Mumc+ foto online folders

Folder

Uw bezoek aan de nefroloog

Internist gespecialiseerd in nierziekten

U bent door uw huisarts of behandelend specialist naar de polikliniek Interne Geneeskunde/Nefrologie verwezen omdat u een verminderde nierfunctie of een aandoening van uw nieren heeft. Een internist-nefroloog is een arts die gespecialiseerd is in nierziekten.
Middels dit blad informeren wij u hoe u zich kunt voorbereiden en wat u kunt verwachten tijdens uw polikliniek bezoeken.

U vindt de polikliniek Interne Geneeskunde/Nefrologie op niveau 1. Volg 7-1 Blauw.

Functie van de nieren

De meeste mensen hebben twee nieren, deze hebben twee belangrijke functies:

 • het uitscheiden van vocht (in de vorm van urine);
 • het bloed zuiveren van afvalstoffen.

Andere functies zijn:

 • het reguleren van de bloeddruk;
 • de aanmaak van rode bloedcellen;
 • het reguleren van het calcium- en vitamine D-gehalte in het lichaam.

Als de functie van de nieren minder wordt, kunnen vocht en afvalstoffen zich ophopen in het bloed en kunt u daar klachten van ondervinden. De nierfunctie wordt gecontroleerd door middel van bloedafname en onderzoek van de urine. Dit moet voor elk polikliniekbezoek gebeuren.

De formulieren voor de bloedafname en urineonderzoek krijgt u van de nefroloog; het urinepotje krijgt u van de poli-assistente.

Nier
1. Slagader - 2. Ader - 3. Urine verzamelbuis - 4. Nierschors - 5. Nierkelkjes

Voorbereiding op uw polikliniekbezoek

 • Een week voor de polikliniek afspraak
  U laat bloed prikken en levert urine in bij de Centrale Prikdienst van het ziekenhuis. Let op: voor het eerste poli-bezoek hoeft u meestal nog geen bloed te laten prikken.
 • Neem een overzicht mee van de medicijnen die u gebruikt
  ​​​​​​​Dit is belangrijk omdat u bepaalde medicijnen niet mag innemen bij een verminderde nierfunctie. Ook moet u veranderingen in medicijnen zo snel mogelijk aan de nefroloog doorgeven, bij voorkeur tijdens het eerstvolgende polikliniekbezoek.
 • Neem een begeleider mee
  Tijdens de poliklinische bezoeken wordt vaak veel besproken. Het is dan prettig om een begeleider mee te nemen bijvoorbeeld uw partner, een familielid of een kennis.
 • Noteer uw vragen voordat u naar de polikliniekafspraak komt
  Op deze manier is de kans kleiner dat u bepaalde zaken vergeet te bespreken. Ook is het handig om een schrift of boekje mee te nemen om aantekeningen te maken.

Polikliniekbezoek

Zolang u onder controle blijft bij de nefroloog bespreekt hij/zij met u welke behandeling voor u het beste is. Wij vragen u dit advies op te volgen. Als blijkt dat de behandeling aangepast moet worden, wordt dit ook gedaan. De nefroloog doet regelmatig lichamelijk onderzoek, meet uw bloeddruk en vraagt of u lichamelijke klachten heeft. Ook bespreekt hij/zij met u de uitslagen van het bloed- en urineonderzoek.

Soms worden aanvullende onderzoeken (bijvoorbeeld een echo of scan van de nieren) gedaan. Ook deze uitslagen bespreekt hij/zij met u. Hebt u vragen, bijvoorbeeld over de medicijnen die u moet gebruiken of is iets niet duidelijk, stel deze gerust. Voor een juiste behandeling van uw nierziekte is het erg belangrijk dat u onduidelijkheden bespreekt met de nefroloog. Het is niet erg als u sommige vragen meerdere keren stelt. Het kan ook voorkomen dat u een telefonische afspraak krijgt in plaats van een polikliniekbezoek. U hoeft dan niet naar het ziekenhuis te komen.

Het Maastricht UMC+ is een opleidingsziekenhuis, daarom kan het voorkomen dat u behandeld wordt door een nefroloog in opleiding. Deze staat altijd onder supervisie van een nefroloog.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde.
Als u voor welke reden dan ook, uw polikliniek afspraak niet kunt nakomen, vragen wij u dit zo spoedig mogelijk door te geven. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. Zonder afmelden niet op een poliklinische controle komen, kan nadelige gevolgen voor uw gezondheid opleveren.

Polikliniek Interne Geneeskunde
043 387 51 00

Naam nefroloog
................................. (door uzelf in te vullen)

Laatst bijgewerkt op 25 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-830