MUC+

Patiëntinformatie

Voedingssupplementen

Calcium en/of vitamine D

Voor het onderhouden van een gezonde botstofwisseling is het belangrijk dat u voldoende calcium inneemt via uw voeding. Ook vitamine D speelt een belangrijke rol. Indien u onvoldoende calcium inneemt en/of het vitamine D te laag is, dan kan uw arts voedingssupplementen voorschrijven. Op dit blad informeren wij u over voedingssupplementen en op de achterkant van dit blad vindt u een calcium controlelijst.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van kauwtabletten en poeders die dienen als aanvulling op uw dagelijkse voeding. Deze supplementen zitten vaak samen in één tablet. De combinatie van voldoende calcium en vitamine D zorgt voor gezonde en sterke botten.

Calcium

Calcium

Calcium zorgt voor sterke en gezonde botten. Als het u niet lukt om per dag 1000-1200 milligram calcium in te nemen met uw dagelijkse maaltijden (gemiddeld 3-4 zuivelproducten per dag), dan schrijft uw arts 500 tot 1000 milligram calcium per dag in tablet- of poedersachetvorm voor.

Als uw voedingspatroon verandert en u meer zuivelproducten gaat gebruiken, dan kan de hoeveelheid calcium in het supplement aangepast worden. Te veel calcium kan namelijk ook nadelige effecten hebben.
Bespreek dit met uw behandelend arts of huisarts.

Vitamine

Vitamine D

Om genoeg calcium uit de darmen op te nemen heeft het lichaam vitamine D nodig. Door zonlicht op uw huid neemt de hoeveelheid vitamine D in uw lichaam toe. Niet alleen in de (felle) zon maar ook op een bewolkte dag maakt u vitamine
D aan in de huid. In Nederland komt een vitamine D tekort erg vaak voor. Wij adviseren u niet om langer of vaker in de zon te komen, maar om vitamine D in te nemen als voedingssupplement. Overmatige blootstelling aan zonlicht kan namelijk schadelijke effecten hebben op de huid. De dagelijkse behoefte aan vitamine D is 800 internationale eenheden.

Mogelijke bijwerkingen

  • In enkele gevallen treden klachten op zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie, diarree, buikpijn of misselijkheid.
  • In nog zeldzamere gevallen is sprake van overgevoeligheidsreacties. Bijvoorbeeld huiduitslag, jeuk of netelroos.

Calcium controlelijst

Calcium controlelijst
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 51-70 jaar: 1100 milligram, 70+ jaar: 1200 milligram

Contact

Als u nog vragen hebt of last hebt van bijwerkingen, neem dat gerust contact met ons op.

De osteoporose-verpleegkundige
043-387 45 74 / 043-387 6502

Brugpoli
043-387 56 69

Polikliniek Interne geneeskunde
043-387 30 11

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021