wacht bevo2

Folder

Cisternoscintigrafie (liquorscan)

Onderzoek op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)

I-123 MIBG

U bent door uw behandelend arts verwezen naar de afdeling Beeldvorming (Nucleaire Geneeskunde) voor een Cisternoscintigrafie oftewel liquorscan. Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Het onderzoek vindt plaats op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde) niveau 0. Volg A – 0 – paars. Wij verzoeken u 10 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling, minimaal een dag voor het onderzoek. De licht radioactieve stof die wij inspuiten wordt speciaal voor u besteld en gemaakt.

Wat is een Cisternoscintigrafie?

Met behulp van een cisternoscintigrafie wordt de verplaatsing en verdeling van het vocht in de hersenen en ruggenmerg (liquor) afgebeeld. Ook kan zichtbaar gemaakt worden of de vloeistof ergens lekt.
Voor het onderzoek krijgt u een lumbaalpuctie zodat wij  u een licht radioactieve stof (radiofarmacon) kunnen inspuiten (injecteren). Zo kunnen wij met een speciale camera alles vastleggen

De stof wordt door het liquor opgenomen en zo krijgt de nucleair geneeskundige de benodigde informatie.

Voorbereiding

  • Voor de scan krijgt u een lumbaalpunctie. Alle voorbereidingen hiervoor worden getroffen op de afdeling.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.
  • Als u borstvoeding geeft, kan het zijn dat u na toediening van het radiofarmacon enkele voedingen moet overslaan. Als u hierover vragen heeft, neem dan voor het onderzoek contact op met onze afdeling.

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.

Het onderzoek

Bij dit onderzoek krijgt u door middel van een lumbaalpunctie een licht radioactieve stof toegediend. Dit wordt gedaan door de neuroloog. Afhankelijk van de reden waarom u dit onderzoek krijgt, worden onmiddellijk na de injectie opnames gemaakt of pas na enkele uren.

Tijdens het onderzoek ligt u met uw rug op de onderzoekstafel, waarbij uw hoofd gefixeerd (vast gemaakt) wordt. Camera’s worden vlak boven en onder uw lichaam geplaatst, maar raken u niet aan. Er worden vervolgens vanuit verschillende richtingen opnames gemaakt van uw hoofd en wervelkolom. Het is belangrijk dat u gedurende de opname zo stil mogelijk blijft liggen.

Als u onmiddellijk na de injectie een opname krijgt, duurt dit ongeveer een half uur. Andere opnames duren telkens ongeveer 10 minuten en worden meerdere malen herhaald, soms tot 2 dagen later. Welke opnames u precies moet krijgen, bespreekt de Medisch Beeldvormings- en Bestralingslaborant of de aanwezige nucleair geneeskundige met u.

Als u dit onderzoek krijgt om te zoeken naar lekkage van liquor uit de oren of neus, krijgt u wattenpropjes in uw oren of neus. Ook nemen wij na het verwijderen van de watten ook bloed bij u af. 

Voorafgaand aan het onderzoek kunt u nog vragen stellen aan de aanwezige nucleair geneeskundige en/of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.

Na het onderzoek

Wanneer het onderzoek technisch gelukt is mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling als u bent opgenomen. Als u bedlegerig bent, haalt een verpleegkundige u op.

U hoeft geen speciale maatregelen te treffen na het onderzoek.

Risico’s en bijwerkingen

De gebruikte licht radioactieve stof is ongevaarlijk voor u en uw omgeving en heeft geen bijwerkingen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet onmiddellijk bekend, dit duurt 3 tot 5 werkdagen. De afdeling Beeldvorming stuurt het verslag van het onderzoek naar uw behandelend specialist. In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de uitslag met u. Deze afspraak moet u zelf maken.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Beeldvorming (Nucleair Geneeskunde)
043 – 387 67 47 op werkdagen
van 08.00 uur tot 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 2 november 2021