hoofdingang

Folder

Orale glucose tolerantie test

Onderzoek bij verhoogd risico of verdenking op zwangerschapsdiabetes

Samen met uw arts heeft u besloten om een Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) te laten doen. Dit omdat u een verhoogd risico op problemen heeft met de suikerstofwisseling tijdens uw zwangerschap. Ook bij verdenking van deze problemen wordt dit onderzoek gedaan.
Het onderzoek is meestal tussen de 24e en de 26e week van de zwangerschap.

Zwangerschap

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Baby’s van vrouwen met problemen van de suikerstofwisseling hebben meer kans te snel te groeien, waardoor er een hoger risico bestaat op bevallingsproblemen. Soms groeien deze ongeboren kinderen juist te traag. Dit hangt meestal samen met bijkomende bloeddrukproblemen bij de moeder. Vlak na de geboorte hebben kinderen van vrouwen met zwangerschapsdiabetes meer kans op een te laag suikergehalte in hun bloed.

Zwangerschapsdiabetes heeft te maken met het glucose- en insulinegehalte in het bloed.

 

Het hormoon insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit de bloedbaan in de cellen kan worden gepompt. Glucose is de belangrijkste brandstofbron voor onze cellen. Bij zwangerschapsdiabetes is er vaak wel genoeg insuline maar zijn de weefsels ongevoelig voor de opname van glucose. Hierdoor is de glucosewaarde in het bloed te hoog.
U hebt een grotere kans op zwangerschapsdiabetes als er in uw familie diabetes voorkomt of als uw eerdere kinderen een hoog geboortegewicht hadden voor de zwangerschapstermijn. Verder is de kans groter wanneer u bij een vorige zwangerschap zwangerschapsdiabetes had of wanneer een van uw kinderen al voor de geboorte is overleden. De kans op zwangerschapsdiabetes is ook groter als u te zwaar bent.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn, dat wil zeggen dat u de avond voor de test na 22:00 uur niets meer mag eten en drinken.
Wij verwachten u op afspraak ’s morgens tussen 07:15 en 08:30 uur op het Transmuraal Vrouwen Dagcentrum van het ziekenhuis, op niveau 2. Dit is vooraf met u besproken.

Het onderzoek bestaat uit urineonderzoek, een orale glucose tolerantie test (OGTT), bloeddrukmetingen en, als dit noodzakelijk is, een groei-echo.

Een urineonderzoek

Wij vragen u (nuchtere) ochtendurine mee te nemen. U krijgt een potje mee van het Transmuraal Vrouwen Dagcentrum of uw zorgverlener, om de urine thuis op te vangen. U mag het urinepotje bij binnenkomst inleveren bij de secretaresse of de verpleegkundige.

Orale glucose tolerantie test

Eerst neemt de verpleegkundige een aantal buisjes bloed bij u af. Hieruit wordt de nuchtere glucose, hemoglobine, lever- en nierfunctie en de cholesterolwaarde bepaald. Daarna krijgt u een suikerdrankje te drinken. Het drankje bevat 75 gram glucose. Eén uur en twee uur na het drinken van het suikerdrankje wordt er nog bloed bij u afgenomen. Na de laatste bloedafname krijgt u een broodmaaltijd aangeboden van het ziekenhuis. U kunt er ook voor kiezen om op eigen kosten in het Bezoekersrestaurant te ontbijten. Ongeveer 1,5 uur na de laatste bloedafname zijn alle testuitslagen bekend.

Groei-echo

Hebt u de laatste 2 weken geen groei-echo gehad, dan maken wij deze echo.

Bloeddruk meten

Wij meten een half uur uw bloeddruk. Hiervoor bent u een half uur aangesloten aan een bloeddruk meter.

De uitslag

De verpleegkundige bespreekt met u de uitslag van het onderzoek en het verdere beleid. Is de uitslag niet afwijkend, dan volgt u alleen uw routine controles.
Bij een afwijkende uitslag krijgt u voedingsadviezen en houdt u zelf thuis gedurende één dag per week een glucose dagcurve bij.
Dit betekent dat u deze dag 4 keer uw suikergehalte thuis, door middel van een vingerprik, controleert. De verpleegkundige informeert u hoe u dit thuis moet doen.
Uw verloskundig zorgverlener wordt na het onderzoek op de hoogte gesteld van de resultaten.

Contact

Hebt u het lezen van deze informatie of over het onderzoek nog vragen, neem dan contact met ons op.

Transmuraal Vrouwen Dagcentrum
043-387 41 45 op werkdagen van 08:00-15:30uur

E-mail: dagcentrum.verloskunde@mumc.nl

Websites

Laatst bijgewerkt op 24 mei 2023