_

Folder

Artrografie

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Algemeen

U bent door uw behandelend arts doorverwezen naar de afdeling Beeldvorming voor een onderzoek van een gewricht, een Artrografie. In deze folder krijgt u informatie die voor u belangrijk is bij de voorbereiding van het onderzoek en het onderzoek zelf.

U wordt verwacht op locatie Beeldvorming 3, niveau 3 van het Maastricht UMC+. Volg H-3 / lift H - niveau 3 (rood).

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming. Dan maken wij een andere afspraak met u.

Artrografie

Wat is een artrografie

Bij een artrografie wordt met behulp van röntgendoorlichting het gewricht aangeprikt en krijgt u contrastvloeistof ingespoten.

Aansluitend zal beeldvormend onderzoek plaatsvinden middels Röntgenfoto's, MRI of CT. Ook kan er tijdens de beeldvorming gewrichtsvocht afgenomen worden.

Voorbereiding algemeen

Bij een artrografie hoeft u niet nuchter zijn.

Laat sieraden en waardevolle spullen thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het kwijtraken van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

 

Voorbereiding MRI en/of CT

Informatie over MRI en/of CT  vindt u in onze patiënten folders. Deze zijn te verkrijgen bij de balie van de afdeling Beeldvorming, en te vinden op de website van het ziekenhuis.

https://www.mumc.nl/patient-bezoeker/specialismen-afdelingen/radiologie/patientenfolders

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.
  • Als u een pacemaker, een inwendige insuline pomp of een neurostimulator heeft, kunt u in principe geen MRI-onderzoek ondergaan.
  • Heeft u last van allergieën? Graag voor het onderzoek melden aan de laborant.

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.

Het onderzoek

U meldt zich aan de balie van de afdeling Beeldvorming (locatie Beeldvorming 3).

U neemt plaats in de wachtruimte waar de Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er) u ophaalt. De prikplek wordt gedesinfecteerd en de radioloog prikt het gewricht aan onder röntgen doorlichting. Als de naald op de goede plek zit, brengt hij via deze naald contrastvloeistof in. Ook kan op aanvraag vóór het inspuiten van contrastvloeistof, gewrichtsvocht worden opgezogen en opgestuurd worden naar het laboratorium voor verder onderzoek.

Afhankelijk van het gevraagde onderzoek krijgt u nogmaals contrastvloeistof ingespoten. Uw gewricht wordt nu verder onderzocht met een MRI onderzoek of een CT onderzoek.
De MRI-scanner en CT-scanner staan in een andere ruimte. Wij verwijzen u naar de juiste locatie als dit voor u van toepassing is.

Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de radioloog en/of MBB'er.

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Heeft u aansluitend een MRI onderzoek dan bent u ruim anderhalf uur op onze afdeling.

Na het onderzoek

Uw lichaam neemt het contrastmiddel op en verwijdert dit via transpiratievocht en de urine weer uit uw lichaam. Dit duurt ongeveer één dag. Het is beter om na het onderzoek het gewricht niet te zwaar te belasten. Er kan enige stijfheid van het gewricht optreden.

Omdat u last kunt hebben van het gebied waar de behandeling is gedaan, raden wij u af om een auto te besturen. Daarnaast kan een autoverzekeraar problemen hebben met het feit dat u na deze behandeling zelf een auto bestuurt.

Mogelijke complicaties

Omdat er contrastvloeistof in uw gewricht is ingespoten kan dit tijdelijk dik en minder stabiel zijn. Wij adviseren u het gewricht op de dag van het onderzoek minder te belasten.

De uitslag

De uitslag van dit onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. De afspraak met de behandelend arts maakt u zelf.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.
Afdeling Beeldvorming 043 – 387 75 00 op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur.

Laatst bijgewerkt op 27 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-835