_

Patiëntinformatie

Slikopname bij kinderen

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Algemeen

Uw kind is doorverwezen naar de afdeling Beeldvorming voor een onderzoek van de slikactie / slokdarm.

Op dit blad krijgt u als ouder en/of verzorger alle informatie waarmee u uw kind kunt voorbereiden op het onderzoek. Een ouder kind kan deze informatie zelf lezen en zo meer te weten komen over het onderzoek.

Wij verwachten u op locatie Beeldvorming 3 van het Maastricht UMC+. Volg H-3 / lift H-niveau 3 (rood).

Bij een slikopname wordt onder röntgen doorlichting de slokdarm en de slikactie beoordeeld. U blijft gedurende het onderzoek bij uw kind.

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming. Dan maken wij een andere afspraak met u.

Slikopname bij kinderen

Voorbereiding

Uw kind moet nuchter zijn. Dat betekent dat uw kind drie uur van tevoren niet meer mag eten en drinken. Niet alleen omdat de maag van uw kind bij dit onderzoek leeg moet zijn, maar ook omdat uw kind een beetje honger moet hebben. Het is belangrijk dat u voor het onderzoek zelf iets te eten of drinken meeneemt, iets dat uw kind lekker vindt. Ook is het belangrijk dat u een flesje, drinkbekertje, of lepeltje van thuis meeneemt zodat uw kind de voeding op de gebruikelijke, vertrouwde manier krijgt toegediend.

Het belang van voorbereiden: informatie voor ouders en verzorgers

Belangrijk is dat uw kind weet waarom hij/zij een onderzoek krijgt. Door uw kind voor te bereiden op een onderzoek krijgt uw kind grip op de situatie en neemt u onzekerheden en angsten weg. Onzekerheid geeft spanning en maakt uw kind angstig.

Een eerlijke voorbereiding is minder beangstigend dan een vaag weten en voorkomt of neemt fantasieën weg. Door uw kind waarheidsgetrouw te informeren blijft het vertrouwen in de ouders bestaan. Vertel uw kind wanneer iets pijn doet en wanneer niet. Ook mag uw kind best huilen. Belangrijk is dat u het kind hierin ondersteunt.
Als steun mag uw kind altijd zijn of haar favoriete knuffel meenemen!

Het onderzoek

U meldt zich aan de balie van locatie Beeldvorming 3. Volg hiervoor route H-3 / lift H - niveau 3 (rood).


De medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB'er) haalt u op in de wachtkamer en geeft uitleg over wat er gaat gebeuren. Tijdens het onderzoek zelf kunt u of uw kind ook nog vragen stellen aan de aanwezige radioloog en/of MBB‘er.

Het onderzoek wordt meestal zittend verricht waarbij uw kind bij u als ouder en/of verzorger op schoot zit, of er wordt gebruik gemaakt van een soort autostoeltje. U bent als ouder en/of verzorger in de kamer bij uw kind. U krijgt een loodjas aan.
De meegebrachte voeding of drank wordt vermengd met een contrastvloeistof, bariumpap, om de slikactie zichtbaar te maken tijdens doorlichting. Hierdoor verandert de smaak en de kleur enigszins.

Tijdens het onderzoek worden de doorlichtingsbeelden opgenomen terwijl uw kind eet of drinkt. Daar merkt uw kind niets van. Soms is tijdens het onderzoek ook de logopedist(e) aanwezig om adviezen te geven en na afloop met een radioloog de opnamen te bekijken.

Kinderen voelen zich rustiger als de ouder rustig is. U hoeft daarom ook niet bij het onderzoek aanwezig te zijn als u zichzelf hierbij niet prettig voelt. Uw kind kan uw spanning overnemen waardoor het bang of angstig wordt. Voelt u zich onrustig, dan kunt u beter even op de gang wachten.

Onderzoek op de afdeling Radiologie

Na het onderzoek

Aan het eind van het onderzoek kunt u direct met uw kind naar huis gaan.

Complicaties/bijwerkingen

De contrastvloeistof verlaat het lichaam van uw kind via de ontlasting. De volgende dag kan de ontlasting wat witter zijn dan anders. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid contrastmiddel die uw kind gedronken heeft. Bij grotere hoeveelheden contrastmiddel kan obstipatie optreden. Dit kan voorkomen worden door na het onderzoek uw kind veel te laten drinken of een licht laxerend dieet zoals pruimen, roosvisé laxo of vergelijkbaar te geven.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van de behandelend arts. De afspraak met de behandelend arts maakt u zelf.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op. Afdeling Beeldvorming 043-387 75 00 op werkdagen tussen 08.00 uur en 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021