Balie beeldvorming 3

Folder

Röntgenfoto’s van de blaas of urinebuis

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

U of uw kind komt binnenkort naar de afdeling Beeldvorming voor een onderzoek van de blaas of van de urinebuis.
In deze folder geven wij u alle informatie die voor u belangrijk is voor dit onderzoek. 

Voor het onderzoek brengen we eerst een blaaskatheter in. Een blaaskatheter is een dun buisje dat in je blaas wordt geplaatst. Het contrastmiddel dat we gebruiken tijdens het röntgenonderzoek brengen we via de blaaskatheter in je blaas. Dit contrastmiddel helpt om de urinebuis, blaas en soms de urineleiders en de nieren beter zichtbaar te maken. We gebruiken hiervoor röntgendoorlichting. Zo kunnen we bewegend beeld vast leggen. 
De röntgenstralen gaan door uw lichaam zonder dat u er iets van merkt. 

U vindt de afdeling Beeldvorming op niveau 3, Locatie Beeldvorming 3, volg route H-3 / lift H niveau 3 (rood)

Wat u altijd moet melden

Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Geef dit door aan uw arts vóór het onderzoek.

Voorbereiding volwassenen

Voor het onderzoek is het nodig dat uw blaas helemaal leeg is. Ga daarom vlak voor het onderzoek naar het toilet.

Voorbereiding kinderen bij blaasonderzoek

Is uw kind al zindelijk? Laat het dan ongeveer een half uur voor het onderzoek plassen.

Omdat we een blaaskatheter inbrengen, kan uw kind een blaasontsteking krijgen. Daarom krijgt u vóór het onderzoek een recept voor antibiotica. Krijgt uw kind al antibiotica? Dan is het goed om een extra dosis te geven.

Het onderzoek

Röntgenfoto's van de blaas

De laborant haalt u op in de wachtkamer en geeft uitleg over het onderzoek. Heeft u nog vragen? Stel ze gerust. In de kleedkamer mag de onderbroek uit en krijgt u een papieren schort. U of uw kind ligt op de onderzoekstafel. U blijft tijdens het onderzoek bij uw kind. U krijgt dan een loodschort aan. Dit is een speciale jas waar geen röntgenstralen doorheen gaan. De radioloog of de assistent radiologie brengt een slangetje (katheter) in de blaas. Dit kan een licht ongemakkelijk gevoel geven.

Via het slangetje wordt contrastvloeistof met jodium toegediend tot de blaas helemaal vol is. Tijdens het vullen van de blaas maken wij röntgenfoto’s of filmopnamen. Als de blaas vol is, mag u of uw kind plassen in een plaszak. De tafel wordt hiervoor rechtop gezet. Jonge kinderen en zuigelingen plassen liggend op de tafel op een dik pak papier. Tijdens het plassen worden bewegende beelden gemaakt.

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Voor kinderen nemen we meer tijd om ze op hun gemak te stellen.

Röntgenfoto's van de urinebuis

Dit onderzoek wordt alleen bij mannen gedaan. De laborant haalt u op in de wachtkamer en geeft uitleg over het onderzoek. Heeft u nog vragen? Stel ze gerust. In de kleedkamer mag u uw broek en onderbroek uitdoen en krijgt u een papieren schort aan. U ligt half op de rechterzijde op de onderzoekstafel. De radioloog (in opleiding) of de assistent radiologie brengt een heel dun slangetje voor in de urinebuis. Het slangetje wordt met een ballonnetje bevestigd. Dit is wat gevoelig. Daarna brengen we langzaam een contrastmiddel met jodium in en maken we foto’s van de urinebuis.

Het ballonnetje wordt weer leeg gelaten. Het contrastmiddel loopt dan terug naar buiten. Deze plakkerige vloeistof kunt u afwassen in de kleedkamer.

Het onderzoek zelf duurt meestal niet lang, maar het kan ongemakkelijk of gênant aanvoelen.

 

Doorlichtkamer
Röntgenapparaat doorlichtkamer

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u zich opfrissen. Een beetje contrastmiddel kan in de blaas of urinebuis achterblijven. Dit plast u weer uit. Er is ook een toilet in de kleedkamer. Soms kunt u een branderig gevoel hebben. Het is goed om daarom extra water te drinken.

Complicaties en bijwerkingen

Het onderzoek heeft geen bekende bijwerkingen. Wilt u meer informatie over de risico's van straling? Lees dan onze folder 'Röntgenstraling en radioactieve stoffen'.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. De afspraak met uw arts maakt u zelf.

Contact

Kunt u niet komen of heeft u vragen? Bel dan met onze afdeling.

Afdeling Beeldvorming, Radiologie

Telefoonnummer: 043-387 7500 op werkdagen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 1 augustus 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-872