_

Folder

CT-scan van het hart

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Uw arts verwees u naar de afdeling Beeldvorming voor een CT-scan van uw hart. In deze folder leest u informatie over het onderzoek en de voorbereiding. 

CT is een afkorting van Computer Tomografie. Met röntgenstralen en een computer maken we beelden van uw hart en kransslagaders. De radioloog en de cardioloog beoordelen deze beelden achteraf.

Tijdens het onderzoek ligt u stil op een onderzoekstafel. De tafel schuift in een open ring van ongeveer 50 centimeter. In deze ring zit een röntgenbuis waarmee we de beelden maken.

In de afsprakenbrief staat de locatie en de routebeschrijving.

Het hart

Voorbereiding

Voor de CT-scan van het hart hoeft u niet nuchter te zijn. Het is beter om 2 uur voor het onderzoek geen koffie en cola te drinken.

Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. Wij kunnen niet letten op spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Voor een CT-scan van het hart is het belangrijk dat uw hart rustig klopt. Mogelijk heeft u al medicijnen (bètablokkers) om uw hartslag rustiger te maken. Als dat niet zo is, dan krijgt u van uw arts een recept voor een tablet Metoprolol. Deze tablet neemt u 2 uur vóór het onderzoek in.

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Vertel dit vóór het onderzoek aan uw arts.
  • Bent u allergisch voor jodiumhoudende contrastmiddelen? Vertel dit vóór het onderzoek door aan uw arts.
  • Bent u allergisch voor ontsmettende jodium op de huid? Dan kan het zijn dat u niet allergisch bent voor het jodium in een contrastmiddel, maar u moet u dit wel melden aan de laborant.
  • Heeft u een nieraandoening? Vertel dit dan meteen aan uw behandelend arts, zodat hij hier op tijd rekening mee kan houden of voor een ander onderzoek kan kiezen.
  • Heeft u diabetes (suikerziekte)? Vertel dit vóór het onderzoek aan uw arts.

Medicijnen

De meeste medicijnen kunt u op de normale manier blijven innemen. Maar met de volgende medicijnen moet u wel iets anders doen:

  • Stop met diuretica (plasmedicijnen) vanaf 24 uur vóór het onderzoek . Vraag dit na bij uw arts.
  • Stop tijdelijk met NSAID’s (een soort pijnstiller zoals diclofenac, ibuprofen of naproxen) vanaf 24 uur vóór het onderzoek als dat mogelijk is voor u.
  • Gebruikt u medicatie voor uw diabetes (suikerziekte) waarin metformine zit en heeft u een verminderde nierfunctie? Stop met deze tabletten op de dag van het onderzoek. Vraag dit na bij uw arts.                                                                                                                                                   

Is vooraf bekend dat u allergisch bent voor contrastmiddel met jodium? Dan krijgt u soms vóór het onderzoek medicijnen hiertegen. Of u dat krijgt, hangt af van de ernst van de allergie. Deze medicijnen hebben invloed op het autorijden. U mag dan na het onderzoek niet rijden.

Jodiumhoudend contrastmiddel

Moet u een contrastmiddel met jodium krijgen? Dan bekijken we eerst uw nierfunctie. Soms kan het onderzoek niet doorgaan vanwege een slechte nierfunctie, maar meestal geven we bij een slechte nierfunctie een infuus met extra vocht. Dit infuus krijgt u 1 uur voor de CT en 6 uur erna. U wordt hiervoor een dag opgenomen in het ziekenhuis. U wordt opgeroepen door het bureau opname en 1 of 2 dagen voor de CT gebeld door een medewerker van de contrast poli.

Als u contrastmiddel via een infuus krijgt ingespoten, kunt u een metaalsmaak proeven en een warm gevoel krijgen door het hele lichaam.
Het is bekend dat jodiumhoudende contrastmiddelen soms allergische reacties geven. Deze ontstaan dan meestal al snel na het onderzoek. Een allergische reactie kan heel licht zijn zoals jeuk, galbultjes, misselijk zijn, bleek zien, zweten of duizelig zijn.

In zeldzame gevallen kan de reactie heviger zijn, met meer galbultjes of de neiging tot flauwvallen.

Soms merkt u pas thuis op dat u jeuk krijgt of huidreacties. Meldt u zich in dat geval bij uw arts.

 

Het Onderzoek

De CT scan wordt gemaakt op diverse locaties in het ziekenhuis. Kijk op uw afsprakenbrief waar u moet zijn en hoe laat. Wij vragen u om op tijd aanwezig te zijn.

De laborant haalt u op in de wachtkamer en geeft u uitleg over wat er gaat gebeuren. Soms moet u bepaalde kledingstukken, sieraden of protheses uitdoen. Heeft u nog vragen, stel ze dan gerust aan de laborant.

Vervolgens gaat u liggen op een onderzoekstafel. U krijgt ECG-plakkers op uw borstkas geplakt en een band om de bovenarm om uw hartslag en bloeddruk te meten. Ook krijgt u een infuus ingebracht voor het toedienen van contrastmiddel en eventueel medicijnen die het hart rustiger maken.

Tijdens het onderzoek is het nodig om uw adem ongeveer 10 seconden in te houden. Hierna krijgt u een spray onder de tong om de vaten duidelijker zichtbaar te maken op de CT-scan (dit is nitroglycerine spray; u kunt hier hoofdpijn van krijgen).

Eerst maakt de laborant een scan om de apparatuur precies in te stellen. Daarna volgt de scan van het hart. Tijdens deze scan ligt u stil en wordt u met de onderzoekstafel in en uit de CT-scanner geschoven.

In de scanner ligt u met uw armen boven het hoofd. Het is belangrijk dat u tijdens de scan zo ontspannen en stil mogelijk blijft liggen. Bewegingen storen de opnamen. Het is mogelijk dat we u vragen om even niet te ademen. Dit is dan maximaal 20 seconden nodig.  Het draaien van de röntgenbuis maakt een beetje lawaai.  Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 15 minuten.

De laborant bedient de CT-scanner vanuit de ruimte naast de onderzoekskamer. U kunt met hem/haar spreken via een intercom. Tijdens het hele onderzoek kan de laborant u zien en horen. U kunt hem of haar in geval van nood altijd waarschuwen.

Het onderzoek

Na het onderzoek

Na de scan vragen wij u om nog 15 minuten in de wachtkamer plaats te nemen. Als u na die tijd geen klachten heeft, mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling. 

Krijgt u naast het contrastmiddel andere medicijnen, dan mag u tot drie uur na het onderzoek niet zelf rijden of met machines werken. Neem dus altijd iemand mee die u naar huis kan brengen.

Drink na het onderzoek extra veel water (1 of 2 liter). Het contrastmiddel verdwijnt dan snel via de urine uit het lichaam. 

Heeft u een vochtbeperking, dan drinkt u niet extra maar houdt u zich aan de hoeveelheid die u wel mag drinken per dag. 

 

De uitslag

U krijgt de uitslag niet direct te horen. De radioloog gaat het verslag maken. In een vervolgafspraak bespreekt uw cardioloog de uitslag met u. Deze afspraak moet u zelf maken.

Contact

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming. Dan maken wij een nieuwe afspraak met u. Ook voor vragen kunt u bij ons terecht.

De afdeling Beeldvorming
Telefoon: 043-387 75 00
(op werkdagen van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Polikliniek Hart+Vaat Centrum
Telefoon: 043-387 27 27
(op werkdagen van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur) 

Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de aanwezige laborant.

Laatst bijgewerkt op 1 november 2022