_

Patiëntinformatie

Inbrengen Jodiumzaadje

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Jodiumzaadje
Jodiumzaadje

Algemeen

Naar aanleiding van de uitslag van de biopsie/punctie die bij u is gedaan, wordt het nodig geacht om een jodiumzaadje in de afwijking te plaatsen. Dit is nodig om de afwijking terug te kunnen vinden tijdens de operatie. Het jodiumzaadje wordt ook wel I-zaadje of I-125 genoemd.

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.
  • Heeft u last van allergieën (bijvoorbeeld hooikoorts), astma of eczeem? Dan moet u dit melden aan de Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.

Het onderzoek

Voor het inbrengen van het Jodiumzaadje moet u zich op het afgesproken tijdstip melden aan de balie van de afdeling Beeldvorming, Locatie Beeldvorming 3, volg route H-3 / lift H niveau 3 (rood). De Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er) haalt u op in de wachtkamer en legt uit wat er gaat gebeuren. De radioloog of arts-assistent (radioloog in opleiding) plaatst het jodiumzaadje in de afwijking. De arts-assistent staat altijd onder supervisie van de radioloog.

Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de aanwezige (assistent-) radioloog en/of MBB'er.

Echografisch plaatsen Jodiumzaadje

Bij het plaatsen van het I-zaadje word gebruik gemaakt van echografie. Zo kan de radioloog goed de plaats bepalen waar hij/zij het I-zaadje moet plaatsen. De plaatsing gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving. Via een dunne holle naald wordt het I-zaadje ingebracht. Daarna worden nog twee controlefoto’s gemaakt. Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

Na het onderzoek

U hoeft geen specifieke maatregelen te treffen na het onderzoek. U mag na afloop meteen naar huis of terug naar de verpleegafdeling indien u opgenomen bent. Als u bedlegerig bent, haalt een verpleegkundige u op.

Risico's en bijwerkingen

Het gebruikte licht radioactieve zaadje is ongevaarlijk voor u en uw omgeving en heeft geen bijwerkingen.

Vliegbrief

Patiënten die een jodiumzaadje geplaatst krijgen en na plaatsing een vliegreis willen maken adviseren wij om een vliegbrief aan te vragen bij de afdeling Beeldvorming. U krijgt dan een vliegbrief mee, waarmee u kunt aantonen dat u vanwege een medische behandeling radioactieve stoffen in uw lichaam heeft.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Afdeling Beeldvorming
043-387 75 00
maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur
 

Laatst bijgewerkt op 14 september 2021