Balie beeldvorming 3

Folder

Mammalokalisatie met behulp van Jodiumzaadje en/of Lokalisatiedraad

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Algemeen

Naar aanleiding van de uitslag van de biopsie/punctie die bij u is gedaan, is het nodig om een jodiumzaadje of een lokalisatiedraad in de afwijking te plaatsen. Hierdoor kan de chirurg de afwijking terug vinden tijdens de operatie. Het jodiumzaadje wordt ook wel I-zaadje of I-125 genoemd. In sommige gevallen wordt een jodiumzaadje en een lokalisatiedraad geplaatst.

Dit onderzoek gebeurt op Beeldvorming 3.
Volg hiervoor route H-3 / lift H - niveau 3 (rood). 
 

Wij vragen u 10 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.

Jodiumzaadje
Jodiumzaadje

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.
  • Heeft u last van allergieën (bijvoorbeeld hooikoorts), astma of eczeem? Dan moet u dit melden aan de laborant.

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.

Het onderzoek

De laborant haalt u op in de wachtkamer en legt uit wat er gaat gebeuren. De radioloog of arts-assistent (radioloog in opleiding) plaatst het jodiumzaadje of lokalisatiedraad in de afwijking. De arts-assistent staat altijd onder supervisie van de radioloog.

Echografisch plaatsen Jodiumzaadje

Bij het plaatsen van het Jodiumzaadje wordt gebruik gemaakt van echografie. Zo kan de radioloog goed de plaats bepalen waar hij/zij het Jodiumzaadje moet plaatsen. De plaatsing gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving. Via een dunne holle naald wordt het Jodiumzaadje ingebracht. Daarna worden nog twee controlefoto’s gemaakt. Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

Stereotactisch plaatsen Jodiumzaadje

Bij het plaatsen van het Jodiumzaadje wordt gebruik gemaakt van Röntgenstraling. Met behulp van een doorzichtig plaatje wordt de borst aangedrukt en vastgeklemd (zoals bij het maken van een mammografie). Er worden verschillende opnames gemaakt die nodig zijn voor de plaatsbepaling. Het is van belang dat u gedurende het onderzoek stil blijft zitten. U krijgt een plaatselijke verdoving en vervolgens wordt met een holle naald het Jodiumzaadje ingebracht. Daarna worden nog twee controle opnames gemaakt. Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.

Echografisch plaatsen lokalisatiedraad

Bij het plaatsen van de lokalisatiedraad wordt gebruikt gemaakt van echografie. Zo kan de radioloog goed de plaats bepalen waar hij/zij de lokalisatiedraad moet plaatsen. De plaatsing gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving. Via een dunne holle naald wordt de lokalisatiedraad ingebracht. Daarna worden nog twee controlefoto's gemaakt. Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

Stereotactisch plaatsen lokalisatiedraad

Bij het plaatsen van de lokalisatiedraad wordt gebruik gemaakt van Röntgenstraling. Met behulp van een doorzichtig plaatje wordt de borst aangedrukt en vastgeklemd (zoals bij het maken van een mammografie). Er worden verschillende opnames gemaakt die nodig zijn voor de plaatsbepaling. Het is van belang dat u gedurende het onderzoek stil blijft zitten. U krijgt een plaatselijke verdoving en vervolgens wordt met een holle naald de lokalisatiedraad ingebracht. Daarna worden nog twee controle opnames gemaakt. Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.

Na het onderzoek

U hoeft geen specifieke maatregelen te treffen na het onderzoek. U mag na afloop meteen naar huis of terug naar de verpleegafdeling.

Risico's en bijwerkingen

Het gebruikte licht radioactieve zaadje is ongevaarlijk voor u en uw omgeving en heeft geen bijwerkingen.

Vliegbrief

Patiënten die een jodiumzaadje geplaatst krijgen en na plaatsing een vliegreis willen maken adviseren wij om een vliegbrief aan te vragen bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U krijgt dan een vliegbrief, waarmee u kunt aantonen dat u vanwege een medische behandeling radioactieve stoffen in uw lichaam heeft.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, bel dan met de afdeling:

Afdeling Beeldvorming, Radiologie
043-387 75 00

Afdeling Beeldvorming, Nucleaire Geneeskunde
043 -3874746

maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur
 

Laatst bijgewerkt op 23 januari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1587