Balie beeldvorming 3

Folder

Echografie

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

U bent door uw behandelend arts doorverwezen naar de afdeling Beeldvorming voor een echografisch onderzoek.
In deze folder vindt u alle informatie die voor belangrijk is bij de voorbereiding en het onderzoek.

Een echografie maakt de organen in het lichaam zichtbaar via geluidsgolven. Deze niet hoorbare geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden die op een monitor te zien zijn. Van deze beelden maakt de radioloog foto’s.

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Voorbereiding

Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.
Er bestaan verschillende vormen van echografisch onderzoek:

Echografie van de bovenbuik (bijvoorbeeld lever, galwegen, alvleesklier of milt).

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. U mag 4 uur voor het onderzoek niet eten en drinken. Voorkom ook gasvorming in het spijsverteringskanaal. Eet daarom de dag voor het onderzoek geen uien en drink geen koolzuurhoudende dranken.

Echografie van de nieren, urinewegen, blaas of baarmoeder

Om een duidelijke echografie te kunnen maken, moet de blaas gevuld zijn. Daarom vragen we u ongeveer 60 tot 30 minuten vóór uw afspraak, alvast een halve liter water te drinken. Dit zijn ongeveer 3 glazen. Daarna mag u niet meer naar het toilet gaan tot ná het onderzoek.

Echografie van de hals

Voor de echografie van de hals zijn geen speciale voorbereidingen nodig.
In sommige gevallen wordt naar aanleiding van de bevindingen tijdens het echografisch onderzoek aanvullend een punctie gedaan. Dit betekent dat in de hals wordt geprikt om een beetje vocht met cellen af te nemen. De cellen worden in het laboratorium  onderzocht, onder andere op de aanwezigheid van goedaardige of kwaadaardige cellen.

Echografie van de benen, het skelet en overige onderzoeken

Hiervoor zijn geen speciale voorbereidingen nodig.

Let op!

Heeft u deze week bariumpap moeten drinken voor een röntgenonderzoek van het spijsverteringskanaal? Dan kunt u pas een week na dit onderzoek een echografie van de buik laten maken. De nog in de maag en darmen aanwezige bariumpap verstoort namelijk het echografie onderzoek.

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale manier blijven innemen. Ook als u nuchter moet blijven.

Onderzoek

Op uw afsprakenbrief staat waar u zich moet melden.
Wij vragen u 10 minuten vóór de afgesproken tijd aanwezig te zijn.

De medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB'er) haalt u op in de wachtkamer. In het belang van het onderzoek kan aan u worden gevraagd om bepaalde kledingstukken, sieraden of protheses uit te doen.

Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de aanwezige radioloog en/of MBB’er.

 

Tijdens het maken van de echografie ligt u op een onderzoekstafel. Op de huid van het te onderzoeken lichaamsdeel doet de radioloog wat gel. Daardoor kan hij het lichaamsdeel makkelijker met een transducer (deze lijkt op een microfoon) aftasten. Op de monitor zijn de beelden direct te zien. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten en is niet pijnlijk. Voor een echografie wordt géén gebruik gemaakt van röntgenstraling.
U mag na het onderzoek meteen naar huis of terug naar de verpleegafdeling in als u hier opgenomen bent.

De uitslag

De uitslag van de echografie krijgt u van uw behandelend (huis)arts, nadat de radioloog de foto’s heeft beoordeeld. De afspraak met uw behandelend arts maakt u zelf.

Contact

Kunt u niet komen of heeft u vragen? Bel dan met onze afdeling.

Afdeling Beeldvorming, Radiologie
043-3877500
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

Websites

Laatst bijgewerkt op 18 augustus 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-847