wacht bevo2

Folder

FET PET-CT scan

U krijgt een FET PET-CT scan op de afdeling Beeldvorming. In deze folder leest u alle informatie die belangrijk is bij de voorbereiding en het onderzoek.

Het onderzoek gebeurt op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde) niveau 0. Volg A–0–Paars.

Kunt u niet komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming, minimaal 1 dag voor het onderzoek. De licht radioactieve stof die wij inspuiten wordt speciaal voor u besteld en gemaakt.

Wat is een FET PET-CT onderzoek

Dit onderzoek helpt ons om bepaalde aandoeningen in de hersenen te vinden. U krijgt hiervoor radioactieve glucose. De hersenen nemen deze glucose op en dit zien we op de scan.

Tijdens het onderzoek ligt u stil op de onderzoekstafel die langzaam een paar keer door een open ring schuift. De scanner maakt geen geluid. Als u wilt, kunt u naar de radio luisteren.

pet scanner

Voorbereiding

  • Vanaf 4 uur voor het begin van het onderzoek mag u niet meer eten, drinken en roken. Alleen water of thee zonder suiker zijn toegestaan. Het is belangrijk dat u niets drinkt waar suiker (glucose) in zit. 
  • Drink de laatste 2 uur voor het onderzoek helemaal niet meer, hooguit een slokje water.
  • Draag tijdens het onderzoek gemakkelijke kleding bijvoorbeeld een T-shirt en joggingbroek. Let op dat er geen metaal aan deze kledingstukken zit, zoals ritsen of knopen.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het kwijtraken van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat moet u altijd melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Vertel dit uw arts vóór het onderzoek.
  • Als u borstvoeding geeft, bel dan vóór het onderzoek met onze afdeling.
  • Heeft u engtevrees?
    ​​​​​​​Wij kunnen u een middel geven waarvan u rustig wordt. Dit middel heet Diazepam. Wij kijken voordat we dit medicijn geven of u dit veilig kunt krijgen. Dit gaat in overleg met de aanwezige Nucleair Geneeskundige.
  • Let op: als u dit middel krijgt dan mag u die dag NIET zelf autorijden.  Zorg ervoor dat u iemand meeneemt of kunt laten komen.

Het onderzoek

Voor het onderzoek start, vragen wij u om naar het toilet te gaan. 
Daarna gaat u op een bed liggen en krijgt u een infuus in uw arm. Dit infuus is voor de radioactieve stof en het contrastmiddel. 
Dan gaat u naar de scanner en ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. 
De scan duurt ongeveer 50 minuten. 

De laborant bedient de PET-CT-scanner vanuit de ruimte naast de onderzoekskamer. U kunt tijdens het onderzoek met haar of hem spreken via een intercom. 

Het is belangrijk dat u tijdens de scan zo stil mogelijk blijft liggen. Luister goed naar de aanwijzingen van de laborant. Als u beweegt, kunnen de opnamen mislukken.
U bent ongeveer anderhalf uur op de afdeling.

 

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u meteen naar huis of naar de verpleegafdeling als u bent opgenomen.

Risico’s en bijwerkingen

Het onderzoek heeft geen bekende bijwerkingen. Wilt u meer informatie over de risico's van straling? Lees dan onze folder 'Röntgenstraling en radioactieve stoffen'.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. Het duurt 3 tot 5 werkdagen. De afdeling Beeldvorming stuurt het verslag van het onderzoek naar uw arts en die bespreekt de uitslag met u. 

Contact

Kunt u niet komen of heeft u nog vragen? Bel dan met onze afdeling:

Afdeling Beeldvorming, Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer 043 - 387 47 46
van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 22 november 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1242