wacht bevo2

Patiëntinformatie

Oesofageale reflux scintigrafie (Melkscan)

Onderzoek op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)

I-123 MIBG

U bent door uw behandelend arts verwezen naar de afdeling Beeldvorming (Nucleaire Geneeskunde) voor een Oesofageale reflux scintigrafie oftewel een melkscan. Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Het onderzoek vindt plaats op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde) niveau 0. Volg A – 0 – paars. Wij verzoeken u 10 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling, minimaal een dag voor het onderzoek. De licht radioactieve stof die wij inspuiten wordt speciaal voor u besteld en gemaakt.

Wat is een Melkscan

Op het verbindingspunt van de slokdarm en maag ligt een sluitspier, die zich opent om voedsel in de maag toe te laten en zich vervolgens weer sluit om te voorkomen dat voedsel en maagzuur in de slokdarm teruglopen.
Oesofageale reflux is een aandoening waarbij de inhoud van de maag terugstroomt in de slokdarm. Met behulp van een melkscan kunnen we dit zichtbaar maken.

Voor het onderzoek krijgt u of uw kind voedsel met een licht radioactieve stof (radiofarmacon) te  drinken. Met behulp van een speciale camera, maken we beelden van de weg die het voedsel in uw lichaam aflegt. 
Zo krijgt de nucleair geneeskundige de benodigde informatie.

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek moet u of uw kind minstens 4 uur nuchter zijn. 
  • Neem voor kinderen die fles- en/of borstvoeding krijgen een voeding en een flesje mee naar de afdeling. Dit is nodig om het radiofarmacon mee te mengen.
  • Wanneer uw kind geen fles- en/of borstvoeding meer krijgt, verzorgt de afdeling vanillepudding om de  radiofarmacon doorheen te mengen.
  • Tijdens de scan kunt u uw kleren aanhouden. Wij adviseren u of uw kind om gemakkelijke kleding te dragen. bijvoorbeeld een T-shirt  en een joggingbroek. Let op dat er geen metalen voorwerpen op het lichaam of aan uw kleding zitten.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.
  • Als u borstvoeding geeft, kan het zijn dat u na toediening van het radiofarmacon enkele voedingen moet overslaan. Als u hierover vragen heeft, neem dan voor het onderzoek contact op met onze afdeling.

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u of uw kind op de normale wijze blijven innemen.

Het onderzoek

Voordat we de scan kunnen maken, is het nodig dat u of uw kind een hoeveelheid vanillepudding eet, hierin zit een licht radioactieve stof (radiofarmacon). Voor kinderen met fles- en/of borstvoeding wordt het radiofarmacon in de fles door de voeding gemengd.

Direct na de inname wordt met de scan gestart. Tijdens het onderzoek ligt u of uw kind met de rug op de onderzoekstafel en wordt onder de tafel een camera gepositioneerd (geplaatst). De eerste scan duurt 60 minuten. Aansluitend wordt een korte scan van 1 minuut gemaakt.

4 uur na de inname wordt een scan van enkele minuten gemaakt, waarbij ook een camera vlak boven uw lichaam gepositioneerd wordt, maar u niet aanraakt.  
Als de behandelend arts dit vraagt, wordt een dag later deze laatste opname herhaald.

Het is belangrijk dat u of uw kind gedurende de opnames zo stil mogelijk blijft liggen. 

Voorafgaand aan het onderzoek kunt u nog vragen stellen aan de aanwezige nucleair geneeskundige en/of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.

Na het onderzoek

Wanneer het onderzoek technisch gelukt is mag u of uw kind naar huis of terug naar de verpleegafdeling bij opname van u of uw  kind.
Bent u op uw kind bedliggering, dan komt een verpleegkundig u of uw kind ophalen. 

U en uw kind hoeven geen specifieke maatregelen te treffen na het onderzoek.

Risico’s en bijwerkingen

De gebruikte licht radioactieve stof is ongevaarlijk voor u en uw omgeving en heeft geen bijwerkingen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet onmiddellijk bekend, dit duurt 3 tot 5 werkdagen. De afdeling Beeldvorming stuurt het verslag van het onderzoek naar uw behandelend specialist. In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de uitslag met u. Deze afspraak moet u zelf maken.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Beeldvorming (Nucleair Geneeskunde)
043 – 387 67 47 op werkdagen
van 08.00 uur tot 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 23 maart 2021