

U komt binnenkort naar de afdeling Beeldvorming voor een defaecografie. Een defaecografie is een onderzoek dat helpt bij het beoordelen van de werking van uw bekkenbodem, endeldarm en anus tijdens het poepen.
Bij dit onderzoek gebruiken we röntgen doorlichting en contrastmiddelen. Zo kunnen we bewegende beelden maken van de dunne darm, anus en de endeldarm.
Röntgenstralen gaan door uw lichaam zonder dat u hier iets van merkt. Wilt u meer weten over röntgenstraling? Lees dan de folder "Röntgenstraling en radioactieve stoffen".
U meldt zich aan de balie van de afdeling Beeldvorming, Locatie Beeldvorming 3, volg route H-3 / lift H niveau 3 (rood)
In verband met de voorbereiding vragen wij u 1 uur voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
Voorbereiding
Voor dit onderzoek is het belangrijk om de dunne darm te kunnen zien op de röntgenbeelden. Hiervoor drinkt u 1 uur vóór het onderzoek een beker met dun vloeibaar contrastmiddel met barium. De baliemedewerker geeft u een flesje met dit contrastmiddel als u zich aanmeldt. Ook krijgt u een klysma met een gebruiksaanwijzing. Het laatste stuk van de darm moet goed schoon zijn. U gaat een half uur voor het onderzoek naar het toilet en gebruikt het klysma volgens de gebruiksaanwijzing. Probeer zo veel mogelijk te poepen.
Voor een defaecografie hoeft u niet nuchter te zijn. U mag gewoon eten en drinken.
Wat u altijd moet melden
Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.
Medicijnen
U kunt uw medicijnen op de normale wijze blijven innemen.
Het onderzoek
De laborant haalt u op in de wachtkamer en geeft uitleg over het onderzoek. Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de assistent of laborant. U maakt uw onderlichaam vrij en trekt een papieren schort aan. In de röntgenkamer zit u eerst op een toilet voor het röntgenapparaat. We kijken of u goed zit en we kijken of de dunne darm en de endeldarm goed in beeld zijn.
Daarna ligt u op een onderzoekstafel. Bij vrouwen brengen we eerst met een dun slangetje een kleine hoeveelheid contrastmiddel in de vagina. De vagina ligt vlak voor de endeldarm. Hierna brengt de assistent via een slangetje in de anus een dikkere gel met witte barium in het laatste stuk van de darm. Deze gel bootst de poep na bij het onderzoek.
Dan neemt u weer plaats op het toilet voor het röntgenapparaat. We maken bewegende beelden van de endeldarm tijdens verschillende opdrachten zoals optrekken, op de hand blazen en persen. De assistent vertelt van tevoren wat u moet doen.
Het onderzoek zelf duurt meestal niet lang, maar het kan ongemakkelijk of gênant aanvoelen. Als u niet goed leeg kan poepen of de dunne darm is niet ver genoeg gevuld, vragen wij u soms om na een uur terug te komen.
Na het onderzoek
In de kleedkamer kunt u gebruik maken van het toilet. Hier kunt u zich ook wassen.
De contrastvloeistof verlaat het lichaam via de poep. Deze zal dan wit zijn.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw arts. De afspraak met uw arts maakt u zelf.
Complicaties en bijwerkingen
Het bariumcontrast kan verstoppingsklachten
(obstipatie) geven. Dit kunt u voorkomen door na
het onderzoek 1 tot 2 liter water extra te drinken.
Dit hoeft u niet in één keer te drinken, maar verspreid over de dag. Neem als het nodig is een laxeermiddel.
Contact
Kunt u niet komen of heeft u vragen? Bel dan met onze afdeling.
Afdeling Beeldvorming, Radiologie
043-387 75 00
op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur