kind

Folder

Röntgenonderzoek van de slokdarm, maag of darmen bij kinderen

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Uw kind heeft een afspraak bij de afdeling Beeldvorming voor een onderzoek van de slokdarm, maag of darmen.
In deze folder geven wij u alle informatie waarmee u uw kind kunt voorbereiden op het onderzoek.
Een ouder kind kan deze informatie zelf lezen en zo meer te weten komen over het onderzoek.

U vindt de afdeling Beeldvorming op niveau 3, Locatie Beeldvorming 3, volg route H-3 / lift H niveau 3 (rood)

Teddyberen ziekenhuis

Bij dit onderzoek gebruiken we röntgen doorlichting en een contrastmiddel.  Zo kunnen we bewegend beeld vastleggen van de slokdarm, maag of de darmen. Röntgenstralen gaan door het lichaam zonder dat uw kind hier iets van merkt.

Wilt u meer weten over röntgenstraling? Lees dan de folder "Röntgenstraling en radioactieve stoffen". 

Voorbereiding

Voor het onderzoek van de slokdarm, maag en de darmen moet uw kind nuchter zijn. Dat betekent dat uw kind vanaf tenminste 3 uur voor het onderzoek niet meer mag eten en drinken. Een zuigeling mag tot 3 uur voor het onderzoek de laatste voeding krijgen. Neem 1 flesje mee voor na het onderzoek. Als het kind niet nuchter is, kan het onderzoek helaas niet doorgaan. 

Het onderzoek

De laborant haalt u op in de wachtkamer en legt uit wat er gaat gebeuren. Heeft u nog vragen? Stel ze gerust.
Uw kind doet de schoenen en kleding uit. Ondergoed en sokken mogen aanblijven. U blijft als ouder of begeleider in de kamer bij het kind. U krijgt een loodschort aan. Dit is een speciale jas waar geen röntgenstralen doorheen gaan. 

Röntgenfoto's van de slokdarm en maag

Uw kind ligt op de onderzoekstafel. Om de slokdarm en maag goed te zien, is een contrastmiddel met barium of jodium nodig. Hoe we deze contrastvloeistof geven, hangt af van de leeftijd van het kind.

Zuigelingen en kinderen tot 3 jaar krijgen normaal gesproken een neusmaagsonde. De kinderradioloog brengt een dun slangetje via de neus tot in de maag. Via deze sonde spuiten we langzaam het contrast in tot de maag gevuld is. Hiervan worden onder doorlichting foto’s en bewegende beelden gemaakt. Uw kind moet hiervoor verschillende houdingen aannemen. U kunt uw kind helpen bij het draaien wanneer de kinderradioloog dit aangeeft.

Kinderen vanaf ongeveer 3 jaar kunnen het contrast meestal zelf drinken. Soms is het ook voor oudere kinderen nodig om een neusmaagsonde te plaatsen. De kinderradioloog legt uit hoe ze moeten liggen of staan en draaien voor het maken van de foto's. 

Röntgenfoto's van de dunne darm

Dit onderzoek start net als het röntgenonderzoek van de slokdarm en maag en duurt ongeveer 1 uur.  De contrastvloeistof gaat door alle dunne darmlissen tot aan de dikke darm. Dit heeft tijd nodig. Soms wacht u samen met uw kind na de eerste foto's in de wachtkamer. U komt dan na een half uur of na 1 uur terug voor een foto van de buik. Tussendoor kan uw kind zich omkleden.

Röntgenfoto's van de dikke darm (colon)

Voor een onderzoek van de dikke darm moet ook het ondergoed uit. Uw kind krijgt dan een papieren schort om aan te trekken.
Uw kind ligt op de zij op de onderzoekstafel. De kinderradioloog brengt een dun slangetje in de anus. Via dit slangetje wordt het contrast met barium (dik vloeibaar) of jodium (waterig) ingebracht. We vragen uw kind een paar keer te draaien om de hele dikke darm goed te kunnen vullen. U kunt uw kind helpen bij het draaien wanneer de kinderradioloog dit aangeeft. Meteen na het onderzoek mag uw kind naar de WC om het contrast weer kwijt te raken.

Het onderzoek
Röntgenapparaat

Na het onderzoek

Aan het eind van het onderzoek kunt u uw kind weer aankleden. U hoort van de kinderradioloog of u naar huis mag gaan of terug naar de verpleegafdeling. Soms zijn er nog extra foto's op een later tijdstip nodig.

Complicaties of bijwerkingen

De contrastvloeistof verlaat het lichaam via de ontlasting. De ontlasting van uw kind kan wit zijn. Het bariumcontrast kan verstoppingsklachten (obstipatie) geven. Dit kunt u voorkomen door na het onderzoek uw kind meer te laten drinken. Bijvoorbeeld 3 glazen water extra verspreid over de dag. Ook kunt u een licht laxerend dieet zoals pruimen, Roosvicee Pruimen of vergelijkbaar geven.

Heeft uw kind contrast met jodium gehad? Dan kan uw kind tijdelijk last van diarree krijgen.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw kinderarts. Als u nog geen afspraak heeft, maakt u deze zelf.

MosaKids

Contact

Kunt u niet komen of heeft u vragen? Bel dan met onze afdeling.

Afdeling Beeldvorming, Radiologie
043-3877500
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 11 januari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-870