MUMC+

Folder

TIA of herseninfarct

Herseninfarct

Een herseninfarct wordt ook wel beroerte of CVA genoemd. Bij een herseninfarct komt er ineens niet genoeg bloed meer bij de hersencellen. Die hersencellen vallen dan uit. Dit kan veel invloed hebben op het dagelijks functioneren. Meestal ontstaat een herseninfarct als gevolg van slagaderverkalking. In een van de aanvoerende bloedvaten naar de hersenen ontstaat een vernauwing door de aderverkalking. Er kan een bloedpropje losschieten die vervolgens in de bloedvaten in de hersenen terechtkomt en daar de bloedtoevoer afsluit. De snelheid waarmee slagaderverkalking zich ontwikkelt, hangt af van de natuurlijke veroudering van het lichaam en van de aanwezigheid van risicofactoren, zoals roken en ongezond eten.

Herseninfarct of TIA

Herken de signalen van een herseninfarct

Iemand die een herseninfarct krijgt, moet onmiddellijk naar het ziekenhuis. In de eerste uren kan de patiënt misschien een behandeling krijgen die de ernstige gevolgen van een beroerte kan beperken. Bel dus bij uitvalsverschijnselen altijd direct het alarmnummer 112!

Mogelijke uitvalsverschijnselen zijn:

  • Plotseling wartaal uitspreken, niet meer uit woorden kunnen komen of moeilijk spreken;
  • Plotseling dubbelzien, wazig zien of blindheid van linker- of rechteroog;
  • Plotseling krachtsverlies of verlamming van één arm en/of been;
  • Plotseling een scheeftrekkend gezicht, afhangende mondhoek;
  • Plotselinge combinatie van hevige duizeligheid, coördinatie- en/of evenwichtsstoornissen;
  • Plotseling zeer ernstige hoofdpijn zonder oorzaak.
beroerte alarm

Gevolgen van een herseninfarct

De exacte gevolgen van een herseninfarct zijn afhankelijk van de precieze plaats van de beschadiging in de hersenen. Door een beroerte kunnen er plotseling belangrijke lichaamsfuncties uitvallen of verlammingen, gevoelsstoornissen, spraakstoornissen en gedragsveranderingen ontstaan.

De behandeling

Er zijn medicijnen die bij een herseninfarct het stolsel of de bloedprop in het bloedvat op kunnen lossen. Die werken het beste binnen 4,5 uur nadat het infarct is begonnen. Na deze periode van 4,5 uur is zo’n behandeling met medicijnen niet meer mogelijk en zullen de gevolgen ingrijpender zijn.
Soms is het mogelijk om het stolsel met een katheter uit het bloedvat in de hersenen te verwijderen. Ook deze behandeling moet snel gebeuren, binnen 6 uur nadat de klachten zijn begonnen.
Patiënten met een beroerte worden vaak opgenomen in het ziekenhuis op de ‘Stroke Unit’. Dit is afdeling gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met een beroerte. Niet alle patiënten worden na een beroerte opgenomen. De beslissing wordt genomen in overleg met de neuroloog of de huisarts.
Als er sprake is van een forse vernauwing in een halsslagader door aderverkalking, is soms een operatie nodig om een nieuwe beroerte te voorkomen.
Door een beroerte kunnen gedeelten van hersenen blijvend beschadigd raken en uitvallen. Revalidatie kan het herstel bevorderen. Allereerst doet men er alles aan om een nieuwe beroerte te voorkomen. Vervolgens vindt goede zorg en een intensieve revalidatie plaats.

Behandeling herseninfarct of TIA

Kans op een herseninfarct verkleinen

Enkele belangrijke oorzaken van een herseninfarct liggen in ons eigen gedrag. Als we op een gezonde manier leven, houden we zelf de kans op een beroerte zo klein mogelijk.

  • Stop met roken. Wie rookt krijgt eerder een hoge bloeddruk en slagaderverkalking; dat zijn de twee belangrijkste oorzaken van een beroerte. Als u nog rookt, kunt u dus het beste meteen stoppen. Na een halfjaar hebt u al veel minder risico op hoge bloeddruk en slagaderverkalking. Vraag uw huisarts om u bij het stoppen met roken te begeleiden.
  • Let op uw voeding. Te veel verzadigd vet in de voeding kan slagaderverkalking veroorzaken. Overgewicht en te veel zout in het eten kunnen leiden tot een hoge bloeddruk . Door te veel suiker lopen we daarnaast meer kans op diabetes. Als u wilt afvallen, kunt u ook (via de huisarts) een diëtist raadplegen.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Als u dagelijks voldoende beweegt, verkleint u de kans op een beroerte. Het hoeft maar een matige tot redelijke inspanning te zijn, echt sporten is niet eens nodig. Denk aan: naar het werk fietsen, intensieve huishoudelijke klusjes doen als de ramen lappen en tuinieren of een avondwandelingetje maken. Als u elke dag een half uur beweegt, blijven uw hart en bloedvaten in goede conditie.
  • Leer met stress om te gaan. Stress op het werk of thuis is niet altijd te vermijden en soms is stress ook nodig, maar niet voor lang. Bij stress stijgt onze bloeddruk. Zorg er dus voor dat u tijdig ontspant, afleiding zoekt of ervoor zorgt dat de oorzaak van de stress verdwijnt.

TIA – een voorteken van een herseninfarct

Ongeveer een op de vier mensen die een beroerte krijgt, heeft daarvóór al een aanval met dezelfde soort uitvalverschijnselen meegemaakt. Alleen duurden die verschijnselen dan kort en gingen ze weer helemaal weg. Bij zo’n korte aanval kunnen deze verschijnselen enkele minuten duren, maar meestal niet langer dan 20 minuten. Een enkele keer duren de verschijnselen wat langer, maar ze zijn uiterlijk binnen een dag verdwenen. Zo’n korte aanval heet een TIA (Transient Ischemic Attack). Dit is een voorbijgaande belemmering in de bloedtoevoer naar de hersenen.
Maar wacht niet af of de uitvalverschijnselen vanzelf overgaan. Bel altijd direct 112!
Ook als de klachten wel al over zijn, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw huisarts. Er kan dan zo snel mogelijk onderzoek en behandeling in gang gezet worden, om een beroerte te voorkomen.

Contact

Indien u na het lezen van dit informatieblad vragen heeft, stel deze dan aan uw behandelend arts.
Telefoonnummer polikliniek Neurologie: 043 387 65 00

Laatst bijgewerkt op 13 april 2023