Uw kind heeft een afspraak bij de afdeling Beeldvorming voor een CT-scan.
In deze folder geven wij u alle informatie waarmee u uw kind kunt voorbereiden op het onderzoek.
Een ouder kind kan deze informatie zelf lezen en zo meer te weten komen over het onderzoek.
CT is een afkorting van Computed Tomography. Met röntgenstralen en een computer worden beelden gemaakt. Tijdens het onderzoek ligt uw kind stil op een onderzoekstafel die in een open ring schuift. De ring is ongeveer 50 cm diep. In de ring draait de röntgenbuis rond waarmee de beelden worden gemaakt. Dat maakt enig lawaai, alsof een wasmachine draait. Uw kind ziet en merkt er niets van.
U blijft bij uw kind in de scanruimte. U krijgt een loodschort aan. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
De CT-scan wordt gemaakt op diverse locaties in het ziekenhuis. Kijk op uw afsprakenbrief waar u moet zijn.

Voorbereiding algemeen
Voor een CT-scan van het hoofd, de hals, de longen of het skelet is geen specifieke voorbereiding noodzakelijk. Komt uw kind voor een CT-scan van de buikorganen, dan moet u rekening houden met de volgende voorbereiding.
Voorbereiding CT-scan van de buik
Water drinken
Op de dag van het onderzoek mag uw kind een licht(e) ontbijt/maaltijd/laatste voeding eten. Om buikorganen goed zichtbaar te maken op een CT-scan, moeten de maag en darmen van uw kind gevuld zijn met water. Daarom is het nodig dat uw kind een half uur voor het onderzoek start met het drinken van water. De maag en darmen van uw kind raken zo gevuld met water, waardoor ze goed te onderscheiden zijn van andere organen. Hoeveel uw kind moet drinken is afhankelijk van de leeftijd (zie tabel).
Let op!
Wij verzoeken u om de volgende voorschriften nauwkeurig op te volgen
U kind drinkt 30 minuten voor het onderzoek:

Gebruik van jodiumhoudend contrastmiddel
Soms is het nodig voor het onderzoek om contrastmiddel met jodium toe te dienen. Dat gebeurt via een infuus in de arm van uw kind. Door contrastmiddel krijgt de radioloog een nog duidelijker beeld van het te onderzoeken lichaamsdeel.
Of uw kind contrastmiddel krijgt toegediend, is niet altijd bekend voor de CT-scan. Mogelijk besluit de radioloog dit pas tijdens het onderzoek.
Voor kinderen tot 12 jaar, van wie wij van tevoren wél weten dat zij contrastmiddel krijgen, maken wij een afspraak op de kinderpoli. Hier krijgt uw kind, voorafgaand aan de CT-scan, een infuus in de arm. In alle andere gevallen brengt de laborant het infuus in op afdeling Beeldvorming. Heeft uw kind last van allergieën, astma of eczeem? Vertel dit voor het onderzoek aan de laborant.
Na het inspuiten van het contrastmiddel kan uw kind een metaalsmaak proeven en een warm gevoel krijgen door het hele lichaam.
Het onderzoek
De laborant haalt u en uw kind op in de wachtkamer en legt uit wat er gaat gebeuren.
Het is belangrijk dat uw kind tijdens de CT-scan zo ontspannen en stil mogelijk blijft liggen. Bewegingen storen de opnamen. Soms helpen wij daarbij door bijvoorbeeld het hoofd vast te maken met een klittenbandje en te ondersteunen met kussentjes langs de oren. Baby’s kunnen we met behulp van een vacuümkussen ondersteunen. De laborant bedient de CT-scanner vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoekskamer. U kunt met de laborant spreken via een intercom. Tijdens het hele onderzoek kan hij/zij u en uw kind zien en horen.
Na het onderzoek
Als uw kind een CT-scan zónder contrastmiddel heeft gehad, kunt u direct na het onderzoek met uw kind naar huis of terug naar de verpleegafdeling. Heeft uw kind contrastmiddel gehad, dan vragen wij u om na de scan nog 15 minuten met uw kind ter observatie in de wachtkamer plaats te nemen. Als uw kind last heeft van allergieën bijvoorbeeld hooikoorts, astma of eczeem, dan vragen wij u en uw kind 30 minuten ter observatie plaats te nemen. Als alles goed blijft mag uw kind naar huis of terug naar de verpleegafdeling. Uw kind mag weer eten en drinken, tenzij hierover andere afspraken met u zijn gemaakt.
Complicaties/bijwerkingen
Als uw kind contrastmiddel ingespoten kreeg, adviseren wij u om uw kind na het onderzoek een paar glazen water extra te laten drinken. Zo verdwijnt het contrastmiddel via de urine weer snel uit het lichaam. Heeft uw kind om medische redenen een vochtbeperking of krijgt hij/zij vocht toe gediend via een infuus, dan hoeft uw kind deze extra hoeveelheid niet te drinken.
De uitslag
U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw kinderarts. De afspraak met uw arts maakt u zelf.
Contact
Kunt u niet komen of heeft u vragen? Bel dan met onze afdeling.
Afdeling Beeldvorming, Radiologie
043-3877500
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur