De screeningsfase

Folder

Verpleegafdeling D5 Neurochirurgie, na de operatie

Kom ik na de operatie terug op mijn eigen kamer?

Het kan zijn dat u na de operatie een dag naar een bewaakte afdeling zal moeten gaan, dit is meestal de medium care op afdeling C5 of de recovery. We streven ernaar u bij terugkomst op de afdeling dezelfde kamer te geven die u bij de opname kreeg toegewezen.
Afhankelijk van de ingreep bespreekt de zaalarts of de Physician Assistant (PA) met u in hoe het verdere verloop na de operatie verloopt. Voor het bewegen en lopen (mobilisatie) krijgt u meestal hulp van de fysiotherapeut.

Verpleegafdeling D5
Balie verpleegafdeling D5

Hoe lang moet ik blijven?

Tegenwoordig worden patiƫnten veel korter opgenomen dan enkele jaren geleden. Zodra u zich zelfstandig kunt verzorgen, trap kunt lopen en de wond(en) droog zijn, mag u naar huis. Soms is het nodig dat u na uw opname naar huis gaat met thuiszorg of wordt overgeplaatst naar uw eigen ziekenhuis in uw eigen regio om daar verder te herstellen. Ook is het mogelijk dat u naar een revalidatiekliniek of verpleeghuis wordt overgeplaatst. Dit gebeurt altijd in overleg met uw partner, eventueel de revalidatiearts, mantelzorger en de transferverpleegkundige.

Weer thuis

In de periode na uw ontslag uit het ziekenhuis tot aan de eerste poliklinische controle is het belangrijk dat u weet wat u wel en niet mag doen. Dit legt de zaalarts of PA u uit in het ontslaggesprek. De eerste poliklinische controle is meestal tussen zes en acht weken na uw operatie, tenzij anders besproken. Hieronder vindt u een aantal richtlijnen en adviezen.

 • Als u naar huis mag, moet u rekening houden dat u de eerste weken nog niet alles zelfstandig kan doen. Het is dus handig om hulp te regelen via familie en vrienden of via de thuiszorg.

 • Afhankelijk van uw ingreep wordt er met u besproken wanneer u voorzichtig uw lichaam en haren mag wassen. Hebt u een infectie van de wond dan krijgt u een aangepast advies.

 • U of iemand in uw omgeving moet regelmatig uw wond controleren op roodheid, zwelling, warmte of pijn. Als de wond dicht is mag u de pleister eraf halen. Heeft u hechtingen die niet oplosbaar zijn, dan worden deze verwijderd door de huisarts tenzij er anders met u is afgesproken. Bent u nog opgenomen dan worden de hechtingen door de verpleegkundige verwijderd. Voor de beste genezing van de wond, wordt directe blootstelling aan de zon of zonnebank afgeraden.

 • Voordat u uit het ziekenhuis ontslagen wordt, geeft de zaalarts of PA u informatie over klachten die kunnen optreden als gevolg van uw operatie. Hij of zij stuurt een brief naar uw huisarts over uw behandeling in het ziekenhuis en uw gezondheidstoestand op het moment van ontslag.

 • Dat hangt sterk af van de operatie die u heeft ondergaan. U kunt dit het beste met de zaalarts of PA bespreken voordat u naar huis gaat. In principe mag u doen wat u kunt, maar natuurlijk alles met mate. Probeer in het begin de activiteiten geleidelijk en rustig op te bouwen. Het is helemaal niet gek als u nog snel moe bent of af en toe enige pijn voelt rond het litteken.

  Ontslag uit het ziekenhuis betekent nog niet dat u volledig bent hersteld. Allereerst moet u weer op krachten komen. Belangrijk hierbij is:

  • een regelmatig leefpatroon;
  • goed luisteren naar uw lichaam;
  • neem voldoende rust.

  Na verloop van tijd weer lichte werkzaamheden uitvoeren werkt vaak positief. Het is verstandig om het uitoefenen van uw beroep of werk uit te stellen tot na de eerste poliklinische controle. Bespreek met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt gaan. Bouw uw conditie rustig op door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen, tenzij er andere adviezen met u zijn afgesproken.
  Als uw operatiewond volledig is hersteld, mag u ook zwemmen. Alle andere sporten raden wij u nog af in deze fase. Ook een bezoek aan de sauna wordt de eerste zes weken afgeraden.|
  Wilt u op vakantie voor de eerste poliklinische controle, overleg dit dan eerst met uw behandelend arts.

Bij klachten thuis

Als u na ontslag nog klachten of problemen krijgt van de wond, kunt u contact opnemen met de afdeling Neurochirurgie.
Voor andere klachten die mogelijk te maken kunnen hebben met de operatie of anders, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. Als het nodig is kan de huisarts met ons overleggen.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Polikliniek Neurochirurgie
043 -387 26 16 tijdens kantoor uren
Verpleegafdeling D5          
 043- 387 65 40 buiten kantoor uren

Laatst bijgewerkt op 21 maart 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-843