wacht bevo2

Folder

Bijschildklierscintigrafie

Onderzoek op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)

I-123 MIBG

U bent door uw behandelend arts verwezen naar de afdeling Beeldvorming (Nucleaire Geneeskunde) voor een bijschildklierscintigrafie oftewel bijschildklierscan. Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Het onderzoek vindt plaats op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde) niveau 0. Volg A – 0 – paars. Wij verzoeken u 10 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling, minimaal een dag voor de behandeling. De licht radioactieve stof die wij inspuiten, wordt speciaal voor u besteld en gemaakt.

Wat is een bijschildklierscintigrafie

Met behulp van een bijschildklierscintigrafie worden de bijschildklieradenomen in beeld gebracht. Dit is belangrijk, omdat de ligging hiervan enorm kan variëren. Door u vooraf te injecteren met een licht radioactieve stof (radiofarmacon) kunnen we met behulp van een speciale camera alles vastleggen. De stof zal door uw functionerend schildklier- en bijschildklierweefsel worden opgenomen en zo de nucleair geneeskundige de benodigde informatie verschaffen.

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór de behandeling.
  • Als u borstvoeding geeft neemt u dan voor de behandeling contact op met onze afdeling.

Voorbereiding

  • Voor deze behandeling is geen voorbereiding nodig.
  • Tijdens de scan kunt u uw kleren aanhouden. Wij adviseren u om gemakkelijke kleding te dragen. Bijvoorbeeld een  T-shirt /joggingbroek.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Medicijnen

Gebruikt u de volgende medicijnen dan moet u, in overleg met uw behandelend specialist, hiermee stoppen.

Vitamine D;  1 week voor het onderzoek  moet u stoppen met het innemen van deze medicatie 

Calcium medicatie; calciumantagonisten, bisfosfanaten en magnesiumhoudende medicijnen zoals antagel, alucol en antacida.  2 Weken voor het onderzoek moet u stoppen met het innemen van deze medicatie.  Neemt u bij twijfel contact op met uw behandelend specialist.

Uw overige gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.

Het onderzoek

Voordat we de scan kunnen maken, wordt de licht radioactieve vloeistof ingespoten in de bloedbaan. Dit gebeurt via een infuus in de arm. De bijschildklieren nemen deze vloeistof op. Na een korte inwerktijd wordt de eerste opname gemaakt.

Voor het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel, waarbij u uw hoofd zo plat mogelijk neerlegt zodat de hals goed gestrekt wordt. Een camera wordt vlak boven het lichaam geplaatst en maakt een opname van de hals tot het bovenlichaam. Dit duurt 10 minuten. Het is belangrijk dat u gedurende de opname zo stil mogelijk blijft liggen.  

Anderhalf uur en 2 uur na het inspuiten van de vloeistof wordt dezelfde opname herhaald. Ook wordt bij de opname van 120 minuten na de injectie nog aanvullend een SPECT-CT scan verricht, waarbij de camera stapsgewijs rondom uw hals draait. Deze opname duurt ongeveer 25 minuten.

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 2,5 uur, waarbij u tijdens het wachten tussen de verschillende opnamen niet op de afdeling hoeft te blijven.

Na het onderzoek

Wanneer het onderzoek technisch gelukt is, mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling als u bent opgenomen. Als u bedlegerig bent, haalt een verpleegkundige u op.

U hoeft geen specifieke maatregelen te treffen na de behandeling.

Risico’s en bijwerkingen

De gebruikte licht radioactieve stof is ongevaarlijk voor u en uw omgeving en heeft geen bijwerkingen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek  is niet onmiddellijk bekend, dit duurt 3 tot 5 werkdagen. De afdeling Beeldvorming stuurt het verslag naar uw behandelend specialist. In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de uitslag met u. Deze afspraak moet u zelf maken.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Beeldvorming (Nucleair Geneeskunde)
043 – 387 67 47 op werkdagen
van 08.00 uur tot 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 2 november 2021