MUMC+

Patiëntinformatie

Insuline tolerantietest

Onderzoek naar de functie van de hypofyse

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een onderzoek naar de functie van de hypofyse te laten doen. De hypofyse is een kleine hormoonklier onder de hersenen.
Op dit blad krijgt u informatie over het onderzoek.
Het onderzoek vindt plaats op de verpleegafdeling of op de Brugpoli.

Hypofyse
Plaats van de hypofyse

Doel van het onderzoek

Het doel van de insuline tolerantietest (ITT) is het vaststellen van een tekort aan het bijnierschorshormoon cortisol of het uit de hypofyse afkomstige groeihormoon. Cortisol is een belangrijk hormoon bij stress en ziekte zoals koorts en griep.
Bij een ITT wordt nagegaan of het lichaam voldoende cortisol en groeihormoon maakt op het tijdelijk verlagen van het suikergehalte in het bloed. Dit gebeurt door het toedienen van insuline. Insuline is een hormoon dat het suikergehalte verlaagt.

Voorbereiding

De dag vóór het onderzoek mag u vanaf 22.00 uur niet meer eten of drinken. Overleg met uw arts welke medicijnen u wel of niet mag innemen.

Onderzoek

U meldt zich op de dag van het onderzoek om 08.30 uur op de Brugpoli van het Maastricht UMC+. De Brugpoli bereikt u via Route 3.

  • Komt u via de parkeergarage dan gaat u via de loopbrug richting centrale hal van het Maastricht UMC+. Op de loopbrug neemt u de eerste gang links.
  • Komt u via de hoofdingang van het Maastricht UMC+ dan gaat u in de centrale hal richting parkeergarage. Op de loopbrug gaat u naar rechts.
  • T: 043 - 387 56 69.

Tijdens het onderzoek zit u in een comfortabele stoel. U krijgt een infuusnaald in de arm. Via de infuusnaald wordt bloed bij u afgenomen en krijgt u insuline ingespoten. Dit medicijn is nodig voor het onderzoek. Vooraf aan het toedienen van de insuline en erna wordt er bloed afgenomen om het suikergehalte en de hormoongehaltes te bepalen.

Het is mogelijk dat u tijdens de test transpireert. Wij raden u daarom aan makkelijke kleding aan te trekken en een schoon shirt mee te nemen.

Het onderzoek duurt ongeveer 3 uur.

Afbeelding Brugpoli

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u weer eten en drinken en eventueel uw medicijnen innemen. U krijgt na het onderzoek een broodmaaltijd. U wordt geadviseerd niet alleen naar huis te gaan, omdat u nog last kunt hebben van de bijwerkingen.

De uitslag

Uw behandelend arts informeert u over de uitslag bij de eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Bijwerkingen van de insuline

Het tijdelijk verlagen van het suikergehalte veroorzaakt onaangename gevoelens zoals:

  • Slaperigheid
  • Geeuwen
  • Transpireren
  • Hongergevoel
  • Hartkloppingen

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met:

Brugpoli
T: 043 - 387 56 69

Endocrinologie verpleegkundige
T: 043 - 387 21 69

Behandelend arts
T: 043 - 387 70 19

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021