Mumc+ foto online folders

Folder

Persistent Postural-Perceptual Dizziness (PPPD)

Heeft u last van duizeligheid? Lees hierover meer in de folder Persistent Postural-Perceptual Dizziness (PPPD).

Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid

U krijgt deze folder omdat u klachten heeft. Deze klachten passen bij een ziekte die wij Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid noemen. Afgekort PPPD.
PPPD zorgt ervoor dat u zich steeds duizelig voelt.

In deze folder leest u meer over de klachten die bij deze ziekte horen. Ook leest u wat we aan die klachten kunnen doen.

Waardoor kan PPPD ontstaan?

PPPD ontstaat op verschillende manieren. Meestal veroorzaakt een ander probleem de klachten. Soms ontstaat dat probleem ineens. Het kan ook vaker terugkomen. Of zelfs blijvend zijn. In de figuur hieronder staan voorbeelden van problemen die tot PPPD kunnen leiden.

Het is mogelijk dat het probleem zelf al is verdwenen. Maar dat de klachten er nog zijn. Die klachten passen dan bij PPPD.

Problematiek PPPD

Problematiek PPPD

Wat zijn de klachten bij PPPD?

PPPD geeft heel veel verschillende klachten. Dit is wat u er bijvoorbeeld van kunt merken:

  • Duizeligheid, met of zonder draaierigheid. U heeft misschien het gevoel dat u niet in balans bent. Of het gevoel dat u schommelt, heen en weer, of op en neer gaat.
  • U heeft afwisselend last van de klachten. Ze zijn soms veel of weinig aanwezig.
  • Wat er ook bij komt is dat de klachten erger kunnen worden als u beweegt. Bijvoorbeeld
    • als u gaat zitten of staan
    • als u beweegt of als iemand anders u beweegt
    • als u bewegingen ziet, zoals bewegende beelden of drukke patronen.
  • Veel mensen zijn ook overgevoelig voor prikkels uit de omgeving. Voorbeelden van deze prikkels zijn bijvoorbeeld drukke supermarkten of harde en schelle geluiden.
  • Sommige mensen gaan door de klachten anders bewegen. Ze houden bijvoorbeeld het hoofd stil en stijf tijdens het lopen. Ze houden zich vast aan iemand of bijvoorbeeld aan meubels en muren. En sommige mensen lopen zelfs met een rollator.

Wat doet PPPD met mijn lichaam?

Bij PPPD zijn uw hersenen overgevoelig voor prikkels van binnen en buiten het lichaam. De ‘filters’ in uw hersenen werken minder goed. Deze staan daardoor te ver open. Hierdoor voelt u prikkels veel erger dan mensen zonder klachten. U merkt bijvoorbeeld dat u veel last krijgt als u beweegt. Of als iets in uw omgeving beweegt. Dit kan voor problemen zorgen. U vindt het bijvoorbeeld moeilijk om in een drukke omgeving te zijn. Of om over een groot plein te lopen. Dit geldt echter niet voor iedereen. PPPD zorgt bij de ene persoon voor meer of andere last dan voor de andere persoon.

Een korte samenvatting:

  • Uw hersenen reageren te sterk op prikkels
  • Dit kan problemen geven

Wat kan er gedaan worden aan PPPD?

PPPD is een probleem van de hersenen. Dit betekent dat we de oplossing dus ook in de hersenen moeten zoeken. Door de filters in de hersenen beter af te stellen. Hier is geen operatie voor. Er zijn wel andere mogelijkheden. Deze leest u hieronder. Deze kunnen ook samen worden ingezet.

1. Evenwichtsrevalidatie bij een revalidatiecentrum
Bij evenwichtsrevalidatie kijken we uitgebreid naar de klachten die met uw evenwicht te maken hebben. De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van fysiotherapie en psychotherapie (zie punt 2). Deze behandeling duurt een aantal weken. U wordt hiervoor niet opgenomen in het revalidatiecentrum. U komt zelf twee keer per week naar het centrum toe. Deze behandeling wordt op weinig plaatsen aangeboden. U kunt hiervoor terecht in Revalidatiecentrum Drechtsteden in Dordrecht. U kunt ook een fysiotherapeut en psycholoog bij u in de buurt zoeken. Meer informatie hierover vindt u op 
Kenniscentrum Duizeligheid
Kijk bij het kopje Duizeligheidsnet.

