MUMC+

Patiëntinformatie

Orale glucose tolerantie test voor diagnostiek diabetes mellitus

Test voor het aantonen van diabetes mellitus (suikerziekte)

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een onderzoek voor het aantonen van diabetes mellitus (suikerziekte) te laten doen.
Het onderzoek vindt plaats op de Brugpoli.

Suiker

Doel van het onderzoek

Als de glucosespiegel in het bloed stijgt, krijgt de alvleesklier een prikkel om meer insuline te produceren. Tijdens het onderzoek krijgt u een glucosedrank te drinken. Normaal reageert het lichaam hierop door de glucosespiegel te verlagen. Dit gebeurt echter niet wanneer er sprake is van een diabetes mellitus.

Voorbereiding

De dag vóór het onderzoek mag u vanaf 22.00 uur niet meer eten of drinken. Overleg met uw arts welke medicijnen u wel of niet mag innemen.

Onderzoek

U meldt zich op de dag van het onderzoek om 08.30 uur op de Brugpoli van het Maastricht UMC+. De Brugpoli bereikt u via Route 3.

  • Komt u via de parkeergarage dan gaat u via de loopbrug richting centrale hal van het Maastricht UMC+. Op de loopbrug neemt u de eerste gang links.
  • Komt u via de hoofdingang van het Maastricht UMC+ dan gaat u in de centrale hal richting parkeergarage. Op de loopbrug gaat u naar rechts.
  • T: 043 - 387 56 69.

Tijdens het onderzoek zit u in een comfortabele stoel. U krijgt een infuusnaald in de arm. Via de infuusnaald wordt bloed bij u afgenomen. U moet dan de glucosedrank drinken. Daarna nemen wij nog viermaal bloed bij u af.

Het onderzoek duurt ongeveer 2,5 uur. 

Tip: Neem iets te lezen mee van thuis.

Afbeelding Brugpoli

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u gewoon weer eten en drinken. Neem daarom uw ontbijt mee van thuis. U mag ook uw medicijnen weer innemen en u kunt zelf met de auto of het openbaar vervoer naar huis.

Bijwerkingen

Het kan zijn dat u misselijk wordt.

De uitslag

Uw behandelend arts informeert u over de uitslag bij de eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Contact

Voor vragen over het onderzoek neemt u contact op met de Brugpoli.

T: 043 – 387 56 69

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021