MUMC+

Folder

Zelf bijhouden van de glucose dagcurve

Onderzoek bij zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

Glucose (suiker) is de belangrijkste brandstofbron voor onze cellen. Bij zwangerschapsdiabetes is er vaak wel genoeg insuline maar zijn de weefsels ongevoelig voor de opname van glucose. Hierdoor is de glucosewaarde in het bloed te hoog. Daarom is afgesproken dat u gedurende een dag thuis uw glucose dagcurve bijhoudt. Valt het resultaat van de meting niet onder de ‘normale’ waarden, dan verwijzen wij u door naar een internist.

Vingerprik
1. Vingerprik

Het bijhouden van de glucose dagcurve

Als de resultaten uit de eerder afgenomen orale glucose tolerantie test (OGTT) afwijkend zijn, dan krijgt u op de afdeling algemene voedingsadviezen. Deze voedingsadviezen zijn niet gericht op afvallen, maar wel om de ‘snelle suikers’ uit uw normale voeding te halen. Een week nadat u deze voedingsadviezen hebt opgevolgd, onderzoekt u thuis gedurende één dag uw glucose dagcurve. Dat wil zeggen dat u nuchter en 1 uur na elke maaltijd (ontbijt, lunch en diner) uw bloedglucosewaarden bepaalt via een vingerprik. Hiervoor krijgt u een apparaatje mee naar huis. De verpleegkundige geeft u hier alle benodigde informatie en uitleg over.

Glucosemeter
2. Glucosemeter

De meetwaarden

De hoeveelheid glucose in het bloed wordt gemeten in millimol per liter, afgekort als mmol/l. In de onderstaande tabel ziet u wanneer de uitslag van de test als ‘normaal’ of ‘diabetes’.

Glucosedagcurve
Tabel: waarden glucose dagcurve na nuchter meten, 1 uur na ontbijt, lunch of diner.

Wat zeggen de resultaten?

Als de uitslag normaal is (in groene vlak), dat wil zeggen <5.3 mmol/l en 1 uur na de maaltijden <7.8 mmol/l), adviseren wij u de dagcurve één keer per week vast te leggen e n eens per maand door te bellen of mailen naar het Transmuraal Vrouwen Dagcentrum. Uw zorgverlener let goed op de groei van uw baby. In het algemeen is het niet nodig om de bevalling eerder in te leiden. Als de uitslag intolerant is (in gele vlak), of op zwangerschapsdiabetes duidt (in rode vlak), dan verwijzen wij u door naar de internist.

Zelf bijhouden van de glucose dagcurve

Vul in onderstaand schema uw eigen dagcurve in.

Zelf bijhouden van de glucose dagcurve

Contact

Bij vragen over het bijhouden van de glucose dagcurve kunt u zich het beste wenden tot de verpleegkundige van het Transmuraal Vrouwen Dagcentrum:

T: 043-387 65 43 of 043-387 41 45, vraag naar sein 6875.
E: dagcentrum.verloskunde@mumc.nl

Zijn er acute problemen rondom uw zwangerschap, neem dan contact op met uw verloskundige, gynaecoloog of eventueel de huisarts.

Websites

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023