MUMC+

Folder

Behandeling van zenuwpijn bij diabetische polyneuropathie

Polikliniek voor mensen met pijnlijke diabetische polyneuropathie

Inleiding

U bent bekend met diabetes mellitus (suikerziekte). Door hoge glucosewaarden kunnen de kleinste bloedvaatjes die uw zenuwen van bloed voorzien, beschadigd raken door onvoldoende zuurstof en voeding. Deze beschadiging noemen we diabetische polyneuropathie. Op dit blad vindt u informatie over de klachten, de voorbereiding op uw polikliniek bezoek en de behandeling.

De klachten

De klachten

De klachten die kunnen ontstaan bij diabetische polyneuropathie zijn:

 • gevoel dat u op kussens of watten loopt
 • tintelingen, prikken, elektrische schokken, steken, branderigheid in tenen, voeten en/of benen
 • koude tenen, voeten en/of benen of pijn bij warmte of koude
 • vermoeidheid door slecht slapen
 • angst (u bent bang uw voeten te verliezen)
 • krachtsverlies in de benen en onzeker lopen
 • problemen met uw evenwicht
 • verlies van spierkracht

Voorbereiding op uw polikliniek bezoek

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, schrijf ze op zodat u de vragen tijdens uw bezoek aan onze polikliniek kunt stellen. Houdt u er rekening mee dat uw voeten en benen worden onderzocht. Zorg dat uw voeten schoon zijn en laat strakke steunkousen uit. Het kan zijn dat u met een nieuw medicijn start. Neem altijd een lijst mee van de medicijnen die u op dit moment inneemt.

De onderzoeken

Om vast te stellen of uw pijn veroorzaakt wordt door diabetische polyneuropathie stellen wij u een aantal vragen en onderzoeken wij u. Wij vragen u de pijnklachten te omschrijven, duur en ernst van de pijn, plaats van de pijn, wanneer de pijn optreedt, huidige pijnmedicatie en pijnmedicatie die u voorheen gebruikte, en we vragen naar uw gezondheidssituatie.
Verder onderzoeken wij de huid, de bloedvaten, en de zenuwen van uw voeten en benen, en uw voetgewrichten.

Door middel van een puntensysteem berekenen wij hoe ernstig de polyneuropathie bij u is. Deze score geeft niet aan hoeveel pijn u heeft, dat kunt u alleen zelf aangeven. Ondanks het uitgebreide vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek, kan het nodig zijn om verdere onderzoeken aan te vragen.

afb1
afb2

Behandeling

Behandeling van pijnlijke diabetische neuropathie is gericht op een combinatie van het nastreven van een goede diabetesregulatie (bloedglucosewaarden van 4 tot 8 mmol/l) en het verminderen van uw pijnklachten.

De behandeling van de pijnklachten die wij kunnen bieden bestaat voornamelijk uit medicijnen. Gewone pijnstillers zijn vaak niet voldoende omdat het geen ‘normale’ pijn is. Medicijnen die een gunstig effect kunnen hebben zijn onder andere medicijnen voor depressie en epilepsie zoals:

 • antidepressiva (duloxetine, amitriptyline)
 • anti-epileptica (pregabaline)
 • opioïden (tramadol)

Deze medicijnen veroorzaken sneller bijwerkingen dan gewone pijnstillers zoals paracetamol. Veel voorkomende bijwerkingen zijn: misselijkheid, slaperigheid/sufheid, droge mond, gejaagdheid, duizeligheid/hoofdpijn of het vasthouden van vocht.
Om deze bijwerkingen te voorkomen start u met een lage dosis. De dosis wordt geleidelijk opgehoogd tot uw klachten goed te verdragen zijn. Dat is het doel van de behandeling.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen vóór uw afspraak op onze polikliniek, neem dan contact op met uw behandelaar. Als u vragen heeft over uw afspraak of als u verhinderd bent, neem dan contact op met de Brugpoli, en vraag naar mevr. A. van Haarlem, verpleegkundig specialist, gespecialiseerd in pijnlijke diabetische polyneuropathie.

Brugpoli
T: 043 - 387 56 69

Voor meer informatie over (pijnlijke) diabetische polyneuropathie kunt u de volgende websites raadplegen:

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021