wacht bevo2

Patiëntinformatie

Meckels divertikel scintigrafie

Onderzoek op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)

I-123 MIBG

U bent door uw behandelend arts verwezen naar de afdeling Beeldvorming (Nucleaire Geneeskunde) voor een Meckels divertikel scintigrafie. Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Het onderzoek vindt plaats op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde) niveau 0. Volg A – 0 – paars. Wij verzoeken u 10 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling, minimaal een dag voor het onderzoek. De licht radioactieve stof die wij inspuiten wordt speciaal voor u besteld en gemaakt.

Wat is een Meckels divertikel scintigrafie?

Een Meckels divertikel is een aangeboren uitstulping  van de dunne darm. Soms bevat de darm slijmvlies dat niet van de dunne darm afkomstig is. In 50% van de gevallen is dat maagslijmvlies. Met behulp van een Meckels divertikel scintigrafie kan maagslijmvlies worden opgespoord dat zich buiten de maag bevindt. Door u vooraf te injecteren met een licht radioactieve stof (radiofarmacon) kunnen we met behulp van een speciale camera alles vastleggen. De stof zal door het maagslijmvlies worden opgenomen en zo de nucleair geneeskundige de benodigde informatie verschaffen.

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn.
  • Minder dan 3 dagen voor het onderzoek mag u geen gastro- of colonscopie onderzoek hebben gehad en geen röntgencontrastonderzoek van dunne darm of dikke darm.
  • Tijdens de scan mag u uw kleren aanhouden. Wij adviseren u om gemakkelijke kleding te dragen, bijvoorbeeld een T-shirt of joggingbroek. Let erop dat er geen metalen voorwerpen op het lichaam of aan uw kleding zitten.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.
  • Als u borstvoeding geeft, kan het zijn dat u na toediening van het radiofarmacon enkele voedingen moet overslaan. Als u hierover vragen heeft, neem dan voor het onderzoek contact op met onze afdeling.

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u met uw rug op de onderzoekstafel. Ter hoogte van uw buik wordt vlak boven het lichaam een camera geplaast. Vervolgens wordt de licht radioactieve vloeistof ingespoten in de bloedbaan en wordt direct de eerste opname gestart. Het is belangrijk dat u gedurende de opname zo stil mogelijk blijft liggen.

15 minuten, 30 minuten en 45 minuten na de injectie wordt dezelfde opname herhaald. Na de laatse injectie en opnamebeoordeeld de nucleair geneeskundige de beelden.  Hij beslist dan of nog aanvullend een SPECT-CT scan moet worden verricht. Bij een SPECT-CT scan draait de camera stapgewijs rondom uw. Deze opname duurt ongeveer 20 minuten.

Tussen de opnames door moet u, voor betere scans, proberen zoveel mogelijk te plassen.

Voor het onderzoek kunt u nog vragen stellen aan de aanwezige nucleair geneeskundige en/of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.

Na het onderzoek

Wanneer het onderzoek technisch gelukt is, mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling als u bent opgenomen. Als u bedlegerig bent, haalt een verpleegkundige u op.

U hoeft geen speciale maatregelen te treffen na het onderzoek.

Risico’s en bijwerkingen

De gebruikte licht radioactieve stof is ongevaarlijk voor u en uw omgeving en heeft geen bijwerkingen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet onmiddellijk bekend, dit duurt 3 tot 5 werkdagen. De afdeling Beeldvorming stuurt het verslag van het onderzoek naar uw behandelend specialist. In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de uitslag met u. Deze afspraak moet u zelf maken.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Beeldvorming (Nucleair Geneeskunde)
043 – 387 67 47 op werkdagen
van 08.00 uur tot 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 2 november 2021