_

Patiëntinformatie

Röntgenfoto’s van de slokdarm en/of de maag bij kinderen

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Algemeen

Uw kind is doorverwezen naar de afdeling Beeldvorming voor een onderzoek van de slokdarm en/of de maag.
Op dit blad krijgt u als ouder en/of verzorger alle informatie waarmee u uw kind kunt voorbereiden op het onderzoek. Een ouder kind kan deze informatie zelf lezen en zo meer te weten komen over het onderzoek.

Het onderzoek vindt plaats op locatie Beeldvorming 3. 
Volg H-3 / lift H-niveau 3 (rood).

Afb

 

Bij dit onderzoek wordt onder röntgen doorlichting en met behulp van een contrastmiddel de slokdarm en maag in beeld gebracht en beoordeeld. U blijft gedurende het onderzoek bij uw kind.

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming. Dan maken wij een andere afspraak met u.

Voorbereiding

Uw kind moet nuchter zijn. Dat betekent dat uw kind drie uur van tevoren niet meer mag eten en drinken. Niet alleen omdat de maag van uw kind bij dit onderzoek leeg moet zijn, maar ook omdat uw kind een beetje honger moet hebben. Het is belangrijk dat u voor het onderzoek zelf iets te eten of drinken meeneemt, iets dat uw kind lekker vindt. Ook is het belangrijk dat u een flesje, drinkbekertje, of lepeltje van thuis meeneemt zodat uw kind de voeding op de gebruikelijke, vertrouwde manier krijgt toegediend.

Voor een zuigeling geldt dat de laatste voeding minimaal drie uur voor het onderzoek gegeven mag worden. Als het kind niet nuchter is, kan het onderzoek helaas niet doorgaan.

Het belang van voorbereiden: informatie voor ouders

Belangrijk is dat uw kind weet waarom hij/zij een onderzoek krijgt. Door uw kind voor te bereiden op een onderzoek krijgt uw kind grip op de situatie en neemt u onzekerheden en angsten weg. Onzekerheid geeft spanning en maakt uw kind angstig. Een eerlijke voorbereiding is minder beangstigend dan iets vaag weten en voorkomt of neemt fantasieën weg.

Door uw kind waarheidsgetrouw te informeren blijft het vertrouwen in de ouders bestaan. Vertel uw kind wanneer iets pijn doet en wanneer niet. Ook mag uw kind best huilen. Belangrijk is dat u het kind hierin ondersteunt.

Als steun mag uw kind altijd zijn of haar favoriete knuffel meenemen! Wij vragen u tevens een aantal kartonnen pakjes met het favoriete drankje van uw kind mee te nemen. Op deze wijze is drinken tijdens het onderzoek voor uw kind gemakkelijker. Het kan voorkomen dat er een neussonde voor het toedienen van contrastmiddel geplaatst moet worden.

Het onderzoek

De medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige MBB'er haalt u op in de wachtkamer en legt uit wat er gaat gebeuren. Uw kind moet zich voor het onderzoek uitkleden, behalve het ondergoed en de sokken. U blijft als ouder en/of verzorger in de kamer bij het kind. U krijgt een loodjas aan.

Uw kind komt op de onderzoekstafel liggen en wordt door ouder en/of verzorger goed vastgehouden en moet de contrastvloeistof drinken. Daarna worden de foto’s gemaakt. Uw kind moet hiervoor verschillende houdingen aannemen. U kunt uw kind helpen bij het draaien wanneer de radioloog dit aangeeft.

Wij vragen u tevens een aantal kartonnen pakjes met het favoriete drankje van uw kind mee te nemen. Op deze wijze is drinken tijdens het onderzoek voor uw kind gemakkelijker. Het kan voorkomen dat er een neussonde voor het toedienen van contrastmiddel geplaatst moet worden. Als uw kind zelf niet goed kan drinken, kan de radioloog besluiten een dun slangetje (maagsonde) in de maag te leggen. Bij zuigelingen wordt altijd een maagsonde gegeven. De radioloog brengt de dunne maagsonde via de neus in. Door deze sonde wordt de contrastvloeistof in de maag gebracht. Hierna worden de foto’s gemaakt. Na afloop van het onderzoek wordt de vloeistof via de sonde weer zo veel mogelijk uit de maag gezogen en wordt de sonde verwijderd.

Tijdens het onderzoek zelf kunt u of uw kind ook nog vragen stellen aan de aanwezige radioloog en/of MBB’er. Kinderen voelen zich rustiger als de ouder rustig is. U hoeft daarom ook niet bij het onderzoek aanwezig te zijn als u zichzelf hierbij niet prettig voelt. Uw kind kan uw spanning overnemen waardoor het bang of angstig wordt. Voelt u zich onrustig, dan kunt u beter even op de gang wachten.

Het onderzoek

Na het onderzoek

Aan het eind van het onderzoek kunt u uw kind weer aankleden en hoort u van radioloog of MBB’er of u direct met uw kind naar huis mag gaan.

Complicaties/bijwerkingen

De contrastvloeistof verlaat het lichaam via de ontlasting. De volgende dag kan de ontlasting van uw kind wat witter zijn dan anders. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid contrast die uw kind heeft gehad. Bij grotere hoeveelheden contrast kan obstipatie optreden. Dit kan voorkomen worden door na het onderzoek uw kind veel te laten drinken of een licht laxerend dieet zoals pruimen, roosvisé laxo of vergelijkbaar te geven.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van de behandelend arts. De afspraak met de behandelend arts maakt u zelf.

Contact

Voor vragen kunt u bij ons terecht. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur telefonisch bereikbaar.

Afdeling Beeldvorming
043-387 75 00 werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021