Maastricht UMC+

Folder

Hartrevalidatie: Fysiotherapie (FIT-module)

Hartrevalidatie helpt!

Tijdens uw controle bespreekt en besluit u samen met de hart- en vaatverpleegkundige van het Hart+Vaat Centrum of u in aanmerking komt voor de FIT-module. 

De FIT module van het hartrevalidatie programma wordt vergoed vanuit het basis-zorgverzekeringspakket. Let op: uw eigen risico wordt altijd eerst verrekend. 

Revalidatie is maatwerk

Revalidatie van patiënten met een gezondheidsprobleem van het hart vraagt om maatwerk. De fysiotherapeut stelt een beweegprogramma samen met u op, afgestemd op de persoonlijke hulpvraag en wat u zelf weer willen kunnen doen.  Het is belangrijk dat u zelf leert hoe u kunt herstellen /revalideren. De fysiotherapeut begeleidt en ondersteunt u  graag. 

Wat is de FIT-module?

De FIT-module van de hartrevalidatie is een beweegmodule, waarin  patiënten met een gezondheidsprobleem van het hart worden begeleid door een gespecialiseerde fysiotherapeut van het MUMC+.

De module biedt hulp bij:

  • een inactieve leefstijl of vragen hierover;
  • problemen om aan te geven wat u wel of niet kan; 
  • problemen met het accepteren van uw beperkingen;
  • fysieke (lichamelijke) problemen;
  • onvoldoende zelfvertrouwen;
  • angst om u in te spannen.

Eerste afspraak met de fysiotherapeut

De FIT module start met een telefonische afspraak.   Wij bespreken met u de hulpvraag en u krijgt uitleg over het programma.  Ook bespreken wij hoeveel u op dit moment beweegt en of u de revalidatie goed zelf kunt doen. 

Als u hulp nodig heeft wordt gestart met de FIT-module. Het kan ook zijn dat wij samen bepalen dat u prima zelf kunt revalideren. Mocht u toch problemen krijgen bij het starten van de revalidatie en of u kunt het revalideren moeilijk volhouden? Neem dan contact op met de het secretariaat van de afdeling Fysiotherapie. Wij helpen u graag!

 

 

Hoe ziet de FIT module er uit?

De behandelingen vinden plaats in groepsverband onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut in de fysiotherapiezaal van het MUMC+. De duur van de FIT-module is aangepast op behoefte van de patiënt.  Het aantal behandelingen binnen de FIT module  varieert tussen de 2 en 12. De behandelingen duren 1 uur en vinden 1 of 2 keer per week plaats. 

Groepstraining

Blijf bewegen ook na de FIT-module

Als de begeleiding door de fysiotherapeut gestopt is, blijft bewegen belangrijk.  Kies daarom altijd een manier van bewegen die u leuk vindt!  Dit kunt u alleen doen of u kiest er voor om dit met een groep te doen.   De fysiotherapeut helpt u in het maken van een keuze. Maastricht sport (www.maastrichtsport.nl/) biedt verschillende beweegmogelijkheden die bij u kunnen passen. 

Telefonische vervolg afspraak

Wij bellen u  6 weken na de 1ste telefonische afspraak of 6 weken nadat u gestopt bent met de FIT-module.  Zo kunnen we samen bepalen of u de gezonde leefstijl kunt volhoud.

Contactgegevens en vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Secretariaat afdeling Fysiotherapie
T: 043-387 71 46 (op werkdagen van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur) 

Laatst bijgewerkt op 28 februari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-87