MUMC+

Folder

Verwijderen van keel- en/of neusamandelen

Informatie voor de ouders

De operatie bij kinderen

In overleg met de behandelend arts is besloten om bij uw kind de keel- en/of neusamandelen te verwijderen. Dit gebeurt onder een lichte narcose. Meer uitleg over de narcose vindt u in het informatieblad ‘Anesthesie bij kinderen’. De operatie vindt plaats in het Chirurgisch Dagcentrum. Keelamandelen zijn twee knobbels die achter in de keel zitten. De neusamandel bevindt zich achter de neus. Als de amandelen gezond zijn, houden ze binnendringende ziektekiemen tegen. Soms zijn amandelen niet in staat de ziektekiemen tegen te houden en raken ze zelf ontstoken. Ze zwellen op en worden pijnlijk. Meestal wordt uw kind daardoor ziek, krijgt slikklachten en koorts. Als de huisarts vindt dat de amandelen meer kwaad dan goed doen, krijgt u het advies de Keel- Neus- en Oorarts (KNO-arts) te bezoeken en de amandelen weg te laten halen.

Voorbereiding

Door op de volgende punten te letten, kunt u uw kind goed voorbereiden op deze dag in het ziekenhuis: 

  • Bereid uw kind voor op de dag in het ziekenhuis door te vertellen wat het bewust mee gaat maken. Hiermee kunt u het beste twee tot drie dagen voor de ingreep beginnen. Geef de informatie in kleine stukjes aan uw kind. Kies een tijdstip waarop u rustig kunt praten en leg uit wat uw kind kan verwachten. Doe dit echter niet vlak voor het slapen gaan.
  • Zorg dat uw kind nuchter is tijdens de operatie en laat het daarom de dag vóór de operatie vanaf 24.00 uur ’s avonds niets meer eten. Kinderen jonger dan zes jaar mogen tot twee uur vóór dat u naar het ziekenhuis komt, nog één glas water of appelsap drinken. Kinderen tussen zes en twaalf jaar mogen tot vier uur van te voren water of appelsap drinken. Geef uw kind echter nooit een paar uur voor de operatie melk of koolzuurhoudende dranken.
  • Tijdens de ingreep mag uw kind geen sieraden dragen en geen nagellak op hebben.
  • Neem voor uw kind een knuffeldier en een speeltje mee naar het ziekenhuis.
  • U hoeft geen pyjama mee te nemen. Het is wel makkelijk om voor de terugreis een handdoek bij u te hebben.

De operatie

Zowel de neus- als de keelamandelen worden verwijderd via de mond onder narcose. Meer informatie hierover krijgt u bij anesthesie. De ingreep op de operatiekamer en het verblijf op de uitslaapkamer duren ongeveer één uur. Zodra uw kind voor de eerste keer wakker is, brengt een verpleegkundige uw kind van de uitslaapkamer naar de gewone kamer. Daar kunt u de zorg overnemen tot uw kind goed wakker is. Dit duurt ongeveer twee tot vier uur. Als de keel- en of neusamandelen zijn verwijderd krijgt uw kind iets te drinken. Hierbij vragen wij ook aan u om te helpen uw kind te laten drinken. In de loop van de dag komt de KNO-arts langs om te bepreken of alles goed is verlopen. Als alles in orde is kunt u daarna naar huis. In het geval er onverwachte problemen zijn, volgt een korte opname. Zes weken na de operatie gaat u met uw kind voor een controle naar de huisarts.

 

Mogelijke complicaties

Heel zelden gaat het operatiewondje bloeden. Mocht dit toch gebeuren, merkt u dit doordat uw kind herhaaldelijk helder rood bloed uitspuugt of donkerrood bloed opgeeft. Neem in dat geval direct contact op met de dienstdoende KNO-arts van het ziekenhuis. Tijdens werkuren via de polikliniek KNO, buiten deze uren en in het weekend via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis of de Spoed Eisende Hulp.

 

Weer thuis

Voor kinderen die alleen aan de neusamandelen zijn geholpen, gelden geen speciale voorschriften. Het is wel raadzaam om uw kind de eerste dag na de operatie licht verteerbaar eten te geven in verband met de nawerking van de narcose. Het is belangrijk dat u thuis na het verwijderen van de keelamandelen met de volgende zaken rekening houdt:

  • Op de plaats waar de amandelen zaten, vormt zich een grijswitte korst, die meestal na zeven tot acht dagen loslaat en spontaan verdwijnt. De adem kan hierdoor wat weeïg ruiken. Bovendien kan er een metaalachtige smaak in de mond zijn. Ook dit verdwijnt vanzelf.
  • Uw kind mag gewoon douchen en in bad, maar laat het water niet te warm worden.
  • Uw kind kan zich de eerste dagen thuis niet fit voelen. Dit komt omdat het een narcose of een verdoving heeft gehad. Laat uw kind de dag van de behandeling en de dag erna in bed blijven. Het is verstandig uw kind hierna nog drie dagen binnen te houden. Tien dagen na de ingreep kunt u uw kind als genezen beschouwen.

Voeding na het verwijderen van keelamandelen

Het is belangrijk om veel koud water te drinken en waterijsjes te eten. Dit kan de keelpijn verlichten. Voorkom dus uitdroging van de keel omdat dit meer pijn veroorzaakt. Geef uw kind geen scherp gekruid eten. Voorkom zoveel mogelijk het schrapen van de keel. Wij raden aan om de eerste twee tot drie dagen na de operatie door te gaan met koude, vloeibare voeding. Laat uw kind geen sinaasappelsap of koolzuurhoudende producten drinken, want dit kan pijnlijk zijn.

  •  Melkproducten worden over het algemeen als plakkerig of slijmerig ervaren. U kunt dit oplossen door uw kind nadien een slokje water te geven. 
  •  Gebruik voldoende vloeibare voeding zodat uw kind niet in gewicht afvalt.
  • Wanneer de slikklachten minder worden, kunt u over gaan op zachte voeding, zoals een boterham zonder korst. Als dit goed gaat, kunt u normale voeding gaan gebruiken.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft neem dan contact met ons op. De medewerkers van het Chirurgisch Dagcentrum beantwoorden ze graag.

  • Chirurgisch Dagcentrum                  043 - 387 14 00
  • Bureau Opname                                  043 - 387 73 30
  • Spoedeisende Hulp                            043 - 387 67 00
  • Polikliniek KNO                                    043 - 387 54 00
Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022