kind

Folder

Slikonderzoek bij kinderen

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Uw kind heeft een afspraak bij de afdeling Beeldvorming voor een onderzoek van het slikken. Dit wordt ook wel een slikactie genoemd.

Bij dit onderzoek gebruiken we röntgen doorlichting en een contrastmiddel.  Zo kunnen we bewegend beeld vastleggen van het slikken. Röntgenstralen gaan door het lichaam zonder dat uw kind hier iets van merkt. Wilt u meer weten over röntgenstraling? Lees dan de folder "Röntgenstraling en radioactieve stoffen". 

U vindt de afdeling Beeldvorming op niveau 3, Locatie Beeldvorming 3, volg route H-3 / lift H niveau 3 (rood)

Voorbereiding

Uw kind moet nuchter zijn. Dat betekent dat uw kind drie uur van tevoren niet meer mag eten en drinken. Niet alleen omdat de maag van uw kind bij dit onderzoek leeg moet zijn, maar ook omdat uw kind een beetje honger moet hebben. Het is belangrijk dat u voor het onderzoek zelf iets te eten en drinken meeneemt dat uw kind lekker vindt. Neem voeding mee van verschillende dikte, dit is iets te drinken,  pudding of yoghurt en brood of crackers. Ook is het belangrijk dat u een flesje, drinkbeker of lepeltje van thuis meeneemt zodat uw kind de voeding op de normale manier krijgt toegediend.

Onderzoek op de afdeling Radiologie

Het onderzoek

De laborant haalt u op in de wachtkamer en geeft uitleg over wat er gaat gebeuren. Voor het onderzoek zelf kunt u of uw kind ook nog vragen stellen aan de aanwezige kinderradioloog of laborant. U mag tijdens het onderzoek bij uw kind blijven. U krijgt dan een loodschort aan.
Het onderzoek wordt zittend verricht. Kleine kinderen zitten in een soort autostoeltje, dat bevestigd is tussen de tafel en het röntgentoestel. Oudere kinderen zitten op een krukje. Als dit niet gaat lukken, kan uw kind bij u op schoot zitten.  
De meegebrachte voeding en drank wordt vermengd met een contrastmiddel met barium. Hierdoor wordt de slikactie zichtbaar tijdens doorlichting. De smaak en de kleur kan enigszins veranderen.
Terwijl uw kind eet of drinkt worden de bewegende beelden opgenomen . Daar merkt uw kind niets van. Meestal is ook een logopedist aanwezig om adviezen te geven. Na het onderzoek bekijkt ze samen met de kinderradioloog de foto's.

Na het onderzoek

Aan het eind van het onderzoek kunt u direct met uw kind naar huis gaan.

Complicaties/bijwerkingen

De contrastvloeistof verlaat het lichaam via de ontlasting. De ontlasting van uw kind kan wit zijn. Het bariumcontrast kan verstoppingsklachten (obstipatie) geven. Dit kunt u voorkomen door na het onderzoek uw kind meer te laten drinken. Bijvoorbeeld 3 glazen water extra verspreid over de dag. Ook kunt u een licht laxerend dieet zoals pruimen, Roosvicee Pruimen of vergelijkbaar geven.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw arts. De afspraak met de kinderarts maakt u zelf.

MosaKids

Contact

Kunt u niet komen of heeft u vragen? Bel dan met onze afdeling.

Afdeling Beeldvorming, Radiologie
043-3877500
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 9 januari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-874