachts) bellen met de afdeling om te vragen hoe het met u gaat.
Uitslagen van onderzoeken geven wij niet telefonisch. Deze vragen kunnen gesteld worden in een gesprek met de behandeld arts.

Telefoonnummer verpleegafdeling D5
 043-387 65 40 of 043-387 45 40

 

Websites

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-810