wacht bevo2

Folder

Cholescintigrafie (HIDA-scan)

Onderzoek van lever en gal op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)

I-123 MIBG

Uw arts verwees u naar de afdeling Beeldvorming (Nucleaire Geneeskunde) voor een Chlolescintigrafie oftewel HIDA-scan. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Het onderzoek vindt plaats op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde) niveau 0. Volg A – 0 – paars. 

Kunt u niet komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling, minimaal 1 dag voor het onderzoek. De licht radioactieve stof die wij inspuiten wordt speciaal voor u besteld en gemaakt.

Wat is een Cholescintigrafie oftwel HIDA-scan?

Op deze scan zien we de functie van de lever, de afvloed van gal en het vullen en weer leegmaken van de galblaas. Ook kunnen we na een galwegoperatie zien of er een lekkage van de gal is in de buikholte. Door u een licht radioactieve stof in te spuiten, kunnen we met behulp van een speciale camera alles vastleggen.

Voorbereiding

  • In sommige gevallen moet u voor het onderzoek minstens 6 uur nuchter zijn. Als dit voor u nodig is, dan hoort u dat van ons.
  • Tijdens de scan kunt u uw kleren aanhouden. Draag gemakkelijke kleding tijdens het onderzoek zoals een T-shirt en een joggingbroek.  Let er wel op dat er geen metalen voorwerpen op het lichaam of aan de kleding zitten.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het kwijtraken van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Vertel dit uw arts vóór het onderzoek.
  • Als u borstvoeding geeft, bel dan vóór het onderzoek met onze afdeling.

Medicijnen

Uw medicijnen kunt u op de normale wijze innemen.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Vlak boven uw buik wordt een camera geplaatst, deze raakt u niet. Daarna wordt de licht radioactieve vloeistof ingespoten via het infuus in uw arm en wordt direct de scan gestart. Het is belangrijk dat u tijdens de scan zo stil mogelijk blijft liggen.

Aan het einde van de scan bekijkt de nucleair geneeskundige of er nog meer beelden nodig zijn. Het maken van die beelden duurt enkele minuten. Het hele onderzoek duurt tussen de 75 en 90 minuten.

Na het onderzoek

Wanneer het onderzoek gelukt is, mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling als u bent opgenomen.

 

Risico’s en bijwerkingen

Het onderzoek heeft geen bekende bijwerkingen. Wilt u meer informatie over de risico's van straling? Lees dan onze folder 'Röntgenstraling en radioactieve stoffen'.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend, dit duurt 3 tot 5 werkdagen. De afdeling Beeldvorming stuurt het verslag van het onderzoek naar uw arts en deze bespreekt de uitslag met u. 

Contact

Kunt u niet komen of heeft u nog vragen? Bel dan met onze afdeling.

Beeldvorming, Nucleaire Geneeskunde
043 – 387 47 46 op werkdagen
van 08.00 uur tot 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 9 augustus 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1085