Mumc+ foto online folders

Folder

Heup: Marcaïnisatie

Onderzoek van de heup

Uw arts heeft u doorverwezen om een onderzoek van de heup te ondergaan om zo de klachten in de heup en/of benen te verklaren. Dit onderzoek vindt plaats in het Chirurgisch Dagcentrum. U vindt de afdeling Chirurgisch Dagcentrum op niveau 2.

Wat is marcaïnisatie?

Een marcaïnisatie is een onderzoek waarbij een injectie met verdovende vloeistof (Marcaïne) en ontstekingsremmer (Kenacort) in het heupgewricht gegeven wordt. Deze stoffen hebben geen bijwerkingen die schadelijk zijn voor het gewricht. Door de injectie wordt het heupgewricht tijdelijk gevoelloos gemaakt. Dit wordt gedaan om te testen of de pijnklachten na de injectie minder worden of verdwijnen. Hierdoor wordt het mogelijk om een pijnlijke aandoening van de heup te onderscheiden van andere aandoeningen die in de buurt van de heup tot soortgelijke klachten kunnen leiden.

marcaïnisatie

Voorbereiding

  • Neem een begeleider mee, want u kunt na de behandeling wat hulp gebruiken. Na de behandeling mag u de resterende dag geen auto rijden.
  • Meld van tevoren aan uw behandelend arts als u overgevoelig bent voor contrastvloeistof, jodium of pleisters.
  • Draag geen sieraden.
  • Neem altijd uw ponskaartje en afsprakenkaart mee naar uw afspraak.

Gang van zaken

Nadat u zich bij de balie van het Chirurgisch Dagcentrum heeft gemeld, wordt u ingeschreven. Daarna kunt u in de wachtkamer plaatsnemen. Een verpleegkundige haalt u daar op en brengt u naar een kleedkamer. Voor de behandeling is het noodzakelijk dat u zich volledig uitkleedt en een operatiejasje aantrekt. Dit jasje sluit aan de achterkant met een drukknoop. U krijgt een muts op en sloffen voor uw voeten. Muts en sloffen liggen klaar in de kleedkamer. Als u zich hebt omgekleed, brengt de verpleegkundige u naar de behandelkamer.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Voordat het onderzoek begint, neemt u plaats op de onderzoekstafel. Er is ook een röntgendoorlichtingsapparaat aanwezig. Op deze manier kan tijdens het prikken de positie van de injectienaald worden gevolgd. De arts desinfecteert de huid en brengt onder röntgendoorlichting de injectienaald in de heup. Om er zeker van te zijn dat de injectienaald het heupgewricht heeft bereikt, wordt een kleine hoeveelheid contrastmiddel in het gewricht gespoten. Daarna wordt via dezelfde naald het heupgewricht ingespoten met verdovende en ontstekingsremmende vloeistof. Het totale onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Pijnverlichting kan optreden direct na de marcaïnisatie maar kan ook later optreden. De pijnverlichting kan van korte duur zijn.

Na het onderzoek

U mag na 15 minuten naar huis. Na een marcaïnisatie is het belangrijk dat u tijdens de eerste paar uren juist die activiteiten doet of juist die bewegingen maakt die voor de marcaïnisatie de meeste pijnklachten veroorzaakten. Het is dus het beste om meteen weer in beweging te komen. Er kan een kortdurende krachtsvermindering optreden. Daarnaast kan de heup twee of drie dagen iets stijf of pijnlijk aanvoelen.

Poliklinische controle na het onderzoek

Tussen twee à zes weken na het onderzoek vindt er een poliklinische controle bij uw behandelend arts plaats. Deze afspraak maakt u zelf op de dag van het onderzoek bij de balie van polikliniek Orthopedie. Het is van belang dat u bij de poliklinische controle de behandelend arts kunt vertellen wat het effect van de injectie op uw klachten is geweest.

Na de marcaïnisatie houdt u daarom een soort van ‘dagboek’ bij waarin u noteert of de klachten verminderd zijn of verdwenen, op welk tijdstip dit gebeurde, of dit veranderde bij activiteiten of in rust en hoe lang dit heeft geduurd.

Contact

Bij complicaties, zoals het ontstaan van een zwelling, kunt u altijd contact opnemen met het ziekenhuis.

Tijdens kantooruren belt u de polikliniek Orthopedie, telefoonnummer: 043-387 69 00.
Buiten kantooruren kunt u terecht bij de Spoedeisende Hulp . 
Telefoonnummer 043-387 67 00.


Bent  u verhinderd voor het onderzoek, geef dit dan zo snel mogelijk door aan het Chirurgisch Dagcentrum. Telefoonnummer 043-387 24 00 / 043-387 14 00.

Wanneer u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, stel deze dan gerust. De medewerkers van het Chirurgisch Dagcentrum beantwoorden uw vragen graag.

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-724