Maastricht UMC+

Folder

Hartrevalidatie: Fysiotherapie (FIT-module)

Hartrevalidatie helpt!

Tijdens uw controle bespreekt en besluit u samen met de hart- en vaatverpleegkundige van het Hart+Vaat Centrum of u in aanmerking komt voor de FIT-module. 

De FIT module van het hartrevalidatie programma wordt vergoed vanuit het basis-zorgverzekeringspakket. Let op: uw eigen risico wordt altijd eerst verrekend. 

Revalidatie is maatwerk

Revalidatie van patiënten met een gezondheidsprobleem van het hart vraagt om maatwerk. De fysiotherapeut stelt een beweegprogramma samen met u op, afgestemd op de persoonlijke hulpvraag en wat u zelf weer willen kunnen doen.  Het is belangrijk dat u zelf leert hoe u kunt herstellen /revalideren. De fysiotherapeut begeleidt en ondersteunt u  graag. 

Wat is de FIT-module?

De FIT-module van de hartrevalidatie is een beweegmodule, waarin  patiënten met een gezondheidsprobleem van het hart worden begeleid door een gespecialiseerde fysiotherapeut van het MUMC+.

De module biedt hulp bij:

  • een inactieve leefstijl of vragen hierover;
  • problemen om aan te geven wat u wel of niet kan; 
  • problemen met het accepteren van uw beperkingen;
  • fysieke (lichamelijke) problemen;
  • onvoldoende zelfvertrouwen;
  • angst om u in te spannen.

Eerste afspraak met de fysiotherapeut

De FIT module start met een telefonische afspraak.   Wij bespreken met u de hulpvraag en u krijgt uitleg over het programma.  Ook bespreken wij hoeveel u op dit moment beweegt en of u de revalidatie goed zelf kunt doen. 

Als u hulp nodig heeft wordt gestart met de FIT-module. Het kan ook zijn dat wij samen bepalen dat u prima zelf kunt revalideren. Mocht u toch problemen krijgen bij het starten van de revalidatie en of u kunt het revalideren moeilijk volhouden? Neem dan contact op met de het secretariaat van de afdeling Fysiotherapie. Wij helpen u graag!

 

 

Hoe ziet de FIT module er uit?

De behandelingen vinden plaats in groepsverband onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut in de fysiotherapiezaal van het MUMC+. De duur van de FIT-module is aangepast op behoefte van de patiënt.  Het aantal behandelingen binnen de FIT module  varieert tussen de 2 en 12. De behandelingen duren 1 uur en vinden 1 of 2 keer per week plaats. 

Groepstraining

Blijf bewegen ook na de FIT-module

Als de begeleiding door de fysiotherapeut gestopt is, blijft bewegen belangrijk.  Kies daarom altijd een manier van bewegen die u leuk vindt!  Dit kunt u alleen doen of u kiest er voor om dit met een groep te doen.   De fysiotherapeut helpt u in het maken van een keuze. Maastricht sport biedt verschillende beweegmogelijkheden die bij u kunnen passen. 

Telefonische vervolg afspraak

Wij bellen u  6 weken na de 1ste telefonische afspraak of 6 weken nadat u gestopt bent met de FIT-module.  Zo kunnen we samen bepalen of u de gezonde leefstijl kunt volhoud.

Contactgegevens en vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Secretariaat afdeling Fysiotherapie
T: 043-387 71 46 (op werkdagen van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur) 

Laatst bijgewerkt op 11 maart 2022