wacht bevo2

Folder

Hartscan (MIBI)

Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier

I-123 MIBG

U krijgt een scan van het hart op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Het onderzoek vindt plaats op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde) niveau 0. Volg A – 0 – paars

Kunt u niet komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling, minimaal 1 dag voor het onderzoek. De licht radioactieve stof die wij inspuiten, bestellen en maken wij speciaal voor u.

Wat is een hart scan?

Met een licht radioactieve vloeistof kunnen we kijken naar hoe het bloed stroomt in uw hartspier. Dit helpt ons om te zien of uw hart genoeg zuurstof krijgt.

Het onderzoek heeft 2 delen een inspanningsonderzoek en een rustonderzoek. Deze onderzoeken vinden op dezelfde dag plaats.

Voorbereiding

  • Vanaf 18.00 uur 's avonds op de dag vóór het onderzoek mag u geen koffie, thee, cola of chocolade eten of drinken. Dat betekent ook geen chocolademelk, hagelslag, chocoladepasta en zo. Als u dit toch heeft gedaan, klopt de uitslag van het onderzoek niet goed. Dan maken we een nieuwe afspraak voor het onderzoek.
  • Eet bij het ontbijt maximaal 2 belegde boterhammen met water of jus d’orange.
  • Neem een overzicht van uw medicatie mee. Dit kunt u op vragen bij uw apotheek.
  • Vaak moet u stoppen met medicatie die u gebruikt. Zie hiervoor onderstaand kopje ‘Medicijnen’. 
  • Tijdens de scan kunt u uw kleren aanhouden. Draag gemakkelijk zittende kleding en schoenen voor de inspanningstest. Het is belangrijk dat de kleding geen metalen delen zoals knopen of ritsen heeft.
  • Laat sieraden en belangrijke spullen thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het kwijtraken van spullen die in de kleedruimte achterblijven.

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Vertel dit uw arts vóór het onderzoek.
  • Geeft u borstvoeding? Bel dan vóór het onderzoek met onze afdeling.

Medicijnen

Overleg met uw cardioloog of u voor het onderzoek moet stoppen met 1 of meer van deze medicijnen:

  • Bètablokkers minimaal 48 uur voor het onderzoek stoppen.
  • Calciumantagonisten minimaal 48 uur voor het onderzoek stoppen.
  • Langwerkende nitraten: 72 uur voor het onderzoek stoppen.
  • Kortwerkende nitraten: niet korter dan 3 uur voor het onderzoek gebruiken.
  • Persantin/Dipyridamol: 72 uur voor het onderzoek stoppen.
  • Theofylline: 48 uur voor het onderzoek stoppen.

De genoemde medicijnen kunnen verschillende merknamen hebben.
Neem het medicijn waar u mee gestopt bent mee naar het onderzoek.

Het onderzoek

Om de doorbloeding van uw hartspier goed te onderzoeken voeren we hetzelfde onderzoek 2 keer uit: één keer met uw hart in inspanning en één keer met uw hart in rust. We starten altijd met het inspanningsonderzoek.

Deel 1: Inspanningsonderzoek
We willen zien hoe goed uw hart kan werken, dus laten we u steeds sneller wandelen op een bewegende band. Terwijl u wandelt, maken we een soort filmpje van uw hart. Als uw hart echt hard werkt, spuiten we een licht radioactieve vloeistof in uw arm via een dun buisje. Die vloeistof verdeelt zich in uw hartspier en ongeveer 45 minuten tijd nodig om te werken. Tijdens die 45 minuten kunt u in de wachtkamer rusten.

Kunt u zich niet inspannen? Dan kan een medicijn gebruikt worden dat uw hart laat inspannen. Dit medicijn kan wat bijwerkingen hebben zoals korte tijd hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid. Als u tijdens de inspuiting rustig wandelt op de loopband beperkt u deze bijwerkingen.

Als de vloeistof is ingewerkt, dan komt de laborant uw halen voor de eerste scan van uw hart. U ligt op uw rug op de tafel met uw armen omhoog. Tijdens de scan maken we een hartfilmpje. De camera draait om uw bovenlichaam heen. De scan duurt ongeveer 20 minuten. Na de eerste scan mag u weer alles eten en drinken. In de middag komt u terug voor de tweede scan, het rustonderzoek.

Deel 2: Rustonderzoek
Om het hart in rust te bekijken, wordt nog eens een licht radioactieve vloeistof ingespoten. Deze verdeeld zich ook in uw hartspier. Het is belangrijk dat uw zich voor het inspuiten zo weinig mogelijk inspant. Het hart moet helemaal in rust zijn. Neem als het kan de lift en niet de trappen, en haast u niet. Het inwerken van de vloeistof duurt 1 uur. Tijdens het inwerken van de vloeistof wacht u weer in de wachtkamer. Het is belangrijk dat u ook dan rustig blijft zitten zodat het hart zich niet inspant.  Als de vloeistof is ingewerkt dan komt de laborant uw halen voor de tweede scan van uw hart. Deze is hetzelfde als de eerste scan, alleen zien we nu het hart in rust. De scan duurt 15 minuten.

Na het onderzoek

Wanneer het onderzoek gelukt is, mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling.  

 

Risico’s en bijwerkingen

Het onderzoek heeft geen bekende bijwerkingen. Wilt u meer informatie over de risico's van straling? Lees dan onze folder 'Röntgenstraling en radioactieve stoffen'.

 

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend, dit duurt 3 tot 5 werkdagen. De afdeling Beeldvorming stuurt het verslag naar uw arts en deze bespreekt de uitslag met u. 

Contact

Kunt u niet komen of heeft u vragen? Bel dan met onze afdeling.

Beeldvorming (Nucleair Geneeskunde)
043 – 387 47 46 op werkdagen
van 08:00 uur tot 16:30 uur

Laatst bijgewerkt op 23 augustus 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1342