Algemeen
Uw kind is door de behandelend arts doorverwezen voor een MRI-scan. Dit onderzoek zal plaatsvinden op de afdeling Beeldvorming (Volg; Beeldvorming 1 (24/7 & MRI) / Verheylaan / Route 4 / Lift J / Niveau 0) van het MUMC. Meldt u zich 30 minuten voor uw afspraak op de aangeven locatie.
Heeft u na 17.15 uur of in het weekend een afspraak? Dan treft u geen medewerker aan bij de balie. Neem dan plaats in wachtkamer A/B , u wordt door de medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) opgehaald.
Op dit blad vindt u als ouder en/of verzorger alle algemene informatie waarmee u uw kind kunt voorbereiden op het onderzoek. Een ouder kind kan deze informatie ook zelf lezen en zo meer te weten komen over het onderzoek. Voor uw kind is het bezoek aan het ziekenhuis waarschijnlijk een spannende gebeurtenis. Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Lees daarom deze informatie goed door en vertel uw kind:
- hoe het onderzoek verloopt
- hoe lang het duurt
- dat de tafel waarop uw kind ligt in een open tunnel wordt geschoven
- dat er in de tunnel licht brandt
- dat de onderzoeksruimte gewoon verlicht is
- dat uw kind tijdens het onderzoek heel stil moet liggen
- dat het apparaat tijdens het onderzoek een hard kloppend geluid maakt
- dat het maken van een MRI-scan geen pijn doet
- dat als uw kind tijdens het onderzoek contractvloeistof toegediend krijgt, dit via een infuus wordt toegediend. Het aanprikken van het infuus gebeurt op de kinderafdeling of kinderdagbehandeling en kan pijnlijk zijn. Als uw kind last heeft van ernstige angstgevoelens, kunt u gebruik maken van speciale begeleiding of extra uitleg door een pedagogisch medewerker van de kinderafdeling.
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging ,ook wel magneetscan genoemd. Bij een MRI-onderzoek worden, met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven, foto’s gemaakt van organen en weefsels in het lichaam. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de MBB'er. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling.
Voorbereiding
U meldt zich, samen met uw kind 30 minuten voor aanvang van uw afspraak aan de balie van Beeldvorming 1. Komt uw kind voor een MRI-onderzoek van de bovenbuik, lever, galblaas/galwegen en/of alvleesklier dan mag er drie uur vóór het afgesproken tijdstip niets meer gegeten of gedronken worden. Medicijnen mogen gewoon ingenomen worden.
Houdt u rekening met de volgende zaken:
- Zorg ervoor dat uw kind tijdens het onderzoek katoenen kleding (bv pyjama, joggingbroek) draagt, waar geen metaal(rits, label, drukknoop) in is verwerkt. Er mag geen metaal aan de kleding van uw kind zitten. Dit kledingadvies geldt ook voor ouder als deze mee in scanner moet
- Verwijder oog make-up bij uw kind (sommige make-up bevat metaaldeeltjes)
- Gedurende het onderzoek moet uw kind stil liggen, dit kan lang duren (30-45 minuten)
- Zorg ervoor dat u en uw kind geen metalen voorwerpen mee in de scanruimte nemen (sleutels, telefoon, sierraden, bankpasjes, hoorapparaat e.d.) Alle metalen voorwerpen dienen buiten de scanruimte te blijven.
- Neem een CD/DVD mee waar uw kind graag naar luistert/kijkt
Neem voor het onderzoek contact op indien u of uw kind
- zwanger bent of denkt te zijn
- een pacemaker, ICD , reveal, neurostimulator, kunsthartklep of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen in het lichaam heeft
- een metaalsplinter in de ogen/oogkas heeft
- gehoorbeentjes implantaten heeft
- een borstexpander/tissue expander heeft
- last van engtevrees heeft (iemand mag tijdens het onderzoek aanwezig zijn)
Het onderzoek
Op de afdeling Beeldvorming 1 meldt u zich bij de balie. De MBB’er komt u vervolgens ophalen uit de wachtkamer. Deze begeleidt u en uw kind naar de kleedkamer. Daar moet u alle metalen voorwerpen achterlaten. Vervolgens brengt de MBB’er u en uw kind naar de onderzoekskamer. Hier staat het MRI-apparaat. Uw kind neemt plaats op de onderzoekstafel of wordt daar door u opgelegd. Bij kleine kinderen is het soms handig dat u ook op de onderzoekstafel gaat liggen. Zo kunt u uw kind beter begeleiden. Om afbeeldingen te kunnen maken, wordt een zogenaamde spoel gebruikt. Deze spoel komt op, onder of om het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. Bij opnamen van het hoofd lijkt de spoel op een open helm, met een spiegeltje erop. Door dit spiegeltje kan uw kind, als het wakker is, u eventueel aankijken of naar een film kijken tijdens het onderzoek. U zit dan aan het hoofdeinde van het apparaat.
Het is de bedoeling dat uw kind zo ontspannen en stil mogelijk blijft liggen; wanneer hij of zij beweegt, mislukken de foto’s. We maken verschillende opnamen. Iedere opname duurt enkele minuten (maximaal 5). Ook tussen de opnamen door moet uw kind zo stil mogelijk blijven liggen. Op het moment dat de scan begint, verlaat de MBB'er de ruimte. Hij of zij kan u tijdens het onderzoek vanachter een ruit zien en houdt contact via een intercom. Tijdens de opnamen maakt het apparaat een hard kloppend geluid. Het maken van de opnamen duurt 30 tot 45 minuten.
Mocht uw kind voor een onderzoek onder narcose komen, dan kunt u tijdens het MRI onderzoek niet bij het onderzoek blijven. U verlaat de MRI ruimte zodra uw kind slaapt.
Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de eventueel aanwezige radioloog en/of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.

Contrastmiddel
Als toediening van contrastmiddel nodig is, gebeurt dat via een infuus. Direct na toediening van het contrast worden opnieuw een of meerdere foto’s gemaakt. In zeldzame gevallen komt overgevoeligheid voor contrastmiddel voor. Mocht uw kind allergische aandoeningen hebben, of in het verleden allergisch gereageerd hebben op een bepaalde stof of medicijn, meld dit dan voor het onderzoek.
Hoe kunt u uw kind begeleiden tijdens het onderzoek?
- Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn, kinderen voelen zich rustiger als de ouder rustig is.
- Richt uw aandacht op uw kind, het heeft uw steun nodig.
- Leg, als dat nodig is, tijdens de voorbereiding op het onderzoek nog eens uit wat er gaat gebeuren.
- Stel gerust vragen aan uw arts of de MBB’er wanneer u of uw kind iets niet begrijpt.
Patiënten die een MRI-onderzoek moeten ondergaan zijn soms bang dat zij in het MRI-apparaat opgesloten zitten en er niet uit kunnen. Ter geruststelling: het apparaat is aan de voor- en achterkant open, en het is altijd mogelijk de onderzoekstafel uit de MRI-tunnel te schuiven, ook bij stroomuitval.
Na het onderzoek
Na afloop van het MRI-onderzoek mag u met uw kind naar huis of terug naar de verpleegafdeling. Als uw kind bedlegerig is, haalt een verpleegkundige u op.
De uitslag
U krijgt de uitslag niet direct te horen. Het verslag wordt later gemaakt door de radioloog. In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de uitslag met u. Deze afspraak dient u zelf te maken.
Contact
Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming. Dan maken wij een nieuwe afspraak met u.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.
Afdeling Beeldvorming
043 - 387 75 00 , maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur
043 - 387 6917 / 043 - 387 6958 , In het weekend en na 18.30 uur