MUMC+

Folder

Verwijderen van keelamandelen en neusamandelen bij kinderen

Informatie voor de ouders

Uw kind krijgt de keelamandelen of neusamandelen verwijderd. Dit doen we met een lichte narcose. Meer uitleg over de narcose vindt u in de folder 'Anesthesie en sedatie bij kinderen (info.mumc.nl/pub-1483)'. 
De operatie vindt plaats in het Chirurgisch Dagcentrum.

Keelamandelen zijn 2 knobbels die achter in de keel zitten. 
De neusamandel zit achter de neus. 
Gezonde amandelen houden binnendringende ziektekiemen tegen. Soms zijn amandelen niet in staat de ziektekiemen tegen te houden en raken ze zelf ontstoken. Ze worden dik en pijnlijk. Meestal wordt uw kind daardoor ziek. Het kind krijgt slikklachten en koorts.

Voorbereiding

Hieronder staan een aantal tips om uw kind goed voorbereiden op deze dag in het ziekenhuis:

 • Leg uw kind uit wat het kan verwachten. Begin hier 2 tot 3 dagen voor de ingreep mee. Geef de informatie in kleine stukjes. Kies een moment waarop u rustig kunt praten. Doe dit niet vlak voor het slapen gaan.
 • Zorg dat uw kind nuchter is tijdens de operatie. Laat het kind daarom de dag vóór de operatie vanaf 24.00 uur ’s avonds niets meer eten. 
  Kinderen jonger dan 6 jaar mogen tot 2 uur vóór de ingreep nog 1 glas water of appelsap drinken. 
  Kinderen tussen 6 en 12 jaar mogen tot 4 uur van te voren 1 glas water of appelsap drinken. Geef uw kind nooit een paar uur voor de operatie melk of koolzuurhoudende dranken.
 • Tijdens de ingreep mag uw kind geen sieraden dragen en geen nagellak op hebben.
 • Neem voor uw kind een knuffeldier en een speeltje mee naar het ziekenhuis.
 • U hoeft geen pyjama mee te nemen. 

De operatie

De neusamandelen en keelamandelen verwijderen we via de mond onder narcose. Meer informatie hierover krijgt u bij anesthesie. 
De ingreep op de operatiekamer en het verblijf op de uitslaapkamer duren ongeveer 1 uur. 
Als uw kind wakker is, brengt een verpleegkundige uw kind van de uitslaapkamer naar de gewone kamer. Daar kunt u de zorg overnemen tot uw kind goed wakker is. Dit duurt ongeveer 2 tot 4 uur. Daarna krijgt uw kind iets te drinken. Hierbij vragen wij ook aan u om te helpen uw kind te laten drinken. 
In de loop van de dag komt de KNO-arts langs om te bepreken of alles goed is gegaan. Als alles in orde is kunt u daarna naar huis. 
Als er onverwachte problemen zijn, volgt een korte opname. 
Zes weken na de operatie gaat u met uw kind voor een controle naar de huisarts.

 

Mogelijke complicaties

Bijna nooit gaat het operatiewondje bloeden. Bloedt het wondje toch? Dan zal uw kind helder rood bloed uitspugen of donkerrood bloed opgeven. Neem in dat geval direct contact op met de KNO-arts van het ziekenhuis. De telefoonnummers vindt u in het contactblok onder aan de folder. 

Weer thuis

Is uw kind alleen aan de neusamandelen geholpen? Dan zijn er geen speciale regels. We raden aan om uw kind de eerste dag na de operatie licht verteerbaar eten te geven. Het is belangrijk dat u thuis na het verwijderen van de keelamandelen met de volgende zaken rekening houdt:

 • Op de plaats waar de amandelen zaten, vormt zich een grijswitte korst. Deze korst laat los na 7 tot 8 dagen en verdwijnt vanzelf. De adem kan hierdoor wat weeïg ruiken. Ook kan er een metaalachtige smaak in de mond zijn. Ook dit verdwijnt vanzelf.
 • Uw kind mag gewoon douchen en in bad. Laat het water niet te warm worden.
 • Uw kind kan zich de eerste dagen thuis niet fit voelen. Dit komt door de narcose of een verdoving. Laat uw kind de dag van de behandeling en de dag erna in bed blijven. Het is verstandig uw kind hierna nog 3 dagen binnen te houden. Tien dagen na de ingreep mag uw kind weer alles doen.

Voeding na het verwijderen van keelamandelen

Het is belangrijk om veel koud water te drinken en waterijsjes te eten. Dit kan de keelpijn verlichten. Voorkom dus uitdroging van de keel omdat dit meer pijn veroorzaakt. 
Geef uw kind geen scherp gekruid eten. Voorkom zoveel mogelijk het schrapen van de keel. 
Wij raden aan om de eerste 2 tot 3 dagen na de operatie door te gaan met koude, vloeibare voeding. Laat uw kind geen sinaasappelsap of koolzuurhoudende producten drinken, want dit kan pijnlijk zijn.

 • Melkproducten voelen vaak plakkerig of slijmerig. U kunt dit oplossen door uw kind hierna een slokje water te geven.
 • Gebruik voldoende vloeibare voeding zodat uw kind niet in gewicht afvalt.
 • Zijn de slikklachten minder? Dan kunt u over gaan op zachte voeding, zoals een boterham zonder korst. Als dit goed gaat, kunt u normale voeding gaan gebruiken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op. De medewerkers van het Chirurgisch Dagcentrum beantwoorden ze graag.

 • Chirurgisch Dagcentrum                  043 - 387 14 00
 • Bureau Opname                                  043 - 387 73 30
 • Spoedeisende Hulp                            043 - 387 67 00
 • Polikliniek KNO                                    043 - 387 54 00

Websites

Laatst bijgewerkt op 16 februari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-220