MUMC+

Patiëntinformatie

Onderzoek op verdenking van dunnevezelneuropathie

Dagopname op de neurodaycare

U komt voor één dag naar het Maastricht UMC+ omdat u klachten heeft die mogelijk passen bij dunnevezelneuropathie. Speciaal voor u is een programma samengesteld waarbij verschillende onderzoeken op één dag plaats vinden. Niet iedereen krijgt alle onderzoeken zoals vermeld op dit informatieblad. Wij maken een programma op maat voor u door de onderzoeken specifiek op uw situatie af te stemmen. Op dit blad informeren wij u over de opname.

neurodaycare wachtkamer
De neurodaycare

De dagopname

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op verpleegafdeling C5 neurodaycare, niveau 5.
Belangrijk is dat u uw medicatie met bijsluiters, bril, hoortoestel en/of (loop)hulpmiddel mee brengt!
U mag één persoon (bijvoorbeeld partner, familielid) meenemen tijdens de dagopname.
De verpleegkundig specialist of de (arts)onderzoeker die u onderzoekt en het huidbiopt afneemt, werkt nauw samen met de neuroloog. De eventuele onderzoeken zijn:

  • een huidbiopt;
  • een zenuwgeleidingsonderzoek (EMG);
  • een temperatuurdrempelonderzoek;
  • een longfoto;
  • bloed prikken;
  • een consult bij de ziekenhuis psychiater.

Uitleg over deze onderzoeken vindt u terug op: www.dvnexpertisecentrum.nl.

Huidbiopt

Bij het huidbiopt wordt een stukje huid van drie millimeter doorsnee op tien centimeter boven de rechter enkel afgenomen. U krijgt een verdovingsprik in de huid die gevoelig kan zijn. Van het afnemen voelt u niets. Op www.dvnexpertisecentrum.nl kunt u een filmpje bekijken met uitleg over deze procedure.
Tot een aantal dagen na het afnemen van het biopt, kan het plekje gevoelig zijn. Er bestaat een zeer kleine kans op een infectie van de wond. Na verloop van tijd kan er een litteken ontstaan ter grootte van het huidbiopt. Als u allergisch bent voor lokale verdoving of voor pleisters, geef dit dan voor het onderzoek door.

huidbiopt

Ontslag

Wanneer alle onderzoeken zijn afgerond mag u naar huis. U krijgt een telefonische afspraak mee voor over ongeveer zeven weken. De verpleegkundig specialist of de (arts)onderzoeker bespreekt dan de uitslagen met u. Er worden tevens gerichte adviezen gegeven die u daarna met uw eigen neuroloog of uw huisarts kunt bespreken. Na dit gesprek wordt er een brief naar de huisarts en de eigen neuroloog gestuurd. Wij adviseren u al een afspraak te plannen bij uw eigen neuroloog ongeveer drie weken na het bespreken van de uitslagen om alles nog eens rustig door te nemen en eventuele aanvullende testen en adviezen te laten uitvoeren.

Aanmelden

Alleen een neuroloog kan een verwijzing voor u sturen. Deze beoordelen wij. Als u in aanmerking komt voor dagopname op de neurodaycare, krijgt u een bevestiging thuis gestuurd waarin staat wanneer en hoe er contact opgenomen wordt met u voor het plannen van de dagopname.

Contact

Als u na het lezen van dit informatie blad nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met een van onderstaande telefoonnummers.

Verpleegafdeling C5                                     043-387 45 30

Polikliniek Neurologie/Neurochirurgie  043-387 65 00

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021