wacht bevo2

Folder

Bijschildklierscan

Onderzoek op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)

I-123 MIBG

U krijgt een scan van de bijschildklier op de afdeling Beeldvorming.
In deze folder leest u alles over dit onderzoek en de voorbereiding.

Het onderzoek gebeurt op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde) niveau 0. Volg A – 0 – paars  (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d112)

Kunt u niet komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling, minimaal 1 dag voor de behandeling. De licht radioactieve stof die wij inspuiten, wordt speciaal voor u besteld en gemaakt.

Wat is een bijschildklierscan?

Met deze scan brengen we de bijschildklier-adenomen in beeld. Dit zijn goedaardige gezwellen van de bijschildklier. De ligging hiervan kan enorm verschillen.
We spuiten eerst een licht radioactieve stof in die door uw schildklier en bijschildklier wordt opgenomen. Met een speciale camera maken we foto's. 
Deze foto's geven ons de informatie die we nodig hebben.

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Vertel dit uw arts vóór de behandeling.
  • Als u borstvoeding geeft, bel dan vóór de behandeling met onze afdeling.

Voorbereiding

  • Voor deze behandeling is geen voorbereiding nodig.
  • Tijdens de scan kunt u uw kleren aanhouden. Draag gemakkelijke kleding zoals bijvoorbeeld een T-shirt en een joggingbroek. Let erop dat er geen metalen delen aan deze kleding zitten zoals ritsen of knopen.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor kwijtraken van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Medicijnen

Gebruikt u de volgende medicijnen? Dan stopt u hiermee in overleg met uw arts.

  • Calcium medicatie; calciumantagonisten, bisfosfanaten en magnesiumhoudende medicijnen zoals Antagel, Alucol en Antacida. Stop 2 weken voor het onderzoek hiermee.  
  • Vitamine Dstop 1 week voor het onderzoek hiermee.

Uw overige medicijnen kunt u op de normale manier innemen.

Het onderzoek

We spuiten eerst een licht radioactieve vloeistof in via het infuus in uw arm. De bijschildklieren nemen deze vloeistof op. 
Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Uw hoofd moet zo plat mogelijk liggen zodat uw hals goed gestrekt is. We plaatsen de camera vlak boven uw lichaam en maken een opname van uw hals tot uw bovenlichaam.

We maken de eerste opname 10 minuten na het inspuiten van de licht radioactieve vloeistof. Anderhalf uur later en 2 uur later maken we weer opnames. Dit duurt  10 tot 30 minuten.
Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen.  

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 2,5 uur. U hoeft tijdens het wachten tussen de verschillende opnames niet op de afdeling te blijven.

Na het onderzoek

Wanneer het onderzoek gelukt is, mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling als u bent opgenomen.

 

Risico’s en bijwerkingen

Het onderzoek heeft geen bekende bijwerkingen. Wilt u meer informatie over de risico's van straling? Lees dan onze folder 'Röntgenstraling en radioactieve stoffen'. (//info.mumc.nl/pub-110)

De uitslag

De uitslag van het onderzoek duurt 3 tot 5 werkdagen. De afdeling Beeldvorming stuurt het verslag naar uw arts en deze bespreekt de uitslag met u. 

Contact

Kunt u niet komen of heeft u nog vragen? Bel dan met onze afdeling.

Beeldvorming (Nucleair Geneeskunde)
Telefoonnummer  043 – 387 47 46
Op werkdagen van 8.00 uur tot 16.30 uur

Websites

Laatst bijgewerkt op 9 augustus 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1478