_

Patiëntinformatie

Röntgenfoto’s van de blaas of urinebuis

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Algemeen

U of uw kind bent door uw behandelend arts doorverwezen voor röntgenopnamen van de blaas, het mictiecystogram óf van de urinebuis (plasbuis), een retrograde urethrografie.

Op dit blad krijgt u alle informatie die voor u belangrijk is bij de voorbereiding van het onderzoek en het onderzoek zelf.

U vindt de afdeling Beeldvorming op niveau 3 van het Maastricht UMC+. Volg H-3 / lift H-niveau 3 (rood).

Onderzoek op de afdeling Radiologie

Wat is een onderzoek van de blaas of urinebuis

Bij een röntgenonderzoek van de blaas of urinebuis maken röntgenstralen de blaas of urinebuis, die gevuld is met contrastmiddel, zichtbaar op een foto of filmopname. Röntgenstralen gaan door uw lichaam zonder dat u er iets van merkt. Het onderzoek is niet gevaarlijk voor u of uw kind.

Wat u altijd moet melden

Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.

Voorbereiding volwassenen

Voor het blaasonderzoek is het noodzakelijk dat uw blaas helemaal leeg is. Ga daarom vlak voor het onderzoek naar het toilet. Bij het onderzoek van de urinebuis is dit niet per se nodig, maar het is onprettig om het onderzoek met een volle blaas te beginnen.

Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Voorbereiding kinderen bij blaasonderzoek (mictiecystogram)

Bij kinderen is het juist beter als de blaas niet helemaal leeg is. Laat u uw kind 15 tot 30 minuten voor het onderzoek plassen. Zo is de blaas ten tijde van het onderzoek weer genoeg gevuld. Uiteraard kan dit alleen bij kinderen die zindelijk zijn.

Kleine kinderen kunnen tijdens het onderzoek getroost worden met speelgoed, een knuffel of een flesje melk. De ouder of begeleider mag eventueel bij het kind blijven. Ter bescherming krijgen zij een loodjas om aan te trekken.

Omdat een katheter wordt ingebracht krijgen kinderen via de aanvragende arts een extra dosis antibiotica voor het onderzoek.

Röntgenopname van de blaas: het mictiecystogram

Via een slangetje (katheter) in de plasbuis naar de blaas krijgt u contrastvloeistof toegediend. Contrastvloeistof maakt de blaas zichtbaar. De radioloog, radioloog in opleiding of de physician assistent plaatst de katheter. 
Gedurende het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel en draagt u een papieren wegwerpschort.

Tijdens het vullen van de blaas met contrastmiddel maken wij röntgenfoto’s of filmopnamen. Vervolgens maken wij opnamen tijdens het plassen. Ook kijken we of er contrastvloeistof terugloopt richting de nieren. Tijdens het onderzoek plassen jonge kinderen liggend op de tafel op een absorberende onderlegger.  Grotere kinderen vanaf een jaar of 8 en volwassenen plassen staand in een plastuit, zak of urinaal. Hiervoor zetten wij de tafel rechtop.

Tijdens het onderzoek zelf kunt u vragen stellen aan de aanwezige radioloog en/of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er). Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Röntgenopname van de urinebuis: retrograde urethrografie

De urinebuis wordt onderzocht door een dun slangetje (katheter) in te brengen tot voor in de buis. Dit inbrengen kan gevoelig zijn. De radioloog, radioloog in opleiding of de physician assistent plaatst de katheter. Gedurende het onderzoek ligt u half op de rechterzijde op een onderzoekstafel en draagt u een papieren wegwerpschort.

Eerst wordt een foto zonder contrastvloeistof gemaakt. Dan wordt via de katheter contrastvloeistof in de urinebuis ingebracht. Vervolgens maken we nog één of twee foto’s. Soms schiet het ballonnetje los en lekt het contrastmiddel terug. De vloeistof plakt op de huid, maar is met warm water eenvoudig te verwijderen. In het kleedhokje is een wasbak zodat u zich na het onderzoek kunt opfrissen.

Tijdens het onderzoek zelf kunt u vragen stellen aan de aanwezige radioloog en/of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er). Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan een restant contrastmiddel in de blaas of urinebuis achterblijven. Dit kan bij het plassen een branderig gevoel geven, met name in het begin. Het is niet prettig, maar wel onschuldig en verdwijnt meestal binnen een dag. De urine hoeft niet bewaard te worden. De contrastvloeistof wordt met de urine uit het lichaam verwijderd.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts, nadat de radioloog de foto’s heeft beoordeeld. Indien U nog geen afspraak heeft bij de behandelend arts om de uitslag te bespreken kunt u deze nog zelf maken.

Contact

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Radiologie. Dan maken wij een andere afspraak met u. Ook voor vragen kunt u bij ons terecht.

Afdeling Radiologie
043-387 75 00 maandag t/m vrijdag van 8.00 tot
16.30 uur.

Laatst bijgewerkt op 12 augustus 2021