MUMC+

Folder

Diabeteszorg

Voor iemand met diabetes is het belangrijk dat hij goed leert omgaan met zijn diabetes en zelfstandig kan functioneren. U staat hier niet alleen voor. Verschillende deskundigen in het diabetesteam van het Maastricht UMC+ helpen u hierbij. Wij bieden ondersteuning bij het naleven van een gezonde levensstijl. Samen met u stellen we een passend behandelplan op zodat u bewuste keuzes kunt maken op het gebied van:

  • het omgaan met diabetes (insulinegebruik, andere medicijnen)
  • gezonde voeding
  • voldoende beweging
  • gezond gewicht
  • zelfcontrole
  • leren inspelen op afwijkende bloedglucosewaarden.
Suiker

Het Diabetesteam

De volgende personen werken samen aan uw behandeling in het Diabetesteam.
U zult regelmatig met een of meer van hen te maken hebben:

  • De internist-endocrinoloog; dit is uw hoofdbehandelaar, hij let vooral op de medische aspecten van diabetes en kan u, indien nodig, doorverwijzen.
  • De verpleegkundig specialist: dit kan uw hoofdbehandelaar of medebehandelaar zijn, dit in overleg met de medisch specialist. Zij let zowel op de medische aspecten van diabetes als ook op de verpleegkundige aspecten. Deze persoon is uw eerste aanspreekpunt bij vragen en/of problemen.
  • De diabetesverpleegkundige: biedt ondersteuning en begeleiding bij de regulatie van uw diabetes. Deze persoon is uw eerste aanspreekpunt bij vragen en/of problemen.
  • De diëtist: ondersteunt u op het gebied van voeding.
  • De oogarts: voert de jaarlijkse oogcontrole uit.

Andere specialisten

Soms is het noodzakelijk om andere specialisten bij de behandeling te betrekken.
Heeft u last van pijn door zenuwbeschadiging, dan komt u terecht bij een verpleegkundig specialist. Voor het behandelen van voetwonden, veroorzaakt door verminderde doorbloeding en gevoelsverlies door zenuwschade, wordt de hulp van het diabetes voetenteam ingeroepen. Hierin werken een verpleegkundig specialist, een podotherapeut en een arts.
De nefroloog (nierspecialist) kijkt mee als uw nierfunctie is verslechterd.
Ook is er de mogelijkheid om in contact te komen met een psycholoog of sociaal psychiatrisch verpleegkundige als u eens wilt praten over het omgaan met diabetes.
Mocht u zwanger zijn of willen worden, dan wordt u doorverwezen naar de gynaecoloog.

Afspraak maken / telefonisch spreekuur

Afspraak maken
Bent u onder behandeling voor uw diabetes in het Maastricht UMC+, dan kunt u een afspraak maken via de Brugpoli. Mocht u meer afspraken hebben met verschillende zorgverleners, dan proberen wij deze zoveel mogelijk te combineren zodat u maar één keer naar het ziekenhuis hoeft te komen. Bent u langer dan een jaar niet meer onder controle geweest bij de diabeteszorg, dan heeft u opnieuw een verwijzing nodig van uw huisarts.

Telefonisch spreekuur
Op werkdagen is er tussen 9.00 en 12.00 uur telefonisch spreekuur. U belt hiervoor met de brugpoli. De telefoniste vraagt altijd eerst naar uw naam en geboortedatum. U wordt zo snel mogelijk door een diabetesverpleegkundige teruggebeld.


Spoed
Is er sprake van spoed, bel dan met de Brugpoli. Geef daarbij aan dat het dringend is, zodat u meteen doorverbonden wordt. Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Maastricht UMC+ en vraagt u naar de dienstdoende internist.

Brugpoli tijdens kantooruren
T: 043 – 387 56 69

Spoedeisende Hulp buiten kantooruren 
T: 043 – 387 67 00

Wat verwachten wij van u?

Kunt u een afspraak niet nakomen, meld dit dan zo spoedig mogelijk (maar tenminste 24 uur van tevoren). Wij kunnen dan een andere patiënt oproepen en maken een nieuwe afspraak met u. Patiënten die tweemaal zonder af te melden niet naar een afspraak komen, verwijzen wij terug naar de huisarts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met uw behandelend arts of de diabetesverpleegkundige. Op werkdagen is deze bereikbaar via telefoonnummer 043 - 387 56 69.
Meer informatie over diabetes vindt u op onze website.

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-930