mumc+ GOED

Folder

Uw eigen voorbereiding op de ingreep of het onderzoek

Bij anesthesie en sedatie

Deze informatie geldt voor patiënten bij wie een ingreep of onderzoek met anesthesie of sedatie plaatsvindt op de dag van opname in het ziekenhuis.

'Eet- en drinkadviezen vóór uw ingreep

Voor uw eigen veiligheid is het erg belangrijk dat u tijdig nuchter bent op de dag van uw ingreep. Hieronder staat aangegeven waar u zich aan dient te houden bij de behandeling op het Chirurgisch Dagcentrum of andere afdeling van waaruit u behandeld wordt.

'Eet- en drinkadviezen vóór uw ingreep

Via Bureau Opname krijgt u de datum en het tijdstip van aanmelden bij de balie van de afdeling. Vanaf dat tijdstip van aanmelden rekent u terug:

 • Vanaf 6 uur voor aanmelding mag u niets meer eten. U mag wél nog helder vocht drinken, dus water (zonder koolzuur), thee of koffie met of zonder suiker, maar zónder melk, tot 2 uur voor aanmelding.

Als u té kort vóór uw ingreep nog gegeten en/of gedronken hebt, dan gaat de ingreep niet door!

Mocht het in uw geval niet noodzakelijk zijn dat u nuchter bent voor de ingreep, dan zal de anaesthesioloog dit vooraf met u bespreken.

Overige aandachtspunten in de voorbereiding op uw ingreep

 • Behalve nuchter te zijn is het van groot belang dat u op de dag van de behandeling ook:
  • niet rookt,
  • schone, kort geknipte nagels hebt, zonder nagellak of kunstnagels, 
  • geen make-up gebruikt,
  • geen sieraden of piercings draagt,
  • alle medicijnen die u gebruikt meeneemt.
 • Na een ingreep onder narcose, verdoving of sedatie mag u gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer of met machines werken. Door de nawerking van de verdovingsmedicijnen kan het zijn dat u niet helder meer reageert. Regel daarom vooraf iemand die u na de ingreep terug naar huis brengt.
  Het is belangrijk dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen bent. Zorg bij voorkeur dat er deze nacht iemand bij u in huis is. Zorg anders dat er iemand dicht bij u in de buurt is, zodat u snel hulp hebt bij eventuele complicaties zoals extreme pijn, misselijkheid of een nabloeding.

Contact

Hebt u voor uw ingreep nog vragen over eten, drinken of medicijngebruik? Bel dan even met de polikliniek anesthesiologie.

Polikliniek Anesthesiologie
043-387 45 00

 

Laatst bijgewerkt op 3 november 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1595