_

Patiëntinformatie

Röntgenfoto’s van de slokdarm en/of de maag

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Algemeen

U bent door uw behandelend arts doorverwezen naar de afdeling Beeldvorming voor röntgenfoto’s van de slokdarm en/of maag.
Op dit blad krijgt u alle informatie die voor u belangrijk is bij de voorbereiding van het onderzoek en het onderzoek zelf.

U vindt de afdeling Beeldvorming op niveau 3 van het Maastricht UMC+. 
Volg H-3 / lift H-niveau 3 (rood).

Het onderzoek

Bij dit onderzoek wordt onder röntgendoorlichting en met behulp van een contrastmiddel de slokdarm en/of maag in beeld gebracht en beoordeeld. Röntgenstralen gaan door uw lichaam zonder dat u hier iets van merkt.

Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de aanwezige radioloog en/of medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige.

Voorbereiding

Om slokdarm en maag goed zichtbaar te maken is het noodzakelijk dat de maag helemaal leeg is.

Let op!

Het is belangrijk en noodzakelijk voor dit onderzoek dat u de volgende instructies goed leest en opvolgt:

  • Vindt het onderzoek vóór 12.00 uur in de ochtend plaats, dan mag u de avond voor het onderzoek vanaf 22.00 uur tot na het onderzoek niet meer eten en drinken. Ook kauwgum is niet toegestaan.

 

  • Vindt het onderzoek ná 12.00 uur in de middag plaats, dan mag u op de dag van het onderzoek om 08.00 uur een beschuitje met jam en een kopje thee.
  • Verder mag u tot na het onderzoek niet meer eten en drinken. Ook kauwgum is niet toegestaan.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.

Medicijnen

Uw medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen met een slokje water.
Heeft u diabetes en heeft u vragen of problemen met nuchter blijven, neem dan contact op met de diëtist van het Maastricht UMC+.

Het onderzoek

Om de slokdarm en maag goed zichtbaar te maken, krijgt u contrastmiddel te drinken. Bij onderzoek van de slokdarm worden foto’s gemaakt terwijl u het contrastmiddel drinkt. Daarom worden deze foto’s ook wel slikfoto’s genoemd. Dit duurt ongeveer een half uur. Bij onderzoek van de maag moet u na het drinken van het contrastmiddel verschillende houdingen aannemen, staand en liggend. Het apparaat beweegt met u mee en de medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB'er) helpt u met de juiste houding. Dit onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

Als u witte bariumpap als contrastmiddel heeft gedronken adviseren wij u na het onderzoek één à twee liter water te drinken. U kunt verspreid over de dag het water drinken, dus niet alles in één keer. Moet u zich om medische redenen aan een vochtbeperking houden dan hoeft u deze extra hoeveelheid niet te drinken.
Neem indien nodig een laxeermiddel. U kunt dit overleggen met de radioloog die het onderzoek uitvoert.

Complicaties/bijwerkingen

De eerste dagen na het onderzoek kunt u resten van het witte contrastmiddel aantreffen in de ontlasting. (Hiervan heeft u geen klachten.) Treden er na de behandeling thuis toch klachten van verstopping op, neem dan contact op met uw huisarts of behandelend arts.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek van slokdarm en/of maag krijgt u van de behandelend arts, nadat de radioloog de foto’s heeft beoordeeld. De afspraak met de behandelend arts moet u zelf maken.

Contact

Heeft u na het lezen van dit informatieblad nog vragen, neem dan contact met ons op.
De afdeling Beeldvorming is van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur telefonisch bereikbaar.

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming. Dan maken wij een andere afspraak met u.

Afdeling Beeldvorming
043-387 75 00 werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur

Afdeling Diëtetiek
043-387 51 89 werkdagen tussen 09.30 en 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 12 maart 2021