MUC+

Folder

Zorgbegeleider

op verpleegafdeling B5

Afdeling
Verpleegafdeling B5

Bent u patiënt op verpleegafdeling B5? Dan kunt u 24 uur per dag hulp krijgen van een zorgbegeleider. Deze zorgbegeleider kiest u zelf. Het kan uw partner, kind, familielid, vriend of vriendin zijn. Het is belangrijk dat uw zorgbegeleider zelf geen zorg nodig heeft.

Uw zorgbegeleider mag u 24 uur per dag ondersteunen, zodat  uw opname zo prettig mogelijk is.

Heeft u een kamer met meer mensen? Dan kan het zijn dat de zorgbegeleider niet altijd bij u kan blijven. 

Aanmelden van de zorgbegeleider

Weet u van tevoren dat u een opname krijgt op afdeling B5? En wilt u graag een zorgbegeleider? Dan kunt u dit van tevoren al regelen. Bel dan met Bureau Opname.

Bij een spoedopname kunt u op elk moment van de dag een zorgbegeleider regelen. Vertel aan de verpleegkundige dat u graag een zorgbegeleider wilt. 

Wat doet de zorgbegeleider?

De zorgbegeleider is de contactpersoon van de zorgverleners en krijgt alle informatie. Hij of zij kan deze informatie dan weer vertellen aan de rest van de familie.

De zorgbegeleider mag ook praktische hulp geven, zoals:

 • hulp bij uw dagelijkse verzorging
 • meegaan naar een onderzoek of behandeling
 • hulp met eten 
 • hulp met bewegen en oefeningen 
 • het voorbereiden van uw ontslag uit het ziekenhuis

Huisregels voor de zorgbegeleider

Het is belangrijk dat de verpleegkundige en de zorgbegeleider goed samenwerken, zodat uw zorg zo goed mogelijk is. Daarom zijn er de volgende huisregels: 

 • De zorgbegeleider moet om uiterlijk 08:00 uur aangekleed zijn.
 • De zorgbegeleider haalt het beddengoed van het bed en zet het bed weg.
 • In de nacht draagt de zorgbegeleider nachtkleding dat het lichaam bedekt.
 • Het kan gebeuren dat uw herstel minder goed gaat door de aanwezigheid van uw zorgbegeleider. Dan bespreken de zorgverleners dit met u en zoeken wij een andere oplossing.
 • De zorgbegeleider kan douchen op uw kamer of op de gang van de afdeling.
 • De zorgbegeleider zorgt dat zijn wc en badkamer schoon en opgeruimd zijn. 
 • De zorgbegeleider mag niet roken of vapen. 

Privacy

Wilt u privacy tijdens uw verzorging of behandeling? Dan vraagt de verpleegkundige aan de zorgbegeleider om de kamer te verlaten op deze momenten.

De zorgbegeleider mag niet overal komen. De zorgbegeleider mag alleen komen in uw kamer, LOFT of huiskamer. Dit is voor de privacy van de andere patiënten op afdeling B5. 

Uitleg en informatie aan de zorgbegeleider

De verpleegkundige vertelt u bij welke activiteiten de zorgbegeleider kan helpen. Uw zorgbegeleider krijgt dan eerst een goede uitleg over deze activiteiten. 
De zorgbegeleider krijgt ook informatie over uw gezondheid en behandeling. Want het is belangrijk dat hij of zij uw mogelijkheden en problemen kent. En dan is hij of zij ook beter voorbereid op de periode na uw ontslag. 

Eten, slapen en parkeren

Maaltijden

Kunt u niet alleen zijn op uw kamer? Dan krijgt de zorgbegeleider dezelfde maaltijden als u. Deze maaltijden zijn dan gratis. 

Kunt u wel alleen zijn? Dan kan de zorgbegeleider bij de voedingsassistenten maaltijden kopen. U kunt dan toch samen eten op uw kamer. 

Maaltijden kosten: 

 • ontbijt: €5,-
 • lunch: €5,-
 • diner: €10,-

De zorgbegeleider kan ook eten in het restaurant in het ziekenhuis. Bent u langer dan 2 weken in het ziekenhuis? Dan kan uw zorgbegeleider een kortingspas krijgen voor het restaurant Ad Mosam. Deze kortingspas geldt voor 2 personen en geeft 20 procent korting.

In de koffiecorner in de LOFT zijn dranken te koop. De dranken in de koelkast in de keuken op de afdeling zijn gratis. 

Overnachten

Er is in de nacht een bed voor de zorgbegeleider op uw kamer en dit is gratis. De zorgbegeleider ruimt het bed iedere ochtend op. 

Huiskamer

De zorgbegeleider mag aanwezig zijn bij activiteiten in de huiskamer.

Parkeren

De zorgbegeleider kan een parkeerkaart kopen in de parkeergarage bij de automaat. Een dagkaart kost € 10. Een weekkaart kost € 15. Meer informatie over parkeren leest u op de website.  https://www.mumc.nl/patienten-en-bezoekers/praktisch/route-en-parkeren/parkeren

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Vraag het dan aan de verpleegkundige van afdeling B5.

Telefoonnummers: 043 - 387 45 20 of 043 - 387 65 20

Laatst bijgewerkt op 21 november 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-915