MUMC+

Folder

Dexamethason-CRH test

Onderzoek naar de functie van de hypofyse

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een onderzoek naar de functie van de hypofyse te laten doen. CRH (Corticotrope Releasing Hormone) stimuleert
de afgifte van het hormoon ACTH in de hypofyse (een hormoonklier onder de hersenen).

ACTH stimuleert de bijnieren tot de aanmaak van het hormoon cortisol. Dexamethason is een medicijn, dat vergelijkbaar is met het hormoon cortisol.

Het onderzoek vindt plaats op de Brugpoli.

Hypofyse
Plaats van de hypofyse

Doel van het onderzoek

Met de dexamethason-CRH test wordt de functie van de hypofyse onderzocht.
De hypothalamus, een deel van de hersenen dat zich bevindt boven de hypofyse, produceert CRH en stimuleert de hypofyse tot aanmaak van ACTH. Als de hypofyse te veel ACTH produceert worden de bijnieren ook aangestuurd tot verhoogde aanmaak van cortisol.

Voorbereiding

Gedurende twee dagen neemt u stipt om de zes uur  een tablet dexamethason van 0,5 mg in. De tweede dag mag u na 22.00 uur niet meer eten of drinken, maar wel de dexamethason met water innemen.

Schema innemen dexamethason

Schema

Onderzoek

U meldt zich op de dag van het onderzoek om 08.15 uur op de Brugpoli van het Maastricht UMC+. De Brugpoli bereikt u via Route 3.

  • Komt u via de parkeergarage dan gaat u via de loopbrug richting centrale hal van het Maastricht UMC+. Op de loopbrug neemt u de eerste gang links.
  • Komt u via de hoofdingang van het Maastricht UMC+ dan gaat u in de centrale hal richting parkeergarage. Op de loopbrug gaat u naar rechts.
  • T: 043 - 387 56 69.

Tijdens het onderzoek zit u in een comfortabele stoel. U krijgt een infuusnaald in de arm. Via de infuusnaald wordt bloed bij u afgenomen en krijgt u CRH ingespoten. Daarna nemen wij nog eenmaal bloed bij u af.

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. 

Tip: Neem iets te lezen mee van thuis.

Afbeelding Brugpoli

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u gewoon weer eten en
drinken. Neem daarom uw ontbijt mee van thuis. U mag ook uw medicijnen weer innemen en u kunt zelf met de auto of het openbaar vervoer naar huis.

Bijwerkingen

Na het inspuiten van het medicijn kunt u kortdurend een warm gevoel en een hoogrode kleur in uw gezicht krijgen. Soms kan een lichte kortademigheid optreden.

De uitslag

Uw behandelend arts informeert u over de uitslag bij de eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Contact

Voor vragen over het onderzoek neemt u contact op met de Brugpoli.

T: 043 – 387 56 69

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021