wacht bevo2

Folder

Cholescintigrafie (HIDA-scan)

Onderzoek op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)

I-123 MIBG

U bent door uw behandelend arts verwezen naar de afdeling Beeldvorming (Nucleaire Geneeskunde) voor een Chlolescintigrafie oftewel HIDA-scan. Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Het onderzoek vindt plaats op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde) niveau 0. Volg A – 0 – paars
Wij verzoeken u 10 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling, minimaal een dag voor het onderzoek. De licht radioactieve stof die wij inspuiten wordt speciaal voor u besteld en gemaakt.

Wat is een Cholescintigrafie oftwel HIDA-scan?

Met behulp van een cholescintigrafie wordt de functie van de lever, de afvloed van gal en het vullen en weer leegmaken van de galblaas afgebeeld. Ook kunnen wij met dit onderzoek, na een galwegoperatie, zien of er een lekkage van de gal is in de buikholte. Door u een licht radioactieve stof in te spuiten, kunnen we met behulp van een speciale camera alles vastleggen. De stof wordt opgenomen in uw lever voor de galproductie en vervolgens weer afgegeven voor de galafgifte. Op deze manier krijgt de nucleair geneeskundige de benodigde informatie.

Voorbereiding

  • Afhankelijk van de vraagstelling moet u voor het onderzoek ten minstens 6 uur nuchter zijn. Als dit voor u van toepassing is, informeren wij u hierover.
  • Tijdens de scan kunt u uw kleren aanhouden. Wij adviseren u om gemakkelijke kleding te dragen,  bijvoorbeeld een T-shirt of joggingbroek.  Let er wel op dat er geen metalen voorwerpen op het lichaam of aan de kleding zitten.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.
  • Als u borstvoeding geeft, kan het zijn dat u na toediening van het radiofarmacon enkele voedingen moet overslaan. Als u hierover vragen heeft, neem dan voor het onderzoek contact op met onze afdeling.

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Ter hoogte van uw buik wordt vlak boven het lichaam een camera geplaatst, deze raakt u niet. Vervolgens wordt de licht radioactieve vloeistof ingespoten in de bloedbaan en wordt direct de scan gestart. Het is belangrijk dat u gedurende de scan, die een uur duurt, zo stil mogelijk blijft liggen.

Aan het einde van de scan beoordeeld de nucleair geneeskundige of er nog  opnamen van enkele minuten nodig zijn. Voor deze opnamen krijgt u een glas (chocolade)melk te drinken.

Voor het onderzoek kunt u nog vragen stellen aan de aanwezige nucleair geneeskundige en/of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.

Na het onderzoek

Wanneer het onderzoek (technisch) gelukt is, mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling als u bent opgenomen. Als u bedlegerig bent, haalt een verpleegkundige u op.

U hoeft geen speciale maatregelen te treffen na het onderzoek.

Risico’s en bijwerkingen

De gebruikte licht radioactieve stof is ongevaarlijk voor u en uw omgeving en heeft geen bijwerkingen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet onmiddellijk bekend, dit duurt 3 tot 5 werkdagen.
De afdeling Beeldvorming stuurt het verslag van het onderzoek naar uw behandelend specialist. In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de uitslag met u. Deze afspraak moet u zelf maken.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Beeldvorming (Nucleair Geneeskunde)
043 – 387 67 47 op werkdagen
van 08.00 uur tot 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 2 november 2021