MUMC+

Folder

Gipsbehandeling bij diabetische voet

Leefregels en verzorging

Inleiding

U heeft een aandoening aan uw voet waarvoor uw behandeld arts u een gipsverband heeft voorgeschreven. Door middel van een nauwkeurig gemodelleerd gips, het zogenaamde Total Contact Cast, worden zowel de verticale druk als de puntdruk op de voetzool verminderd. Bovendien krijgt uw voet zowel in de lengte als in de breedte meer steun en uw voet kan niet gaan schuiven. Omdat het gips overal goed aansluit wordt oedeemvorming (vochtophoping) tegengegaan. Dit is goed voor de bloedcirculatie in uw voet. Met deze werking van het gips wordt er gestreefd naar een snellere genezing.

Het gips is gemaakt van verschillende lagen fiberglas. Zodra het gips is aangelegd mag u er een half uur niet op lopen. Op dit blad krijgt u informatie over het verzorgen van een gips en de leefregels voor thuis. U vindt de Gipskamer Orthopedie op niveau 1. Volg 6-1- blauw.

Gipsbehandeling bij diabetische voet

Waar moet u goed op letten?

Het is van groot belang dat u elke dag uw gips inspecteert. Dit is om te controleren of:

  • het gips nog goed past
  • u wondjes, drukplekken of andere huidverkleuringen of beschadigingen hebt opgelopen
  • het gips niet beschadigd of gebroken is

Bij een van bovenstaande verschijnselen moet u zo weinig mogelijk lopen en contact opnemen met de Gipskamer. In het weekend neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp en laat u daar het gips verwijderen, of u loopt niet meer en belt maandagochtend de Gipskamer. Een niet goed passend of beschadigd gips kan problemen geven tijdens het belasten en moet daarom zo snel als mogelijk herstelt of vervangen worden.

Verzorging

Gips moet goed droog gehouden worden. Als het gips nat wordt kan dit namelijk huidproblemen geven. Een verweekte huid heeft meer kans op het oplopen van een infectie. Meestal wordt het gips voor een langere periode voorgeschreven. Het is daarom aan te bevelen om een douchehoes aan te schaffen. U kunt deze hoezen kopen bij de apotheek of de gipskamer.

Leefregels

Lopen

Het gips dat u krijgt, is geschikt om kleine afstanden mee te lopen bijvoorbeeld in huis. Maak als u loopt, kleine, gelijke passen en maak gebruik van hulpmiddelen zoals krukken, een looprek of rollator. Loop nooit zonder de gipsschoen die u bij het gips gekregen heeft. Zonder deze schoen kunt u op een gladde vloer gaan schuiven en vallen. Loop met het gips geen grote afstanden zoals winkelen of wandelen. Gebruik hiervoor een rolstoel.

Rust

Om uw voet de kans te geven te genezen, ligt de nadruk van de behandeling ook op het nemen van voldoende rust. Als u zit, legt u de voet van het aangedane been op een kussen dat hoger moet liggen als de knie en de knie hoger als de heup. Dit om het optreden van stuwing zo veel mogelijk te beperken.

Autorijden

U mag met gips niet autorijden, fietsen of een scooter besturen. Dit kan verzekeringstechnisch gevolgen voor u hebben.

Klachten van het gips

Hebt u last heeft van jeuk of irritaties onder het gips, ga dan nooit of te nimmer met scherpe voorwerpen onder het gips. Dit veroorzaakt nieuwe wondjes die nieuwe problemen kunnen opleveren. Oorzaak van de irritatie is vaak transpiratievocht. Mede om deze vervelende kriebels, wordt het gips regelmatig verwisseld voor huidverzorging en wondinspectie. Uit de zon blijven en koelen van het gips met een ventilator of föhn op koude stand kan verlichting geven.

Gipsspreekuur

Op dinsdagochtend is er een speciaal gipsspreekuur op de Gipskamer Orthopedie. Hierbij zijn de zorgverleners aanwezig die bij uw behandeling betrokken zijn. Om uw zorgverlening zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat u op dit spreekuur een afspraak maakt. U vindt de Gipskamer Orthopedie op niveau 1. Volg 6-1 Blauw.

Problemen thuis

Neem telefonisch contact op met de Gipskamer als uw gips:

  • gebroken of nat geworden is, waardoor het niet meer de nodige ondersteuning biedt
  • op één bepaalde plaats blijft drukken
  • u pijn blijft houden of als de pijn verergerd
  • uw vingers of tenen dik, blauw of wit worden en eventueel gaan tintelen, zelfs als u uw been hoog legt

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de verpleegkundig specialist diabetische voet.

Telefonisch spreekuur
Maandag t/m donderdag 11.00 tot 12.00 uur
T: 043 - 387 52 54

E-mail
r.sleegers@mumc.nl

Gipsverbandmeester 
T: 043 - 387 77 47

Spoedeisende Hulp (SEH) buiten kantooruren
T: 043 - 387 67 00

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-946