wacht bevo2

Folder

Botscan

Onderzoek op de locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)

U krijgt een botscan op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder leest u over dit onderzoek en de voorbereiding.

Het onderzoek gebeurt op de afdeling Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde). Volg A-0 paars (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d112)

 Kunt u niet komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling, minimaal één dag voor het onderzoek.
De radioactieve stof die we inspuiten, wordt speciaal voor u besteld en gemaakt.

Wat is een botscan?

Met deze scan kunnen we de doorbloeding en de stofwisseling van uw skelet in beeld brengen. Hiervoor krijgt u een licht radioactieve stof ingespoten via een infuus in de arm. Dit maakt de botten zichtbaar op de scan.

1: Het maken van een botscintigrafie
1: Het maken van een botscintigrafie

Onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Het is belangrijk dat u tijdens de scan zo stil mogelijk blijft liggen. Er worden twee platte camera’s dicht bij uw lichaam geplaatst. Deze raken u niet aan. De camera’s bewegen tijdens het onderzoek over en rond uw lichaam zodat alle botten goed in beeld gebracht worden. U hoort en voelt hier niets van.

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. 
  • Tijdens de scan kunt u uw kleren aanhouden. Draag gemakkelijke kleding zoals een T-shirt en een joggingbroek. Let erop dat er geen metalen delen aan deze kleding zitten zoals ritsen of knopen.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het kwijtraken van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Vertel dit uw arts vóór het onderzoek.
  • Als u borstvoeding geeft, bel dan vóór het onderzoek met onze afdeling.

Medicijnen

Uw medicijnen kunt u op de normale manier innemen.

Het onderzoek

We spuiten eerst een licht radioactieve vloeistof in via het infuus.

Na het inspuiten heeft uw lichaam tijd nodig om de stof op te nemen in de botten. Daarom komt u 3 tot 6 uur later pas terug voor de scan van de botten. Die duurt 30 tot 60 minuten.

Het is belangrijk dat u veel water drinkt, ongeveer 1 tot 1,5 liter. Door veel te drinken neemt het botweefsel de ingespoten stof sneller op en wordt de blaas schoongespoeld. Dit zorgt voor een goede kwaliteit van de foto’s.

Vlak voor het maken van de foto’s vragen wij u om te gaan plassen. Tussen de injectie en de scan mag u gerust het ziekenhuis verlaten en gewoon alles eten en drinken.

Na het onderzoek

Wanneer het onderzoek is gelukt, mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling als u bent  opgenomen. 

Bijwerkingen

Het onderzoek heeft geen bekende bijwerkingen. Wilt u meer informatie over de risico's van straling? Lees dan onze folder 'Röntgenstraling en radioactieve stoffen'. (//info.mumc.nl/pub-110)

De uitslag

De uitslag van het onderzoek duurt 3 tot 5 werkdagen. De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt het verslag van het onderzoek naar uw arts en deze bespreekt de uitslag met u. 

Contact

Kunt u niet komen of heeft u nog vragen? Bel dan met onze  de afdeling.

Afdeling Beeldvorming (Nucleaire Geneeskunde)
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur
Telefoonnummer  043 - 387 47 46

Website

Laatst bijgewerkt op 9 augustus 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-881