Buzzy

Folder

Verdoving bij aanprikken shunt

Verdoving van de prikplaats op de huid

Om te kunnen dialyseren heeft u een shunt gekregen als toegang tot de bloedbaan. Deze moeten we voor iedere dialyse met 2 naalden aanprikken. Wij willen dit voor u zo aangenaam mogelijk maken. Daarom is er de mogelijkheid om de aanprikplaats te verdoven.

Er zijn 2 methoden die gebruikt kunnen worden, namelijk Buzzy en de verdovende zalf.

Buzzy
Buzzy

Emla zalf

Emla zalf is een zalf die de huid minder gevoelig maakt, waardoor het prikken minder pijnlijk is. Het recept wordt door de nefroloog voorgeschreven. U kunt hiermee de zalf zelf ophalen bij uw apotheek. U brengt thuis een laagje zalf aan op het aanpriktraject (let op: de zalf niet insmeren). Dit doet u 1,5 uur voordat u aangeprikt wordt. Daarna dekt u de arm af met huishoudfolie. Soms kan de huid rood worden of verweken door het gebruik van de zalf. Dit zijn normale reacties van de huid.

Buzzy

Buzzy: dit is een klein apparaatje dat op de huid wordt geplaatst vóór het prikken. De Buzzy verdooft de huid door trillingen en tegelijk koelt het de huid met een klein koelelement. Tijdens het aanprikken blijft de Buzzy op de huid zitten. Buzzy is op de afdeling dialyse aanwezig en kan dus direct gebruikt worden.

Verdovende zalf
Emla zalf

Beste verdovende resultaat

Het beste verdovende resultaat wordt bereikt door het gebruik van Buzzy samen met de Emla zalf.

Meer informatie

Als u gebruik wilt maken van bovenstaande verdovingsopties kunt u dit met de dialyseverpleegkundige of nefroloog bespreken. 

 

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op de dialyseverpleegkundige of uw behandelend nefroloog op de afdeling dialyse.

Dialyseafdeling
T: 043-3876079

Website

Laatst bijgewerkt op 28 november 2022. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1687