MUMC+

Folder

Onderzoek op de Geheugenpoli

Alle onderzoeken op een dag

U bent door uw specialist verwezen naar de Geheugenpoli van het Maastricht UMC+ omdat u geheugen en/of concentratieklachten heeft.
Er zijn voor u enkele onderzoeken aangevraagd die op één dag plaatsvinden. Een van onze medewerkers begeleidt u deze dag. Op dit blad informeren wij u over de afspraak en de onderzoeken.

Het DOC-PG

U vindt de Geheugenpoli op niveau 1.
Volg route blauw nummer 6. Wij vragen u op tijd aanwezig te zijn. Bent u verhinderd geeft dit dan, minimaal 48 van te voren, door aan de Geheugenpoli: 043-387 71 00.

afspraak geheugenpoli

Voorbereiding

Neem uw partner, een familielid, een kennis of verzorger mee naar de afspraak. Dit is belangrijk omdat wij ook met deze persoon willen spreken. Zonder begeleiding kan het onderzoek niet doorgaan.

 • Als u een (lees)bril of hoorapparaat heeft, neem deze dan mee.
 • U hoeft niet nuchter te zijn. U mag gewoon eten en uw medicijnen innemen.
 • Vergeet niet de medicijnen mee te nemen die u nodig heeft gedurende de dag.
 • Neem een overzicht mee van de medicijnen die u gebruikt.
 • Draag kleding die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

De onderzoeken

Alleen de onderzoeken die wij aanvinken zijn voor u van toepassing. Van sommige onderzoeken is een apart informatieblad beschikbaar.

 • Gesprek met de neuropsycholoog (duur: een half uur of 45 minuten)
  In dit gesprek brengt de neuropsycholoog samen met u en uw begeleider uw klachten duidelijk in kaart.
 • Neuropsychologisch onderzoek (duur: drie uur)
  Dit is een uitgebreid testonderzoek, waarbij u allerlei taken doet en vragen beantwoord om uw denkvermogen te testen. Ook vult u een aantal vragenlijsten in over uw klachten, stemming en uw interesses. Tegelijkertijd, in een andere ruimte, hebben wij een gesprek met uw partner of een familielid over uw klachten en uw alledaags functioneren. Aan hem/haar vragen wij ook een aantal vragenlijsten in te vullen.
 • MRI-scan (duur een half uur) of CT-scan (15 minuten)
  Deze scan brengt de structuur van de hersenen in beeld brengt. Dit gebeurt op de afdeling Radiologie van het MUMC+.
 • Bloedafname
  U krijgt tijdens de onderzoeksdag laboratoriumformulieren, waarmee u bij de Centrale Bloedafname van ons ziekenhuis bloed laat prikken.
 • Ruggenprik (lumbaalpunctie) (duur één uur)
  Soms komt het voor dat uw specialist een ruggenprik voor u aanvraagt. Dit wordt dan voorafgaande aan de onderzoeksdag met u besproken. Bij een ruggenprik (lumbaalpunctie) wordt hersenvocht afgenomen voor verder onderzoek. Een verpleegkundige haalt u op bij de Geheugenpoli en begeleidt u naar het Dagcentrum Interne Ziekten.

De uitslag

Uw behandelend specialist bespreekt met u de resultaten van alle onderzoeken tijdens het uitslaggesprek. Verder kijkt hij samen met u naar het eventuele vervolg en de behandelmogelijkheden.

Wetenschappelijk onderzoek

In het Maastricht UMC+ vindt wetenschappelijk onderzoek plaats. Wij kunnen u vragen hieraan mee te werken, maar u mag ook weigeren. Doet u wel mee dan krijgt u hierover schriftelijke en mondelinge informatie.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze gerust. De medewerkers van de Geheugenpoli beantwoorden ze graag.

Geheugenpoli:                              043-387 71 00 (09.00 uur tot 17.00 uur)
Dagcentrum Interne Ziekten: 043-387 42 50

Informatiebladen op www.mumc.nl
Neuropsychologisch onderzoek op de Geheugenpoli
MRI onderzoek
Lumbaalpunctie

Websites

Laatst bijgewerkt op 1 juli 2022