2. Psychotherapie
Samen met een psycholoog kunt u de hersenen trainen. Het doel hiervan is dat uw hersenen beter informatie kunnen opnemen. U kunt deze folder aan uw psycholoog laten zien.

3. Psychiatrische begeleiding met medicatie
Een psychiater of uw huisarts kan u medicijnen geven. Deze zorgen ervoor dat de filters in de hersenen minder open staan. U merkt dit niet meteen. De medicijnen werken na een langere periode.

4. Een combinatie van medicijnen
Heeft u ooit (duizeligheids)migraine gehad? Dan is het mogelijk om medicijnen te combineren. Het gaat dan om de medicijnen onder punt 3, in combinatie met uw medicijnen tegen migraine. Deze combinatie werkt bij mensen met (duizeligheids)migraine beter dan één van de medicijnen apart.

5. De hersenen ongevoelig maken voor prikkels
Bij deze behandeling geven we de hersenen expres veel prikkels. De hersenen leren hierdoor dat ze de filters minder ver open moeten zetten. U wordt zo minder gevoelig voor prikkels. Deze behandeling wordt op weinig plaatsen aangeboden. U kunt hiervoor terecht in het militair revalidatiecentrum Aardenburg in Doorn.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om iets te doen aan PPPD. Toch schrikken veel mensen hiervan. Sommige mensen zijn bang dat ze voor ‘gek’ of ‘psychiatrisch’ worden uitgemaakt. Dat is onzin. U bent overgevoelig voor prikkels. Dit staat los van bijvoorbeeld een angstprobleem of depressie.
Dus bent u overgevoelig voor prikkels? En wilt u hier minder last van hebben? Dan is het belangrijk dat u één of meer van deze mogelijkheden uitprobeert.

 

Wat als er psychische problemen meespelen?

Het is mogelijk dat u naast PPPD ook een angstprobleem of depressie heeft. U kunt hier al langer last van hebben. Nog vóórdat u last kreeg van PPPD. Maar de angst of depressie kunnen ook komen doordat u steeds duizelig bent. Het systeem dat het evenwicht regelt in de hersenen, is sterk verbonden met het systeem dat uw gevoel regelt. Het is dus logisch dat er bij evenwichtsklachten ook psychische problemen mee kunnen spelen.

Merkt u dat dit het geval is? Of bespreekt uw arts dit met u? Laat daar dan goed naar kijken. En laat de klachten behandelen als dat nodig is. U kunt hiervoor terecht bij een (medisch) psycholoog of psychiater. Dit ligt eraan hoe erg uw klachten zijn.

Begeleiding door een psycholoog of psychiater bestaat uit twee stappen:

1. Diagnose stellen
U krijgt een of meer gesprekken met een (medisch) psycholoog of psychiater. Daarna krijgt u een advies en een plan voor verdere behandeling.

2. Behandelen
Komt u na dit gesprek in aanmerking voor behandeling? Vaak wordt dan voor psychotherapie en psychiatrische begeleiding met medicatie gekozen. U heeft hierover al meer gelezen in deze folder. Kijk gerust nog eens naar de punten 2 en 3 in het hoofdstuk ‘Wat kan er gedaan worden aan PPPD’.  

Komt u in aanmerking voor psychische begeleiding? Laat u dan behandelen. De kans is groter dat u zich hierdoor beter gaat voelen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op.

  • Polikliniek KNO                    043-387 54 00    tijdens kantooruren
  • Spoedeisende Hulp            043-387 67 00    buiten kantooruren

Websites

Laatst bijgewerkt op 21 november 2022