MUMC+

Folder

Een afwijking in de borst en/of oksel: informatie over de mammapoli

Uw huisarts of specialist heeft u verwezen naar de mammapoli van de polikliniek Oncologie, in het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+). ‘Mamma’ is het medische woord voor ‘borst’.

Polikliniek Oncologie

Misschien schrikt u: Waarom moet ik naar de polikliniek Oncologie, terwijl ik mogelijk geen borstkanker heb, maar een goedaardige afwijking in de borst? 

U gaat naar de polikliniek Oncologie, omdat daar een mammateam werkt. Dit team bestaat uit specialisten en verpleegkundigen die veel weten over goedaardige én kwaadaardige afwijkingen in de borst. Deze mensen werken samen met anderen binnen de polikliniek Oncologie. Zo kunnen we snel en goed bepalen wat u heeft en wat de beste behandeling is. De verschillende zorgverleners zitten dicht bij elkaar in de buurt, werken nauw samen en overleggen regelmatig. Daarom verwachten wij dat u minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen en dat de wachttijden korter zijn.

De mammapoli

We willen u zo snel mogelijk kunnen vertellen wat het knobbeltje/de afwijking in uw borst of oksel is. Om dat snel te weten te komen, plannen we een aantal onderzoeken achter elkaar. Dit betekent dat een bezoek aan de polikliniek een aantal uren kan duren. Soms lukt het niet om in 1 ochtend of middag de onderzoeken af te ronden. Dan moeten we voor bepaald extra onderzoek een nieuwe afspraak voor u maken.

De afspraak

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de polikliniek Oncologie. Neemt u alstublieft het volgende mee:

  • Patiëntenpas. Heeft u nog geen patiëntenpas, dan kunt u die laten maken bij Patiëntenregistratie op het Poliplein in het hoofdgebouw van het ziekenhuis.

Dit eerste bezoek aan de mammapoli is voor u heel spannend. U krijgt veel informatie. Het is belangrijk om deze informatie met iemand in uw omgeving te kunnen delen en verwerken. Daarom raden wij u aan om iemand mee te nemen.

Mammografie MUMC+

Anamnese en lichamelijk onderzoek

U wordt eerst gezien door de verpleegkundig specialist of mammacare verpleegkundige. Deze stelt vragen aan u over de klacht en over uw gezondheid tot nu toe. Dit heet een anamnese. Daarna wordt u lichamelijk onderzocht om te voelen of er iets in uw borst zit dat anders is dan de rest van de borst. Ook de lymfeklieren in uw oksel worden onderzocht. Na dit onderzoek hoort u welke onderzoeken hierna nodig zijn om te zien wat er in de borst aan de hand is. Alle  volgende onderzoeken gebeuren op de afdeling Radiologie.

Onderzoeken

De meest gebruikte manier om de borst te onderzoeken, is het maken van een mammografie. Dit zijn röntgenfoto’s van de borst. Er kan ook een contrastmammografie of een echografie worden gemaakt. Verder kunnen er cellen of weefsel worden weggehaald. Hieronder staat de uitleg over deze onderzoeken.

  • Bij een mammografie maakt een radioloog röntgenfoto’s van de borst. De radioloog kijkt meteen naar de beelden. Op röntgenfoto’s zijn ook heel kleine veranderingen in de borst te ontdekken. Daarom doen we dit onderzoek, ook al heeft röntgenstraling ook nadelen. Het is beter om op de dag van dit onderzoek geen bodylotion op uw bovenlichaam te smeren. Gebruik ook geen deo.
    U leest hier meer over in de patiëntenfolder “mammografie”.

  • Als u bent doorgestuurd vanuit het bevolkingsonderzoek, dan maken wij geen normale mammografie, maar een contrastmammografie. U leest hier meer over in de patiëntenfolder “mammografie”.

  • Naast de mammografie kan ook een echografie worden gemaakt. Hierbij maken we met geluidsgolven afbeeldingen van uw borst en oksel. We hebben een apparaatje dat deze geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. Dat apparaatje bewegen we over de huid van de borst. Om een goed contact te krijgen, smeren we de huid eerst in met gel. Bij een echografie worden geen röntgenstralen gebruikt. Het onderzoek is zonder risico’s en zonder pijn. Het maken van een echografie duurt ongeveer 10 minuten.

  • Mogelijk worden er cellen of weefsel weggehaald. Dit gebeurt met een punctie of biopsie. Bij een punctie prikt de radioloog met een naald in de afwijking in de borst. Bij een biopsie wordt weefsel weggenomen. Met een echografie kunnen we de juiste plaats voor een punctie of biopsie bepalen. Mocht het nodig zijn, dan wordt op die plaats een klein sneetje in de huid gemaakt. Dit gebeurt met een chirurgisch mesje. U krijgt een spuitje met plaatselijke verdoving voordat de arts het biopt afneemt. De cellen of het weefsel worden onderzocht in het laboratorium. De patholoog bepaalt dan of het om een goedaardige of kwaadaardige afwijking gaat. Lees hier meer over in de patiëntenfolder  “Mammapunctie en/of biopsie”.

Het bespreken van de uitslagen

Na de onderzoeken gaat u terug naar de polikliniek Oncologie en meldt u zich bij de balie waar u in de ochtend ook bent geweest. Daarna kunt u naar het Ontmoetingscentrum gaan en een kop koffie of thee drinken. De mammacare verpleegkundige haalt u daar op zodra de uitslagen van de mammografie en echografie in de computer staan.

De uitslagen van de mammografie en echografie krijgt u vaak op diezelfde dag. Het onderzoeken van cellen of weefsel duurt een paar dagen. U kunt vragen om een snellere uitslag daarvan. Dit wordt met u besproken. De afspraken worden voor u ingepland.

De rol van de mammacare verpleegkundige

De mammacare verpleegkundige is vanaf de eerste afspraak uw aanspreekpunt. Ook bij het bespreken van de uitslagen is de mammacare verpleegkundige aanwezig. Wordt uit de onderzoeken duidelijk dat er géén afwijking is, dan kunt u voor controle worden teruggestuurd naar het bevolkingsonderzoek of naar uw huisarts.

Is er een kwaadaardige afwijking gevonden? Dan zorgt de mammacare verpleegkundige voor de volgende afspraken. Zij helpt u en geeft u informatie vóór en na de operatie.

Ontmoetingscentrum

In het Ontmoetingscentrum kunt u terecht voor extra informatie. U kunt er vragen stellen aan de medewerkers of zelf informatie zoeken. Als u wilt, kunnen de medewerkers u in contact brengen met andere hulpverleners. Ook familieleden zijn van harte welkom in het Ontmoetingscentrum.

MUMC+

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt contact opnemen met de polikliniek Oncologie.

Polikliniek Oncologie:                043-387 64 00
Ontmoetingscentrum:              043-387 26 00

Bereikbaarheid

De polikliniek Oncologie van het MUMC+ zit niet in het hoofdgebouw, maar op niveau 5 van het Dr. Tansgebouw.

Website

www.oncologie.mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 8 februari 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-56