MUMC+

Patiëntinformatie

Instructie imiquimod crème

Behandeling van CIN2 en CIN3

U heeft gekozen voor behandeling van uw CIN 2 of CIN 3 met imiquimod crème. Hier vindt u informatie over het behandelschema, wat te doen bij bijwerkingen en de vervolgafspraken.

Behandeling

De behandeling duurt 16 weken. U gebruikt de imiquimod tweemaal tot driemaal per week.  De imiquimod moet vaginaal worden ingebracht, met een applicator (spuitje) die u zelf vult met de imiquimod crème. U gebruikt steeds een half zakje: vul de applicator met het gehele zakje, waarna u de applicator voor de helft leegspuit. De andere helft brengt u vaginaal in. Doe dit ’s avonds voor het slapengaan. U mag daarna geen geslachtsgemeenschap meer hebben. ’s Ochtends spoelt u de restjes crème onder de douche weg. Wij adviseren u om de dag na het inbrengen van de crème een tampon te gebruiken (wisselen a 4-6 uur). Hiermee voorkomt u irritatie van de schaamlippen, door eventuele afscheiding van de crème. 

Imiquimod gebruik
Het inbrengen van de imiquimod crème

Behandelschema en vervolgafspraken

Het behandelschema is als volgt:

 1. 16  weken imiquimod
 2. Twee weken geen imiquimod
 3. Daarna een colposcopie met biopten indien u wordt behandeld voor CIN 3.
  • Indien de afwijking verminderd  is of verdwenen: einde behandeling en controle van uitstrijkje na 6 maanden
  • Indien de afwijking nog aanwezig is: behandeling met LLETZ

Hieronder vindt u een overzicht van het behandelschema en de vervolgafspraken tijdens de behandeling met imiquimod.

 

imiquimod behandeling schema

Wat te doen bij bijwerkingen

Welke bijwerkingen kunt u verwachten

In eerdere onderzoeken met Imiquimod crème werden weinig ernstige bijwerkingen beschreven. De meest voorkomende bijwerking was vaginale afscheiding tijdens de behandeling en soms ook wat pijn of jeuk in de vagina. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn spierpijn en spierstijfheid, vermoeidheid, hoofdpijn en een koortsig gevoel.

 Wat te doen bij bijwerkingen

Krijgt u klachten van spierpijn en spierstijfheid, vermoeidheid, hoofdpijn en/of een koortsig gevoel, volg dan het volgende schema:

 1. Gebruik pijnstillers op de dagen dat u de klachten heeft.
  1. Viermaal daags paracetamol 1000 milligram (twee tabletten)
  2. Zo nodig ook driemaal daags ibuprofen 400 milligram
 2. Als dat onvoldoende helpt, neem dan contact op met onze specialistisch verpleegkundige (contactgegevens staan hieronder). Zij zal u adviseren om de dosering van de imiquimod te verlagen of tijdelijk te stoppen.

Belangrijk om te weten

U mag tijdens de behandeling met imiquimod niet zwanger worden. U moet daarom anticonceptie gebruiken tijdens de behandelperiode. Gebruikt u nog géén anticonceptie, dan kan uw gynaecoloog u adviseren over de mogelijkheden.
Imiquimod heeft invloed op de werking van een condoom. Het gebruik van enkel een condoom als anticonceptiemiddel wordt daarom niet geadviseerd.
Er is onvoldoende onderzoek beschikbaar naar de werking van de nuvaring bij vaginaal imiquimod gebruik. We ontraden in deze periode dan ook het gebruik van de nuvaring als anticonceptiemiddel.

Het gebruik van imiquimod voor deze indicatie is een zogezegde ‘off-label indicatie’. Dat betekent dat de fabrikant van het medicijn het niet hiervoor op de markt heeft gebracht. Dit betekent echter niet dat het voor deze indicatie niet geschikt is, aangezien dit middels wetenschappelijk onderzoek duidelijk  aangetoond is.

MUMC+

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de verpleegkundig specialist.

Contactpersoon: Charlotte Penders, verpleegkundig specialist (bij afwezigheid: Moniek Kamps)
Telefoonnummer tijdens kantooruren: 043 - 387 65 43 en vraag naar sein 5536 / 043 - 38 742 41
Telefoonnummer buiten kantooruren: 043 - 387 62 40 (afdeling verloskunde)

Websites

 

Laatst bijgewerkt op 14 december 2021